58-årige Jan Ricks bor i Aalborg Øst. Det gør ham ifølge statistikkerne til en udsat del af befolkningen.
Tal, som DR Dokumentar har indsamlet, viser nemlig, at den gennemsnitlige levealder for mænd i det socialt belastede boligkvarter i Aalborg Øst er 16 år kortere end i velhaverkvarteret Hasseris syv kilometer derfra.
"Ganske enkelt bare for tyk"
Det er blandt andet en lang række livsstilssygdomme, som er med til at forkorte levetiden. Og Jan Riecks har da også mange kroniske lidelser i sin sygejournal.
Han har diabetes 2 og lider af KOL, hjerteflimmer og søvnapnø. Og så døjer han oven i det med blodudtrækning i sine fødder, som svulmer op. Dertil kommer, at Jan Ricks vejer i den tunge ende af de 130 kilo.
- Min største skavank er helt klart min overvægt. Jeg er ganske enkelt bare for tyk. Jeg er jo smækfed, siger han om sig selv.
Strømmen på batterierne forsvinder
DR 1-seere kunne møde Jan Ricks i første af fire dokumentarprogrammer om uligheden i det danske sundhedssystem mandag aften.
I programmet ‘En syg forskel’ blev det fortalt, hvordan et skrantende helbred gjorde, at Jan ikke kunne passe sine ufaglærte stillinger og derfor i dag er på kontanthjælp.
- Når du vejer de her 130-140 kg, har du bare ikke så meget energi. Jeg bliver i hvert fald træt, og strømmen på batterierne forsvinder hurtigt. Jeg er også tit nødt til at lægge mig over middag, fortæller Jan Ricks.
- Jeg står typisk op om morgenen og ordner nogle småting som at gå med mine hunde og købe ind og lave mad. Det er sådan set i det store hele det, for så er der bare ikke så meget mere energi.
Prøver at leve sundt
Jan Ricks ved godt, at det både er en omlægning af kost og motion, der skal til for at give ham mere energi og overskud, og han prøver da også at leve sundt.
- Jeg ryger ikke, jeg drikker ikke. Jeg slikker ikke særligt meget. Et eller andet skal man have, og jeg er meget bevidst omkring kosten og prøver at spise pænt, men … så skal man også lige have lidt chips og sådan. Jeg kan holde en pose chips i flere dage. Jeg sidder ikke og spiser en pose chips i løbet af et kvarter, siger Jan Ricks, som også har prøvet at gå i træningscenter for at motionere, men det har aldrig rigtig virket i længden for ham - blandt andet fordi han har fået skader, når han er gået i gang med at motionere.
Bliver sløv at at hænge
Ifølge eksperter er problemet med folk i den fattigste fjerdedel af befolkningen netop, at de har svært ved at ændre livsstil, fordi der er så mange andre problemstillinger, der fylder i netop den gruppe af danskere.
Og Jan Ricks lægger da heller ikke skjul på, at han gerne ville ændre det, hvis han kunne.
- Jeg har bare ikke overskud til at gøre noget. Det kan også godt være, at der er mange undskyldninger, men der er bare ikke så meget energi.
- Man bliver jo også sløv af bare at sidde og hænge og ikke lave noget. Jeg ville måske have mere energi, hvis jeg var ude og lave noget aktivt.
Vil du gerne det?
- Njarh… Det ville da være fint at lave noget konstruktivt. Det ville være godt at lave noget med mening i. Jeg er sådan set bare parkeret herhjemme. Det er hund og indkøb og så at pille sig selv i navlen.
Svært at hanke op i sig selv
Jan Ricks får heller ikke som så mange andre et venligt skub bagi af venner og familie. Han har nemlig ikke et stort netværk - ikke udover hans naboer, der for en stor dels vedkommende også døjer med skavanker og egne udfordringer.
- Jeg har jo ikke nogen der kommer i huset. Jeg ved ikke, hvad der er galt. Nogen har jo 25 venner. Men den evne har jeg åbenbart ikke.
- Når man nu går rundt i sin egen verden som mig, kan det hurtigt blive ligegyldigt, fordi det hele går jo meget godt. Kræver noget at sparke sig selv udad høkassen. Kræver man tager et ansvar, siger Jan Ricks i programmet.
58 år, ufaglært, københavner og smækfed
Selvom den 58-årige kontanthjælpsmodtager et eller andet sted har lysten til at gøre noget, kan han se sig ud af sin egen situation.
- Jeg ved dog ikke, hvad jeg kunne forestille mig at lave. For det er det, at jeg sidder og hænger, der gør mig sløv. Jeg kan ikke rigtig se nogle alternativer.
- Det kunne da være skønt at få en form for beskæftigelse eller et stykke arbejde, hvor man kunne føle, at man gøre nytte. Som passer til mig. Det er bare svært i dag at finde noget til en som mig, som er ufaglært. Jeg synes ikke rigtigt, jeg har så mange muligheder. Jeg er 58 år og teknisk set ufaglært. Og så er jeg københavner og smækfed. Jeg har jo sådan set alt mod mig, siger Jan Ricks med et glimt i øjet.
Herunder kan du se en grafisk fremstilling af de mange og meget tydelige forskelle, der er mellem to boligområder i Aalborg. Områderne ligger kun syv kilometer fra hinanden.