- Jeg isolerede mig i min seng

For de fleste er antidepressiv medicin ren placebo, siger Lægemiddelstyrelsen. Til gengæld er der bivirkninger. Det måtte Henrik Linde erfare.

Henrik Linde tog antidepressiv medicin. Men det hjalp ikke. (Foto: DR © DR)

300.000 danskere spiser antidepressiv medicin. Men 80 procent af effekten er ren placebo, altså noget vi bilder os selv ind. Til gengæld er der risiko for alvorlige bivirkninger.

Henrik Linde fik en depression efter et overfald på sit arbejde. Hans læge udskrev lykkepiller, men de virkede ikke.

- De hjalp slet ikke for det, de skulle. Jeg isolerede mig i min seng og spiste ikke i uger af gangen. Jeg kravlede ud i køkkenet efter vand, fordi der ikke var nogen, der måtte se mig, siger, Henrik Linde til DR Nyheder.

Lægemiddelstyrelse erkender

Og det er ikke så mærkeligt, at Henrik Linde ikke fik det bedre. Langt størstedelen af effekten af antidepressiver eller populært lykkepiller - er placebo - det vil sige noget, vi forestiller os. Det erkender Lægemiddelstyrelsen.

Nogle undersøgelser viser, at placeboeffekten kan udgøre helt op til 80 procent, siger Jens Heisterberg, overlæge, Lægemiddelstyrelsen.

- Man skal behandle mellem 5 - 10 patienter, før man har en patient, der rent faktisk har haft en markant effekt af antidepressive lægemidler, siger Jens Heisterberg.

200.000 på unødvendig medicin

I dag er omkring end 300.000 danskere på antidepressiver. Det betyder, at mere end 200.000 danskere helt unødvendigt spiser medicinen.

Alligevel står Lægemiddelstyrelsen inde for brugen.

- Jeg synes, der er en fornuftig balance mellem pillernes effekt, og de bivirkninger, de giver. Det er ikke alle patienter, som får bivirkninger, siger Jens Heisterberg.

Bivirkninger til mange

Men mange får bivirkninger, siger Det Nordiske Cochrane Center, der er et uafhængigt center, som forsker i medicinkvalitet. - De fleste mærker bivirkninger, fx seksuelle bivirkninger, så de bliver forstyrret i deres seksualliv, siger Peter Gøtzsche, professor, Det Nordiske Cochrane Center.

Lykkelig - efter lykkepiller

Henrik Linde fik også bivirkninger.

- Jeg blev selvmordtruet. Jeg blev angst og paranoid. Jeg troede folk var efter mig og var dybt deprimeret, siger Henrik Linde.

I dag er han færdig med lykkepillerne og har fundet lykken igen.

- Jeg er lykkelig. Jeg har fire børn, jeg fungerer og er tilfreds med mig selv, slutter Henrik Linde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk