'Jeg blev voldtaget som 14-årig, og gik alene med det i 33 år'

Gukki Nuka forsøgte flere gange at tage sit liv, efter at en mand, han kendte, voldtog ham.

I 33 år bar den 52-årige grønlænder Gukki Nuka på en frygtelig hemmelighed.

Først får fem år siden fortalte han om den hændelse, som vendte op og ned på hans liv, da han blot var 14 år.

- Hvis jeg havde sagt det dengang, så havde min far taget sin salonriffel og var taget ud og havde skudt manden. Det kunne jeg ikke leve med, fortæller han, siger han og fortsætter:

- Dengang fortiede man alt. Det var normen dengang. Vi lever jo i små samfund i Grønland, og det kan ligeså godt være familie eller en ven til familien. Det er meget svært at sige noget i sådan et samfund.

Gukki Nuka blev for 38 år siden nemlig udsat for en voldtægt af en mand, han kendte, og han er derfor et lysende eksempel på et af de største problemer i det grønlandske samfund.

De seneste tal fra Grønland fra 2015 viser nemlig, at hvert tredje barn og ung har været udsat for et seksuelt overgreb. Det er en kraftig overrepræsentation, hvis man ser på tallene globalt set, hvor tal fra Unicef viser, at en ud af ti piger på 20 år på verdensplan har været udsat for seksuelle overgreb.

For Gukki Nukka begyndte de første overgreb, da han blot var 11 år. Og ifølge den 52-årige kunstner var der tale om både fysiske og psykiske overgreb fra mandens side.

Af og til skete overgrebene, når der var andre voksne i nærheden. Og selvom han troede, at han tydeligt gav udtryk for, hvor ubehageligt det var, så var der ingen hjælp at hente.

- Jeg har oplevet, at der var voksne, som må have set de tilnærmelser, som jeg oplevede, blot smilede, og så vendte de ryggen til og gik deres vej, siger Gukki Nuka.

Tæt på at begå selvmord seks gange

Efter tre års chikane førte manden de årelange trusler og chikanerier ud i levet. Han voldtog den blot 14-årige dreng.

Og det satte ar på sjælen, der har været umulige at heale.

- Jeg har været meget tæt på at begå selvmord seks gange, hvor jeg er nået til det punkt, at jeg har været helt afklaret. Men hver gang har et eller andet gjort, at jeg er kommet videre.

- Overgrebet har været ødelæggende for mit liv. Jeg er blevet til et offer, er blevet meget selvdestruktiv og bærer på nogle ar, som jeg aldrig nogensinde vil kunne slippe, siger Gukki Nuka.

Kampagne skal gøre op med overgreb

Gukki Nukas historie er et eksempel, som det grønlandske selvstyre og Unicef vil gå langt for at sikre, at det ikke gentager sig.

De har nemlig lanceret kampagnen "Ullut Tamaasa" - "Hver dag" -, der begynder i dag - hvis mål det er at sikre, at ingen borger i Grønland skal være i tvivl om, at de kan være med til at forhindre seksuelle overgreb på børn.

- Ingen må røre ved barnets kønsdele, medmindre det handler om sundhed og hygiejne. Ingen må lege med barnets tissekone, tissemand og numse, udover barnet selv, lyder det blandt andet i videoen, der sætter kampagnen i gang.

Ifølge programlederen på kampagnen har man forsøgt at være meget specifik i den måde, som man henvender sig på til befolkningen.

- Kernen i kampagnen er at få sat et meget tydeligt og nøgternt sprog på problematikken omkring seksuelle overgreb begået mod børn og gøre det tåleligt at tale om. Vi er nødt til at være meget specifikke, for vi ser desværre, at nogle samfund i Grønland mangler viden om seksuelle grænser, siger programleder Arnavaraq Jørgensen.

Voldtægtsoffer: Kampagnen ville have hjulpet mig

Gukki Nuka er en af de stemmer, som Unicef har brugt i deres kampagne. Og da han første gang så kampagnevideoen blev han meget, meget rørt.

Han håber, at kampagnen vil være med til at fjerne nogle af de tabuer, som der er forbundet med overgreb på børn.

- Jeg ville ønske, at der var blevet lavet sådanne kampagner den gang, jeg var ung. Det ville have hjulpet mig, og jeg ville have vidst, hvilke grænser der var, og hvilke rettigheder jeg havde. Jeg ville have vidst, at jeg kunne gå til nogen, kommunen eller andre, og få hjælp. Så havde jeg fået hjælp allerede dengang og ikke gået i 33 år, før jeg fik hjælp, siger han.

Den 52-årige mand lever et normalt liv i dag, men vil aldrig glemme det overgreb, som var med til at forme ham på godt og ondt.

- Jeg er en stærk person i dag – med revner i sjælen – men som Leonard Cohen også sagde, der er revner i alt, men det er den måde, lyset kan komme ind på. Jeg vælger at lade lyset komme ind og lade håbet være drivkraften

Kampagnen"Ullut Tamaasa" varer i seks uger og er finansieret gennem en tv-indsamling i marts 2017, hvor der blev indsamlet 1.655.000 kroner.

Se hele kampagnevideoen herunder: