Jacob modererer debatten i en Facebook-gruppe om Allerød: 'Jeg er blevet kaldt ”Hr. Nordkorea”'

15.000 frivillige styrer debatten på Facebook. Det viser ny, stor undersøgelse, der har kortlagt danskernes vaner på det sociale medie.

Byens virtuelle gadekær. Sådan betragter Jacob Beer Facebook-gruppen ”Allerød Kommune – hjælp hinanden”. For knap syv år siden var han netop flyttet til Allerød og studsede over, hvorfor byen ikke havde et forum, hvor folk kunne komme hinanden ved.

Få klik senere var gruppen født, og derfra gik det, som Jacob Beer siger, slag i slag.

- Gruppen bliver brugt til alt muligt. Der kan være nogen, der søger en bryllupsfotograf eller som fortæller om et arrangement, der sker i byen. Vi har også flere gange prøvet, at nyheder bliver delt i gruppen, før de når de lokale medier, siger Jacob Beer.

Og Allerøds indbyggere er langt fra de eneste, der dyrker fællesskaber på Facebook. Det gør danskerne i stor stil, viser en ny undersøgelse, som Trygfonden står bag. De har i samarbejde med analysebureauet Analyse & Tal undersøgt hele 5.249 Facebook-grupper, som danskerne engagerer sig i. Grupperne kan til sammen bryste sig af mere end 23 millioner medlemskaber.

Moderatorer kan komme på glatis

Siden Jacob Beer oprettede gruppen en sen aftentime for snart syv år siden, er der kommet 10.300 medlemmer til. Vel at mærke i en kommune, som har omkring 24.000 indbyggere.

En gruppe af den størrelse kræver en vis mængde moderation - selv når emnerne syner ufarlige.

- Hver gang emnet er cykeltyverier, havner vi lynhurtigt i en diskussion om asylcentret Sandholm, for så bliver de mennesker ofte beskyldt for de her ting, siger Jacob Beer og fortsætter:

- Der er jeg som administrator nødt til at være vågen.

Og det giver specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik, Christian Mogensen, ham ret i.

- Debatten kan lynhurtigt gå fra snerydning til indvandring eller politik. Der ser vi typisk, at administratorerne kommer i bekneb, fordi det er en meget anderledes og meget mere voldsom debat, end når vi bare snakker om, hvorvidt det er nabo A eller B, der skal rydde fortovet for sne.

Det samme mener Benjamin Elberth, der er ekspert i sociale medier.

- Den største faldgrube med store Facebookgrupper er, at medlemmerne har forskellige forståelser af, hvad god dialog er, og hvad et fællesskab er. Det bliver moderatorerne, der skal navigere i det.

’Jeg er blevet kaldt ”Hr. Nordkorea”’

Når noget er over stregen, er Jacob Beer ikke bleg for at moderere i kommentarerne og en gang imellem slette dem, han anser som virkelig grove.

- Jeg har selvfølgelig en vis magt derinde, og det er jeg også opmærksom på. Jeg kan lukke diskussioner og hjælpe folk ud ad bagdøren, hvis de ikke opfører sig, som jeg synes. Jeg er også blevet kaldt ”Hr. Nordkorea”, hvis jeg i debatter har påpeget ting, jeg ikke vil acceptere.

Men hvornår modererer man, og hvornår censurerer man? Det er et godt spørgsmål, mener både Christian Mogensen og Benjamin Elberth.

De påpeger, at det er helt almindelige mennesker, der administrerer og modererer Facebook-grupperne uden nødvendigvis at have forudsætninger for det.

- Nogle gange vokser grupperne sig enormt store. Og så sidder der en mere eller mindre tilfældig administrator med en kæmpe magt, fordi han eller hun engang oprettede en gruppe. De får en redaktørfunktion, hvor de bestemmer, hvad man må slå op, og hvad der skal slettes, siger Benjamin Elberth.

- Administratorer har naturligt nok deres bias, fordomme og personlighed med ind i debatten. Når de skal designe samtalen, bliver den bundet op på, hvem de er som personer, og hvad de synes.

Foran computerskærmen hos Jacob Beer er sammenligninger med Kim Jong-un ikke noget, der påvirker ham synderligt. Det vigtigste for ham er, at gruppen er et rart sted at være.

- Nu er jeg jo administrator, og det er så at sige min gruppe. Jeg skal ikke bestemme, hvad folk skriver, men jeg skal sikre, at det sker i en god tone.

Moderatorer er uundværlige

Der er mere end 15.000 frivillige, der styrer slagets gang i de 5.249 grupper, som Trygfonden og Analyse & Tal har undersøgt, og de er uundværlige, mener forskningschef ved Trygfonden, Anders Hede.

- Ingen debat kan fungere uden regler og en, der føler sig ansvarlig for at håndhæve reglerne. Derfor er de frivillige fuldstændig afgørende for, at debatten og erfaringsudvekslingen har den kvalitet, den har.

Det ansvar og den magt har Jacob Beer i Facebookgruppen for Allerød. Og det er da heller ikke hvem som helst, der bliver lukket ind i gruppen.

- Jeg går ind og kigger på, om vedkommende har en tilknytning til området. Det kan være, at man har bopæl i byen, eller at man arbejder inden for kommunegrænsen. Men profilen kan være så lukket, at jeg ikke har lyst til at lukke folk ind, siger Jacob Beer.

Spørger man Trygfondens forskningschef, er det dog ikke sådan, at en administrator kan agere præcis, som han eller hun vil uden konsekvenser.

- På Facebook fungerer det jo sådan, at folk åbner en gruppe, og så er der en, der så at sige er selvudnævnt bestemmer. Men den kontrol, administratorerne i praksis er underlagt, er, at hvis de vanrøgter deres ansvar, åbner folk en anden gruppe.