Jagten på tricktyve er blæst i gang: Politiet advarer mod 'hjælpsomme' svindlere

De seneste dage har alle danske politikredse fået anmeldelser om forskellige typer af tricktyverier.

Et typisk eksempel på, hvordan en gerningsmand afleder et tyverioffer i et supermarked. Udklippet er fra Nordsjællands Politis hjemmeside. (Foto: Sabrina Uldbæk Skjødt Web og Mobil)

En mand fremviser et lægeskilt og beder om tilladelse til at tilse en ældre mands ben.

En kvinde bliver prikket på skulderen; "du har tabt en 50'er" og vupti bliver hendes dankort forbyttet med et falskt.

Turistlignende folk på motorvejen udgiver sig for at være løbet tør for benzin - og bytter deres 'guld' med penge fra godtroende bilister.

Det er højsæson for tricktyverier, og de seneste dage har alle danske politikredse, som DR Nyheder har været i kontakt med, fået anmeldelser om forskellige typer af luskede tyverier - såkaldte tricktyverier.

Det viser en rundringning til alle 10 politikredse. Lige fra Nordsjælland til Vestjylland melder politiet om udspekulerede tyverier.

- I går forsøgte tre romaer at aflede personalet i et supermarked og køre ud med tre kasser øl, fortæller Gert Høeg, der er vagtchef hos Midt- og Vestjyllands politi.

- Så sent som i går havde vi to sager. I den ene sag aflurede to udenlandske mænd en 79-årig kvindes dankort i et supermarked, og senere på parkeringspladsen spørger den ene om vej til hospitalet, mens den anden stjæler hendes taske i bagagerummet, siger Henrik Suhr, pressekoordinator hos Nordsjællands Politi.

Nordsjællands Politi har opstillet en række scenarier på deres hjemmeside, hvor folk typisk bliver afledt og frarøvet deres ejendele.

- 'Guldsælgere' er velkendte

Vestegnen Politi har de seneste dage fået mellem 10 og 20 anmeldelser om mistænkelige folk på motorvejene, der lader som om, de er løbet tør for benzin. Og når en god - eller naiv - sjæl holder ind for at hjælpe, forsøger tyvene at forbytte falsk guld, gult metal, til benzinpenge.

Samme slags bedrag oplever de hos Sydsjælland og Lolland Falsters politi:

- Vi hører jævnligt om de såkaldte 'guldsælgere' på motorvejen. Her i formiddags fik vi to henvendelser fra Haslev og Falster. Vi kan mærke, det er steget i maj, siger vagtchef Jens Frederiksen.

Han fortæller desuden, at en 63-årig mand fra Slagelse i går blev passet op af en mand, der udgav sig for at være læge. Den mistænkelige mand fremviste et skilt hvorpå, der stor 'læge'. Han ville ind i mandens bolig og tilse hans ben, sagde han. Men den 63-årige havde ikke tilkaldt nogen læge, og selv om tyven netop lige får krænget sig ind i boligen, slipper han ikke af sted med nogen værdier.

Politiet har set på 7.600 anmeldelser om tyverier fra 2010 til 2014, og statistikken viser, at tricktyverierne ofte går ud over ældre mellem 63 og 79 år.

- Svært at få ram på fupmagerne

Samtlige politikredse fortæller, at det er vanskeligt at pågribe gerningsmændene bag motorvejsbedragerierne.

- Det er sjældent, vi fanger dem, må jeg nok erkende. De ved, de er jaget af politiet, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Gerningsmændene, der typisk holder ind på en rasteplads eller en motorvejsafkørsel, skifter position cirka hver 15. minut, og derfor er det svært for politiet at nå derud i tide. De skal tages på fersk gerning, hvis de skal sigtes for bedrageri. De kan også blive sigtet efter færdselsloven for at være til fods på motorvejen.

Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi opfordrer til, at bilister noterer nummerplade, bilmærke og farve, hvis man passerer mistænkelige folk på motorvejen. Ofte er bilerne udenlandske. Det er de vigtigste spor, siger han.

Og som Thomas Kristensen fra Vestegnens Politi påpeger:

- Normalt vil man jo bare ringe efter hjælp i stedet for at begynde at stå og vinke andre bilister ind.

Ligesom mange af de andre politikredse advarer og eftersøger Vestegnens politi borgere og tyve på Twitter.

https://twitter.com/VestegnsPoliti/status/734839941360914433

Det er ikke strafbart, hvis man er blevet lokket i fælden og har fået forbyttet sig til gult metal. Men det er ikke ofte, at politiet får henvendelser fra velmenende danskere, der har forsøgt at hjælpe svindlerne på motorvejen.

- Folk er generelt meget fornuftige. De ringer ind, så snart de ser dem. Men nogle er måske også for stolte til at ringe ind og fortælle, at man faldt for tricket, siger Jens Frederiksen, vagtchef i formiddag.

Det er forskelligt, hvordan politikredsene definerer tricktyverier. Mens nogle mener, det dækker over alt fra motorvejssvindlere til tiggere på gaden, kategoriserer andre kredse kun tricktyve som dem, hvor man på den ene eller anden måde afleder ofret, mens man udfører tyveriet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk