Iværksætter: Fem simple råd til en mere bæredygtig jul

Genbrug gamle gaver og pak dem ind i genbrugspapir, lyder nogle af rådene fra iværksætter Johanne Steenstrup.

Foto: Tilde Hallberg

Julen er hjerternes fest - men det er også højsæson for madspild og bunkevis af indpakningspapir og plastik, der ryger direkte i skraldespanden.

Og nu når tidens trend går i en bæredygtig retning, så bør julens traditioner gøre det samme.

Det mener iværksætter Johanne Stenstrup. Hun er direktør og medstifter af Sustain Daily, som er et fællesskab for alle, der ønsker at leve mere bæredygtigt.

Johanne Steenstrup pakker kun sine julegaver ind i genbrugspapir, stof eller andet bæredygtigt materiale. Foto: Sara Kleist.

- Vi skal gøre julen mere bæredygtig, fordi der er utrolig meget spild i julen, og det er en torn i øjet, når man, som jeg, går op i klima og miljø, men samtidig synes, at julen er fantastisk, siger Johanne Stenstrup.

Herunder kommer hun med nogle simple råd til, hvordan du kan gøre din jul mere bæredygtig.

1

Pak gaver ind i stof, genbrugspapir eller aviser

Foto: Tilde Hallberg

I stedet for at købe indpakningspapir med glimmer og glitter i dyre domme pakker Johanne Stenstrup alle sine gaver ind i genbrugspapir, aviser eller stof.

- Jeg synes, at gaverne bliver meget smukkere. Og så er det en måde for mig at vise omverdenen, at jeg går op i bæredygtighed.

- Og så giver det mig nydelse at vide, at jeg får lavet noget flot ud af noget, der skulle smides ud, siger Johanne Stenstrup.

2

Undgå madspild

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Madspild er meget udbredt i julen, og det kan man gøre noget ved på flere forskellige måder.

- Man kunne for eksempel servere julemaden på mindre tallerkener og fade. Hvis man gør det, så får du mindre ind på julebordet ad gangen, og så smider man også mindre ud. Det er et lille sjovt hack, man kan lave, siger Johanne Stenstrup.

Og når det kommer til flæskestegen, anden og kalkunen, så skal man skære noget af det fra.

- Hvis man normalt får to eller tre forskellige slags kød, så ville jeg skære en af dem fra. Mest fordi kød virkelig er en belastning for klimaet, men også fordi der er mange, der har svært ved at bruge det igen.

3

Når gaverne er givet: Sortér affaldet

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Vi kender det nok alle sammen. Når alle pakkerne under juletræet er blevet flået op, så ligger der bånd, indpakningspapir og til-og-fra-kort ud over hele stuegulvet.

Og da man er mæt og glad, tænker man ikke over, om noget af det kan genbruges til næste år. Men det burde man.

- Meget af det rene indpakningspapir kan man sagtens genbruge næste år. Det er bare ikke altid, man tænker over det, når man rydder op, lige efter man har pakket gaverne op, siger Johanne Stenstrup og fortsætter:

- Man skal kigge efter rent papir, som er uden glimmer, tage tapen af og gemme det til næste år. Man skal også gemme silkebånd, for det er synd, hvis det bare bliver smidt i skraldespanden.

- Så hvis man er den med overskuddet, så sørg for at sortere juleaffaldet - det kan virkelig gøre en forskel.

4

Genbrugsgaver til pakkeleg

Julelege - Her det altid populære pakkespil. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Pakkelegen er en fast juletradition i de fleste hjem. Hvis man vil gøre pakkelegen lidt mere bæredygtig, foreslår Johanne Stenstrup, at man pakker gaver ind, man allerede ejer, og som man har lyst til at give videre.

- Der er ingen grund til at smutte ned forbi Flying Tiger eller den billige sektion i Netto for at finde gaver til pakkeleg. Alle har et eller andet liggende derhjemme, som enten er godt eller sjovt.

- Sidste år var jeg så heldig at vinde fire stykker træjulepynt af min farmor. Et andet år gav jeg noget chokolade, som jeg havde liggende, for hvem bliver ikke glad for chokolade?

- Det vil altid være en god ide at gå igennem skufferne derhjemme for at se, om der ikke gemmer sig noget guld, siger Johanne Stenstrup.

5

Tag en tom bøtte med til julefrokosten

For at komme noget af madspilden til livs ved familiejulefrokosten kan man tage en tupperwarebøtte med hjemmefra, foreslår Johanne Stenstrup.

- Dem, som afholder julefrokosten for hele familen, har typisk rigtig meget mad tilovers, som ikke kan nå at blive spist.

- Så hvis man er lidt modig og kender sin familie godt, så tag en tom bøtte med og spørg: Er der nogle rester, du ikke får spist?