Jeanette har kun haft udenlandske læger på Herning Sygehus: 'De kan være lidt svære at forstå'

Politikere vil se på at skærpe sprogkrav til læger fra EU.

Jeanette Pedersen og hendes datter Mathilde kan kun oplevet, at de er blevet behandlet af udenlandske læger på Herning Sygehus. (Foto fra ny DR Dokumentar)

- Kan du vise mig med din finger, hvor det gør ondt?

16-årige Mathilde peger ned på sin mave, mens læge Chrysoula Chrona kører ultralydsapparatet over den højre side. Hun er født i Grækenland, har læst medicin i Rumænien og arbejder nu som læge på Herning Sygehus og er i gang med at foretage en ultralydsscanning af Mathildes mave.

Hendes mor Jeanette Pedersen spørger ind til, om der måske kan være en byld. Chrysoula Chrona svarer:

- Det, vi kan se nu, er hendes lever, nyre og milten. Hvis vi ikke finder noget. Det betyder ingenting.

Jeanette Pedersen koncentrerer sig for at forstå meldingen. Sygeplejersken på stuen tager over og forklarer, at der er for meget luft i vejen til at se tarmene.

- Okay. Så selvom I ikke kan se det, så kan det stadig godt være, at der er noget?, siger Jeanette Pedersen, hvorefter Chrysoula Chrona svarer ja.

Jeanette Pedersen har ved besøg på Herning Sygehus kun haft udenlandske læger som behandlere. Ifølge hende kan det være en udfordring at forstå, hvad der bliver sagt.

- De kan være lige så gode, men de kan være lidt svære at forstå. Sådan tror jeg, at jeg vil sige det. Jeg tænker, at det er ærgerligt, at vi ikke kan rekruttere unge danske læger. Men om vi bliver ringere behandlet, kan jeg ikke vurdere, siger hun og slår fast, at det er bedre, end hvis der ikke var nogen læger til at hjælpe.

Her kan du se undersøgelsen af Mathilde og dialogen på Herning Sygehus.

Bør være større krav til sprog

I en årrække har mange især mindre sygehuse hentet udenlandske læger til Danmark på grund af lægemanglen. Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen arbejder omkring 2.200 udenlandske læger i Danmark. Og godt 1.200 af dem kommer fra lande i EU.

I dag skal læger fra lande uden for EU bestå Danskprøve 3 for at få en dansk lægeautorisation og ret til at arbejde i Danmark. Danskprøve 3 svarer til en 9. klasses eksamen. Men der er ingen sprogkrav til læger fra EU-lande.

DR Dokumentar har i en ny programserie undersøgt, hvad udviklingen betyder for patienternes sikkerhed og for behandlingen af dem. I et indslag i 21 Søndag i aftes fremgik det, at der kan opstå sprogproblemer mellem patienter og udenlandske læger.

Efter DR's dækning har både Lægeforeningen og Danske Patienter meldt ud, at der bør være samme sprogkrav til læger fra EU.

- Hvis man ikke kan have en god samtale læge og patient imellem, er det svært at finde ud af, hvad patienten fejler. Det kan være svært at forklare, hvordan en behandling skal foregå, og hvilke symptomer man skal være opmærksom på, siger formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

Overlæge på Aarhus Universitetshospital Else Marie Damsgaard fortæller om konsekvenserne, når patient og læge ikke kan forstå hinanden:

Regioner vil rette op

Regionerne har over for DR Nyheder oplyst, at man er åbne over for at diskutere, om der skal indføres et nationalt fastsat sprogkrav for EU-læger.

- Det er jo et faktum, at der er eksempler derude på, at det ikke er godt nok, og at der har været læger, der ikke har kunnet kommunikere godt nok med deres patienter. Det er ikke godt nok, og det må vi sørge for at få rettet op på, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).

Enhedslisten og De Konservative deler bekymringen fra Lægeforeningen og Danske Patienter. Derfor er partierne klar til at se på en ændring af kravene til EU-læger, så der ikke opstår sproglige udfordringer mellem patienter og sundhedspersonale.

- Helt grundlæggende forstår jeg ikke, hvorfor der skal være forskel. Sprogkvalifikationer bør være de samme af hensyn til patienterne. Det er afgørende, at man har en forståelig og tryg dialog, siger sundhedsordfører Mette Abildgaard (K).

Enhedslisten har sidste år stillet et forslag i Folketinget om at stramme kontrollen med læger fra EU-lande, men dengang var der ikke et flertal for en ændring. Blandt andet på grund af partiets ønske om at stramme de faglige krav. Nikolaj Villumsen, der er næstformand i Enhedslistens folketingsgruppe, håber, at man vil være i stand til at samle et flertal denne gang.

- Udenlandske læger skal være velkomne i Danmark, men det er afgørende, at de har en ordentlig forståelse af dansk. Derfor er der behov for, at kravene strammes, så man sidestiller EU-læger med læger fra lande uden for EU, siger han.

Facebook
Twitter