'Jeg er jamrende ligeglad med international mandedag': Sådan er det at være mand i 2019

Mange kender kvindernes internationale kampdag. Færre ved, at 19. november er mændenes.

De fleste kender til kvindernes internationale kampdag, men her på mændenes internationale kampdag er tavsheden nærmest larmende.

Fejring foregår i krogene, kampråbene er ganske få, der er ingen glødende indlæg i aviserne, og du skal lede længe, hvis du skal finde et arrangement eller en demonstration, hvor dagen markeres.

Ikke desto mindre er dagen i dag, den 19. november, dedikeret til mænd.

DR har derfor spurgt fire danske mænd, hvordan det er at være mand i dag - og om der er noget at kæmpe for på den internationale kampdag.

Lars R. Møller

Lars R. Møller er tidligere oberst i hæren. (Foto: DALL JAKOB)

Lars R. Møller, også kendt som Oberst Møller, er pensioneret oberst og tidligere chef for Hærens Kampskole.

Ved du godt, at det er mændenes internationale kampdag?

- Undskyld jeg siger det, men jeg er jamrende ligeglad med international mandedag og i øvrigt også kvindedag. Jeg interesserer mig kun for veteranernes dag.

Hvordan er det at være mand i 2019?

- Hæhæhæ... Det var lige som for 20 år siden. Det har jeg sgu ikke de store problemer med. Det virker lidt dinosaurus-agtigt, men det er der ikke noget at gøre ved.

Hvor meget taler du med andre mænd om, hvordan du går og har det?

- Hæhæhæ... Det gør jeg ikke. Hvad skulle det nytte?

Hvordan går du egentlig og har det?

- Jeg har det fint. Jeg har altid haft den indstilling, at man ikke skal få mavesår eller øretæver, det er noget, man skal uddele. Og det har jeg det fint med.

Hvad vil du bruge den internationale mandedag på?

- Jeg vil tage ud og handle med min mor, som du kan forstå har nået en moden alder.

Morten Østergaard

Morten Østergaard er politisk leder for Radikale Venstre. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Morten Østergaard er politisk leder for Radikale Venstre og selverklæret feminist.

Ved du godt, at det er mændenes internationale kampdag?

- Kvinfo gjorde mig faktisk opmærksom på det for fjorten dage siden, fordi de syntes, det var værd at markere. Der er meget at kæmpe for på mændenes dag, når vi ser, hvordan mænd er overrepræsenteret i selvmordsstatistikker, ofte er gerningsmænd men også ofre for vold, samt at mænd endnu ikke tager barsel i samme omfang som i vores nabolande.

Hvordan er det at være mand i 2019?

- Vi er en heldig generation i forhold til tidligere generationer, men vi har steder i samfundet, hvor vi strukturelt forskelsbehandler mænd og kvinder. Selvmordsstatistikkerne viser en slagside i mændenes retning, men mænd har også stadig privilegier, som kvinder ikke har.

- Jeg tror, der en del mænd, der i dag er usikre på, hvordan man håndterer forholdet mellem mænd og kvinder i kølvandet på #metoo-skandalen.

Journalist og forfatter til "En Fandens Mand" Anders Haahr har skrevet en tale til sine medmænd i anledning af kampdagen. Han mener, at mænd mangler et sprog til at formulere deres tanker, bekymringer og smerte. Hvor ofte taler du med andre om den slags?

- Jeg taler tit med både mænd og kvinder om, hvordan jeg har det. Jeg tror, vi er inde i en spændende udvikling, hvor diskussioner om ligestilling og ubetænksomheder bliver flere blandt mænd. Når det bliver personligt, kan jeg godt genkende billedet af, at jeg har tanker, som jeg ikke deler med andre.

Hvordan går du egentlig og har det?

- Jeg har det godt. Jeg har travlt. På mange fronter synes jeg ikke, at jeg er den far, ægtemand eller gode kammerat, jeg gerne ville være. Jeg lader mig ikke stresse af det, men jeg tænker over det i mine stille stunder.

Hvad vil du bruge den internationale mandedag på?

- Jeg skal dels kæmpe lidt for ligestilling. Ellers har jeg tænkt mig at gøre opmærksom på, at dagen er her og rejse de spørgsmål, jeg synes, mange mænd med fordel kunne tænke på i dag på mændenes internationale kampdag.

Nikolaj Kirk

Nikolaj Kirk er kendt fra tv-programmet "Nak og Æd" på DR. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Nikolaj Kirk er forfatter, kok og udgør den ene halvdel af duoen i DR-programmet 'Nak og Æd'.

Ved du, hvilken dag det er i dag?

- Næj, det gør jeg faktisk ikke. Altså jeg mener, at det er onsdag. Er det ikke onsdag? Eller tirsdag? Jeg kan ikke huske det.

Det er international mandedag.

- Den er gået forbi min næse.

Hvordan er det at være mand i 2019?

- Det tror jeg er meget forskelligt. Det kan være rigtig svært at være mand, men det kan også være helt okay. Jeg føler selv, at det kører okay med de ups and downs, der er i løbet af året.

Hvor meget taler du med andre mænd om, hvordan du går og har det?

- Det gør jeg hver dag. Jeg har en lille butik med min kompagnon Mikkel, og vi er bare os to. Vi snakker om alt, fra at vi skal starte med læsebriller, og at vi nogle gange synes, det er hårdt med børn, som skal nå at komme i skole klokken otte. Det er bare svært nogle gange, når de vågner lidt over syv, og de skal have redt hår, børstet tænder, lavet morgenmad og lavet madpakker. Plus den nye madpakke, som ikke var der, da jeg gik i skole - den der hedder 10'er-maden (mellemmåltid, red.). Det bruger vi mange timer på at tale om.

Hvad går du og tænker over for tiden?

- Jeg savner jeg lidt, at vi får kvinderne lidt mere med i bestyrelserne, og at lønningerne bliver lidt mere lige. For jeg tror, vi får et bedre samfund med et mere lige niveau. Jeg skammer mig lidt over, at vi ikke er kommet videre med det.

Hvad vil du bruge den internationale mandedag på?

- Jeg tror, jeg skal hente min datter i SFO, og så vil jeg vædde med, at vi skal plukke mælkebøtter til hendes kanin på vej hjem. Så tror jeg, at hende og mig skal lave en forloren hare, som bliver til en forloren skildpadde, for hun vil hellere forme den som en skildpadde med bacon end at forme haren, og når det er slut, tror jeg, at jeg skal spille ludo. For det gjorde vi også i går. Det tror jeg, at hun har tænkt sig, at vi skal spille igen i dag. Og så skal hun børste tænder og have læst godnat-historie. Efter den historie, tror jeg, at far selv skal sove, for så er han træt.

Torben Chris

Torben Chris er dansk stand-up komiker. (Foto: Peter Leth-Larsen © Peter Leth-Larsen)

Torben Chris er komiker. I september tilrettelagde han sin egen begravelse og udførte den i et program på DR.

Ved du, hvilken dag det er i dag?

- Det er tirsdag.

Det er international mandedag.

- Det havde jeg ikke bemærket. Der har jeg været for lidt på Facebook i dag.

Hvordan synes du, det er at være mand i dag?

- At være Torben Chris er sgu meget rart. Generelt har mænd det vel meget godt.

Nogle mener, at mænd har svært ved at tale om deres tanker, bekymringer og smerte. Hvor meget taler du med andre om, hvordan du går og har det?

- Det gør jeg ikke voldsomt meget. Jeg taler om det i det omfang, jeg har behov for det. Jeg er med på, at der skal være et fokus på, at nu skal vi også have en international mandedag, fordi kvinderne har en kampdag. Jeg får lidt lange løg af det.

- Hvis jeg havde behov for at snakke om mine følelser, så ville jeg gøre det. Det er følelser, det er tanker. Man kan bare beholde dem inde i hovedet. Det er derfor, det er tanker. Hvis det skal komme ud af munden, skal det være interessant for andre, eller det skal være noget, hvor du tror, at folk kan hjælpe dig. Men som regel er der ikke nogen, der har bedre indsigt i mine problemer, end jeg selv har.

Hvis andre nu skulle have indsigt. Hvordan har du det så?

- Jeg har ondt i ryggen. Jeg har været til en MR-scanning og får resultaterne om tre dage. Men jeg gik til læge, for jeg mente ikke, at det hjalp at gå rundt til alle mulige andre og jamre over det.

Hvad skal du lave i dag på den internationale mandedag på?

- Jeg skal optræde, som jeg plejer.