'Jeg havde lyst til at skære mig selv op for at fjerne det, der var forkert'

Puberteten var et mareridt for Christoffer. Der fandtes ingen hormonbehandling, da han var barn.

Christoffer Koch Andersen blev født som pige og fik først lov til at få stophormoner som 18-årig. I dag tillades hormonet til 11-årige. (© (c) privatfoto)

I slutningen af fjerde klasse spørger Christoffer Koch Andersen sin mor, om de lige kan tale sammen.

- Jeg siger til hende, at jeg har noget, jeg skal fortælle hende. Og at hun må love, hun ikke vil hade mig.

Christoffer Koch Andersen er født som pige. Og på det tidspunkt er han 10 år gammel.

- Så siger jeg til hende, jeg tror, at jeg er til piger.

Det kommer ikke bag på hans mor, som siger:

- Det ved jeg godt. For du har skrevet navnet Iben med en masse hjerter i dit hæfte.

Der var bare lige en ting mere.

- Men jeg føler mig heller ikke som en pige. Jeg føler, at jeg er en dreng, sagde den 10-årige Christoffer Koch Andersen til sin mor. Hun kiggede på ham og sagde, at det havde hun også altid tænkt.

- Det var dér, det gik op for både hende og mig, at det, vi altid havde vidst, faktisk var reelt. Det var ikke bare en forestilling om, at jeg ikke passede ind eller følte mig anderledes. Det bundede i en grundlæggende utilfredshed og uoverensstemmelse, jeg havde med mit biologiske køn, siger han.

Jeg ville ikke have lyserødt på. Min flyverdragt var altid grøn. På feriebilleder løb jeg rundt i grønne badebukser. Jeg har aldrig lignet en pige, Christoffer Koch Andersen. (© (c) privatfoto)

Læge: Er det for at få opmærksomhed?

De seneste år er antallet af transkønnede børn steget i Danmark. Og fra 2015 til i dag er næsten 500 børn blevet henvist fra egen læge, fordi der er en formodning om, at de er transkønnede. Det oplyser Region Hovedstaden.

Når et transkønnet barn vil skifte køn, er det første skridt i behandlingen stophormoner, der standser puberteten. Og den behandling har Sundhedsstyrelsen givet tilladelse til siden 2016, hvis barnet er fyldt 11 år.

I dag er Christoffer Koch Andersen 21 år. Men da han som 10-årig fortalte sin mor, at han var en dreng, var der ikke meget hjælp at hente. Og det var sparsomt, hvad der dengang fandtes af information om transkønnede, siger han.

- Vi kontaktede min læge. Da jeg kom derhen, var det første min læge sagde: ’Er du sikker på, det ikke bare er noget, du gør for at få opmærksomhed?’

Det var det bestemt ikke, fastslår Christoffer Koch Andersen.

- Det er ikke et aktivt valg, men et grundvilkår, jeg ikke kan undgå. Det forholder sig ikke således, at man vågner op en morgen og tænker 'Ej hvor fedt, at jeg har en uoverensstemmelse mellem min krop og mit sind. Det er bare eminent', siger han.

Efter besøget hos lægen begyndte et forløb, hvor Christoffer Koch Andersen skulle igennem 'en milliard' psykologsamtaler.

Og i takt med samtalerne udviklede hans krop sig.

Christoffer Koch Andersen i folkeskolen. Det var før han fik hormonbehandling og blev opereret. (© (c) privatfoto)

Otte års mareridt

Det var først, da Christoffer Koch Andersen blev 18 år, han kunne få den hormonbehandling.

I otte år følte han, han mistede sig selv.

- Jeg følte, jeg holdt fast i en krop, som bare accelererede. Og den løb den helt forkerte vej.

Hver gang han gik i bad, ønskede han, at han så anderledes ud. Og da han fik bryster, brugte han en undertrøje, der gjorde brysterne flade for at skjule dem.

Christoffer Koch Andersen havde brug for at finde ro i sig selv, og derfor aftalte han med sin mor, at han en dag i femte klasse skulle stille sig op foran sine klassekammerater og fortælle, hvordan han havde det. Han sagde:

- 'Hej, nu hedder jeg Chris. Og jeg vil gerne have, I kalder mig han’.

Den besked blev modtaget med en blanding af reaktioner. Nogle accepterede det, andre kunne ikke forstå det og begyndte at mobbe.

- De kaldte mig mit gamle navn og råbe, ’du er bare en klam pige’ og ’du har en fisse’, siger han.

Derfor ville det have betydet alt, hvis Christoffer Koch Andersen kunne have fået stophormoner, da han var 11 år.

- Dengang havde jeg lyst til at løbe væk og skære mig selv op for at fjerne det, der var forkert. En behandling havde gjort, at min psyke og mentale indstilling til livet havde været et andet sted. Og at jeg havde været et mere positivt menneske, der havde nydt min ungdom fremfor at føle mig isoleret inde i mig selv, siger han.

Christoffer Koch Andersen som 15-årig. (© (c) privatfoto)

18 år var et vendepunkt

Da Christoffer Koch Andersen blev voksen på papiret, blev alting meget nemmere. Han måtte endelig skifte navn og cpr-nummer. Og så måtte han blive behandlet med det mandlige kønshormon, testosteron.

Da Christoffer Koch Andersen var 18 år, fik han fjernet sine bryster. (© (c) privatfoto)

- Det var en fuldkommen sindssyg og excentrisk følelse. Det var følelsen af, at alting går op i en højere enhed. Det var en følelse af tilpashed, jeg ikke havde følt før – følelsen af at kunne mærke mig selv i processen og i det at leve, siger han.

Christoffer Koch Andersen begyndte at få flere hår på kroppen. Han fik øget muskelmasse og styrke i kroppen. Og så ændrede stemmen sig efter bare tre måneder.

Næsten to år efter operationen ser Christoffer Koch Andersens krop sådan her ud. (© (c) privatfoto)

- Da jeg kom tilbage på gymnasiet efter sommerferien, skulle jeg fremlægge for de andre i klassen, og da knækkede min stemme 18 gange. Jeg blev simpelthen så stolt, fortæller han.

Efter syv måneder med hormonbehandling fløj Christoffer Koch Andersen til Tyskland, hvor han fik fjernet sine bryster. Han har også planer om at få fjernet sin livmoder og sine æggestokke. Og så drømmer han også om at få lavet en penis, hvis det bliver muligt i Belgien, hvor de ifølge Christoffer Koch Andersen er bedst til det.

Christoffer Koch Andersen ønsker ikke at oplyse sit gamle navn.