Jacob Lybek fra København er en af de danskere, der gennem de seneste år har ringet til en privat sundhedsudbyder i stedet for at bruge det offentlige tilbud.
Det gjorde han en dag, da han fik det akut dårligt og havde brug for en læge.
- Min krop rystede, og jeg havde feber. Jeg havde det rigtigt dårligt og blev faktisk bange og ringede 1813 for at tale med vagtlægen, fortæller Jacob Lybek, der er jobsøgende journalist.
Her fik han at vide, at der var 40 minutters ventetid. Efter at have ventet i kø i 20 minutter blev forbindelsen afbrudt, fortæller Jacob Lybek, der så ikke havde lyst til at ringe op igen og starte forfra.
- Det var med til at gøre mig virkelig utryg i situationen, og derfor valgte jeg simpelthen at ringe til en privat lægeservice, siger Jacob Lybek.
Flere private udbydere
I løbet af de seneste 10 år er der kommet flere private læger i Danmark, som enten tilbyder at komme ud til patienterne i eget hjem eller lave telefon- og email-konsultationer. Og det er ikke kun inden for lægefaget, at der er kommet flere private sundhedsudbydere.
Ifølge CVR-registeret åbnede 16 private virksomheder, der tilbød sundhedspleje, hjemmesygepleje og jordemødre i 2005. Ti år senere - i 2015 - åbnede der 42 virksomheder.
Ifølge en måling, som Epinion har lavet for DR Nyheder splitter det danskerne, at der er kommet flere private sudhedsudbydere. Lidt mere end en tredjedel - 34 procent - er positivt indstillede, mens en anden tredjedel rynker på brynene af udviklingen, viser målingen.
Selv om Jacob Lybek har brugt en privat læge, tilhører han den del af befolkningen, der ærgrer sig over udviklingen:
- Det bør jo ikke være nødvendigt, siger han.
Kunne ånde lettet op
Den private læge tog telefonen med det samme, da Jacob Lybek ringede ind, fortæller han.
- Jeg tror, at den nåede at ringe to gange, og så tog de telefonen. Jeg kom straks til at tale med en læge, og det var med til at skabe en tryghed hos mig, fortæller han.
20-25 minutter efter stod lægen ude foran Jacob Lybeks dør.
- At folk tager telefonen og rent faktisk kommer ud betyder, at jeg kunne ånde lettet op, siger Jacob Lybek.
Den private læge kunne hurtigt konstatere, at Jacob Lybek bare havde influenza. Og selvom Jacob Lybek måtte betale 1400 kroner for besøget, kan han godt finde på at vælge dén private løsning igen.
- Som jeg ser det, så har man udsultet det offentlige sygehusvæsen, siger Jacob Lybek.
DR1 sætter i aften fokus på ulighed i sundhed, når det andet afsnit af dokumentarserien ’En syg forskel’ bliver sendt klokken 20:45