Iværksættere advarer: Ikke sundt at poste Redbull-billeder midt om natten

De fleste iværksættere drømmer om at skabe en stor virksomhed, men mange betaler en alt for høj pris.

- Vi taler mest om venturekapital, scalering og profit. Sårbarhed og svaghed passer bare ikke ind i billedet, siger Jonathan Løw, der er på vej ud af en depression.

Sidste år blev 19 årige Oluf Nielsen indlagt på sygehuset med vejrtrækningsbesvær. Han er iværksætter og var i fuld gang med at opbygge sin virksomhed Preadly. Allerede inden han blev udskrevet fra hospitalet, var han tilbage på sit kontor. Fordi han havde travlt.

Tre måneder senere blev han indlagt på et psykiatrisk hospital med en alvorlig stressreaktion.

- Jeg var ikke særlig gammel og ville gerne leve op til de mennesker, der troede på mig og min idé. Derfor arbejdede jeg 16 timer om dagen. Der var ingen slukknap på mit arbejdsliv.

Barsk depression

Oluf Nielsen fra København er en af de mange iværksættere, der presser sig selv hårdt. En anden er 37 årige Jonathan Løw fra Aarhus. Han er idémand til flere virksomheder. Blandt andet Listen Louder, Engodsag.dk og Sprout. I dag er han sygemeldt med en depression.

- Jeg vågnede en morgen sidste år med rigtig meget hjertebanken. Jeg var glædesløs og kunne slet ikke overskue at åbne min mailboks, som jeg ellers elsker.

Lægen beordrede Jonathan Løw på juleferie, men pausen gjorde bare ham endnu mere syg. Stresstilstanden gik over i en ubehagelig og barsk depression.

Høj risiko for stress

Ifølge Dansk iværksætterforening er det småt med danske undersøgelser om sammenhængen mellem iværksættere og stress. Men en tysk undersøgelse viser, at 38 procent af alle iværksættere har tegn på overanstrengelse og stress. Det tilsvarende tal for andre faggrupper i undersøgelsen er noget lavere. Det fremgår også af en anerkendt amerikansk undersøgelse, at der er en klar forbindelse mellem stress, depression og iværksætteri.

- Jeg synes, det har været en enorm høj pris at betale. Det er heller ikke en nødvendig pris at betale, og det er den pointe, jeg gerne vil have frem. Der er ingen dokumentation for, at iværksættere har mere succes, hvis de arbejder 70 timer om ugen, end hvis de arbejder 40, mener Jonathan Løw.

Usund kultur

Både han og Oluf Nielsen advarer om, at der i dele af iværksætterbranchen er opstået en usund arbejdskultur. Det er især blandt de unge iværksættere, at der er kommet en fortælling om, at man kun kan lykkes som iværksætter, hvis man arbejder 80 timer om ugen, sover på kontoret og går ”all in” med sig selv som indsats.

- Når man poster et billede af sin arbejdscomputer og en Redbull på de sociale medier kl. 1 om natten med teksten ”Working late since 6 o’clock”, er det med til at fremme en usund kultur, mener Oluf Nielsen.

Han er ikke bleg for at indrømme, at han selv har været med til at fremprovokere kulturen. Men ved den årlige prisfest for iværksættere, IVÆKSTprisen 2015, den 10. december tog han bladet fra munden. Han var selv nomineret i kategorien ”Årets unge håb”, men i stedet for at fortælle om Preadly i sin nomineringsvideo, brugte han tiden på at advarekollegerne om den usunde kultur.

- Sørg for at få skabt en balance, så I får frisk luft og motion, sund mad og motion. Ellers ender I der, hvor jeg endte.

En flirt med døden

Oluf Nielsen vandt ikke. Det gjorde derimod Zentropa-stifteren Peter Aalbæk Jensen, der fik juryprisen. Han mener det er uundgåeligt med lange arbejdsdage og stress for iværksættere.

- Det er en flirt med døden. Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre at starte en virksomhed uden, at det er farligt. Der er ingen tvivl om, at den flittigste af os også tit er den heldigste. Jeg har altid haft det valgsprog, at jeg ikke er så kvik i pæren, men jeg har altid kunne blive et par timere ekstra.

Han indrømmer, at det ikke er specielt sundt og foreslår, at man finder sin egen måde at være i branchen på. Selv har han som 60 årige fået cancer, forhøjet blodtryk og kranspulsudvidelser og har nu trukket sig tilbage som frontfigur i Zentropa og er blevet mening medarbejder.

- Det kan være, at mit eksempel med at trække sig lidt tilbage bliver fulgt af andre. Men at fratage iværksættere lysten til at arbejde der elendige 80 timer om ugen, er ingen løsning. Jeg kunne ikke have undværet en eneste af dem.

Overdrevet problemstilling

Der er heller ikke meget opbakning til historierne om stress i iværksætterbranchen at hente hos formanden for Dansk Iværksætterforening.

- Jeg synes, det er en overdrevet problemstilling. Det kan ikke lade sig gøre at starte en virksomhed uden at arbejde vanvittig mange timer. Folk brænder jo for deres virksomhed og elsker at have travlt. Det kan da godt være, at der er nogen, der har et problem, men det er ikke noget foreningen kan gøre noget ved. Det er et grundvilkår, at det er benhårdt at være iværksætter og kan man ikke klare det, skal man ikke være iværksætter, siger formand Christian Walther Øyrabø.

Han har selv være iværksætter siden 1977 og er træt af den bløde debat om iværksætteri. For iværksætteri er i bund og grund elitært, mener han.

Sårbarhed på dagsordenen

Jonathan Løw er på vej ud af sin depression, men er ikke klar til at arbejde endnu. Hans budskab er ikke at afskrække nogen fra at blive iværksætter. Han håber blot på, at kunne skabe en debat om, hvordan iværksætterkulturen kan blive mere bæredygtig.

-Efter jeg er begyndt at være åben om min situation, er det væltet ind med hundredvis af mails fra andre iværksættere, der glade for at stress i branchen endelig kommer på agendaen. Vi taler mest om venturekapital, scalering og profit. Sårbarhed og svaghed passer bare ikke ind i det billede. Vi har brug for en debat om, hvilken kultur i branchen vi ønsker, så vi bliver bedre til at passe på os selv og hinanden.

https://www.facebook.com/drp1/posts/1654897641466172

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk