'Jeg er både kriger, virksomhedsleder og diplomat. Men jeg opfatter mig selv som forsvarschef'

Mød general Flemming Lentfer, der fik en stormfuld start som landets nye forsvarschef.

Flemming Lentfer har været forsvarschef i knap 90 dage. (Foto: Michael Tarp © DR Nyheder)

Flemming Lentfer har ikke gjort noget ved kontoret, siden han flyttede ind for knap 90 dage siden. Der er hverken blevet malet, ommøbleret eller bestilt nye gardiner.

Den slags har han ikke brug for, slår generalen fast.

- Men der er måske et par enkelte billeder, der skal justeres lidt, siger han.

Uden for kontoret har en hidsig storm til gengæld hærget, siden han december sidste år overtog embedet. Billedlig talt.

Alene stillingsbetegnelsen - ‘forsvarschef’, som der står på et skilt ind til forkontoret - var i en periode stof for avisledere, kommentatorer og højpotent politisk debat.

Fordi forsvarsminister Trine Bramsen (S) kaldte den militære øverstkommanderende for 'styrelseschef' og det senere kom frem, at et dobbeltinterview med hende og Lentfer var løbet af sporet.

Fik du den start, som du ønskede dig?

- Jeg vil sige det sådan: Jeg havde ingen forestilling om, at det ville gå ubemærket hen, at der blev skiftet forsvarschef. Det plejer der altid at være interesse for. Jeg ved i virkeligheden ikke, hvad jeg havde forventet.

Står ved kontroversiel beslutning

Indtil videre har sagen kostet forsvarsministeren to indkaldelser til samråd i Folketingets Forsvarsudvalg, og oppositionen har krævet Trine Bramsens afgang.

Alt sammen på grund af brikker, der blev sat i bevægelse den dag, da Lentfer overtog kontoret med de sprossede vinduer og kongeblå vægge i Forsvarskommandoen.

Ifølge ham selv besluttede han, at de første møder med medierne efter tiltrædelsen skulle foregå sammen med Trine Bramsen som dobbeltinterview.

For at signalere enighed og samarbejde. Senere kunne netmediet Olfi afsløre, at et dobbeltinterview med Ritzau var kørt 'helt af sporet'. Blandt andet fordi journalisten rettede sine spørgsmål til den nye forsvarschef, men Bramsen brød ind og svarede.

General Flemming Lentfer er 56 år gammel. Han kommer fra Flyvevåbnet, hvor han tidligere var chef for en 'Hawk'-missilenhed, der skulle skyde fjendtlige fly ned (Arkiv). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Kort forinden havde ministeren udtalt, at Lentfers stilling som forsvarschef var ‘helt sammenlignelig’ med styrelseschefer alle mulige andre steder i den offentlige forvaltning.

Det endte som en ophedet politisk debat. Om magtforholdet mellem ministeren og forsvarschefen samt en mangel på 'grundlæggende forståelse' af, hvad Forsvaret er for en størrelse i toppen af ministeriet.

Set i bakspejlet var det så en fejl, at du ville lave dobbeltinterview?

- Overhovedet ikke. Det står jeg helt ved. Det mener jeg stadig er rigtigt. At der så er en masse omkring det...interesse og debat… det er nok forventeligt. Men jeg har i hvert fald haft det klare ønske om at stå skulder ved skulder med ministeren og den nye departementschef, og vi har stadig et fantastisk godt samarbejde.

Havde du taget et interview alene, som vi gør nu, så havde der vel ikke været en sag?

- Nej. Det ved jeg ikke. Den sag er for mig en rent politisk sag, hvor man diskuterer, hvad der er foregået. Den har jeg ikke nogen kommentarer til.

Sag påvirker soldaterne

Sagen har forplantet sig ned i systemet og ud i Forsvarets uniformerede geledder, konstaterer Lentfer. Som øverstkommanderende ser han, at sagen bliver livligt diskuteret og karikeret.

Blandt andet har mange soldater muntret sig over arbejdet i ‘Danmarks væbnede styrelser’.

Et billede af Lentfer, hvor hans rang som general er skiftet ud med en djøffiseret distinktion på brystet, er blevet delt på de sociale medier.

- Der er rigtig mange følelser i det at være soldat. Uanset hvor i systemet, man befinder sig. Det gør selvfølgelig, at folk har lyst til at komme af med deres synspunkter.

- Men jeg tror, at man skal passe på med at se sammenhængen alt for tydeligt. Forstået på den måde, at nu har man ikke lyst til at gå på arbejde i morgen tidlig, og hele fundamentet for Forsvaret er ved at skride. Det oplever jeg overhovedet ikke, siger Lentfer.

Har du en ledelsesopgave i forhold til soldaterne efter denne sag, hvad angår korpsånd og moral?

- Ja, ja. Ingen tvivl om det. Derfor holder vi masser af møder eller dedikerer noget af tiden på de møder, vi holder i forvejen, til at vende, hvad der foregår. Hvad er det for en politisk debat, der foregår, og hvordan skal den i virkeligheden tages ned. Det er en del af min ledelsesopgave, og jeg lægger meget energi i at forklare, så godt jeg kan, hvad der egentlig foregår, uden at blande mig i den politiske debat.

Hvad er dit budskab til soldaterne i den forbindelse?

- Det er, at mit samarbejde med ministeren og departementschefen er rigtig godt. Det er gavnligt for os. For heri flyder evnen til at komme af med vores militærfaglige rådgivning til det politiske niveau, når det handler om udviklingen af Forsvaret, siger Lentfer.

DR Nyheder mødte Lentfer og lavede et kort interview i december 2020, hvor han blev udnævnt til forsvarschef.

Mindre ændring i ledelsen

Hvis kontorindretning åbenbart ikke interesserer Lentfer, ser det anderledes ud med ledelsen af Forsvaret. Han fortæller, at han anser god ledelse for et ‘must win-battle’.

- Man kan kun få folk med ombord, hvis der er god ledelse. Det modsatte af god ledelse får folk til at forlade et firma. Er der ikke god ledelse, har man en stor udfordring.

Derfor står Lentfer midt i det, man kunne kalde en mindre ommøblering af Forsvarets topledelse. Også hvad angår forsvarsområdets andre styrelser, som Lentfer ikke har kommandoen over.

Det gælder blandt andet regnskabs, personale, og ejendomsstyrelserne. Samt materiel- og indkøbsstyrelsen, som Lentfer stod i spidsen for, før han blev forsvarschef.

- Jeg har brug for at få folk med ombord. Ikke kun dem, der er hos mig i Forsvarskommandoen, men også de andre styrelser. Dem vil jeg gerne knytte tættere til mig i det daglige samarbejde. Bruge dem på en anden måde end tidligere. Jeg står på ryggen af deres bidrag. Det er en forudsætning for, at vi kan bygge klodserne sammen til en militær kapacitet.

Forsvarschefen fortæller, at han og forsvarsområdets styrelsesdirektører har givet hinanden håndslag på en ny vej frem.

Når alt kommer til alt, så vil du hellere kaldes forsvarschef end styrelseschef?

- Jeg opfatter mig selv som forsvarschef. Men jeg har helt sikkert også de roller, som en styrelseschef har. Jeg er både kriger, virksomhedsleder og diplomat. De tre roller skal jeg kunne spille. Så jeg opfatter mig selv som forsvarschef, siger Flemming Lentfer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk