- Jeg har mistet syv tænder pga. medicin

Stina Holmgård har fået medicin mod ADHD og depression i mange år. Men ingen fortalte hende, at medicinen ville ødelægge hendes tænder.

Stina Holmgaard er en af de 300.000 psykisk syge, der har fået store problemer med sine tænder, på grund af den medicin, hun er nødt til at tage. Hun er 26 år, men at dømme efter hendes tænder burde hun være langt ældre.

- Jeg har mistet syv tænder og en mere er på vej til at falde ud. Det er nedværdigende, siger hun til DR Nyheder.

Ingen fortale om risiko

Hverken læger eller psykiatere har fortalt Stina Holmgaard om risikoen ved den medicin, hun har taget siden hun fik konstateret ADHD, OCD (tvangstanker) og maniodepressiv personlighedsforstyrrelse i 2004.

I dag er de dårlige tænder så stort et problem for Stina Holmgaard, at hun har det skidt med at gå ud blandt andre mennesker. Og også kostvanerne har hun lagt om.

- Jeg kan spise hvidt brød, men går langt uden om rugbrød med kærner og rå grøntsager. Det gør ondt over det hele, hvis jeg spiser sådan noget. Jeg vil ikke give tænderne hele skylden, men det betyder, at jeg har taget rigtig meget på, siger hun.

Ingen hjælp

Stina Holmgaard har ikke aldrig fået økonomisk hjælp til dyre tandlægebesøg, sådan som kræftpatienter får, hvis de får samme tandskader på grund af kemobehandlingen.

- Jeg er både sur og skuffet over det. Jeg synes, jeg har haft nok at kæmpe med, og en der er psykisk syg er vel lige så meget værd, som en der har kræft, siger hun.

Efter fagbladet Socialrådgiveren er gået ind i sagen har Stina Holmgaards kommune indvilliget i at betale for at en tandlæge finder ud af, om nogle af hendes tænder han reddes.

FacebookTwitter