Iværksætter: Kommunen har været enestående

Martin Daasbjerg er ved at bygge et nedlagt svineslagteri om til et økologisk ande-slagteri med 120 arbejdspladser. Virksomheden ligger i den lille vestjyske kommune Struer.

Andeavler Martin Daasbjerg er rigtig godt tilfreds med at skulle starte en ny virksomhed op i Struer Kommune. (Foto: Rasmus Schmidt © DR Danmark)

Om en måned skal det gamle svineslagteri i Struer være klar til at slagte økologiske ænder. Martin Daasbjerg er andeavler og iværksætter. Det er ham, der står bag projektet:

- Jeg glæder mig som et lille barn til, at vi får et andeslagteri i Danmark igen, siger han.

De sidste 7 år har Martin Daasbjerg kørt sine ænder til Polen og Tyskland for at få dem slagtet. I al den tid har han drømt om at kunne slagte sine dyr selv. Lige nu er håndværkerne ved at montere det sidste udstyr. Om kort tid bliver de første dyr prøveslagtet, og så er han klar til at åbne sit eventyr i Struer:

- Kommunen har været enestående. De har hjulpet os fra dag et og vi har tæt kontakt til både politikere og embedsmænd, forklarer andeavleren.

Oftere i kontakt med kommunen

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Industri er virksomheder i såkaldte yderkommuner mere i kontakt med politikere og forvaltning end virksomheder andre steder. Det betyder for eksempel, at kommunerne ikke er så tunge at danse med, når der skal udstedes tilladelser og løses problemer. Det er også den oplevelse Martin Daasbjerg har:

- Vi har en aftale med kommunen om, at der ikke er noget, der kan sætte os i stå. Hvis der opstår et problem, så må vi arbejde videre med at etablere slagteriet, mens det bliver løst. Det er bare at tage telefonen.

Martin Daasbjerg glæder sig over, at Struer Kommune har været så imødekommende overfor ideen om et nyt ande-slagteri i byen:

- Ellers kunne det ikke lade sig gøre, så måtte vi give op, siger han.

Træt af dårligt omdømme

På rådhuset i Struer er man også glade for samarbejdet med det nye andeslagteri. I følge Venstreborgmester Mads Jakobsen har kommunen lagt sig i selen for at trække de 120 nye arbejdspladser til, som følger med projektet:

- Det er altafgørende for os at have en tæt relation til virksomhederne. Det er vigtigt at have interessante arbejdspladser for at kunne tiltrække borgere til kommunen, forklarer han.

Men ligesom virksomhederne i DI-undersøgelsen, er borgmesteren træt af, at yderkommunerne slås med et dårligt image.

- Det er dybt uretfærdigt. Den dårlige omtale har nærmest ført til en stigmatisering, og det er blevet ekstra svært at trække nye indbyggere til kommunen, siger han.

Rapporten fra Dansk Industri er baseret på svar fra 7100 virksomheder i hele landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk