'Jeg skammer mig over, hvad mit land gør lige nu': Russere i Danmark sætter ord på krigens første dag

Tre herboende russere er vågnet til nyheden om, at hjemlandet invaderer Ukraine - men hvad tænker de om det?

Ingen af dem har troet på, at Rusland - deres hjemland - ville gøre alvor af truslerne om en invasion af Ukraine. Altså krigsførsel på europæisk jord.

Men nu er det sket.

Nyhederne vælter ind med det seneste nye fra Ruslands strategiske indtog i nabolandet, og samtidig vælter tankemylder og ambivalente fædrelandsfølelser rundt i Julia, Mikhail og Yulia, som alle befinder sig i Danmark, da DR kommer i kontakt med dem.

Det er svært at sætte ord på hændelserne og bearbejde kendsgerningen, men de har indvilliget i at give det et forsøg, for krigen har allerede sat sig i dem på forskellige måder.

Mikhail Skalyga

Mikhail Skalyga er fuld af frygt, fortæller han, mens han trækker vejret tungt. Og så går han i stå. Han har det med egne ord ”frygteligt”.

Fra Danmark skriver han løbende med sine venner i Rusland. Han er selv anti-Putin – ligesom de fleste af hans venner - men nogle få støtter Putin. Eller støttede.

- Mine venner er i chok. På Instagram er alle dem, jeg følger, i chok. Når mine venner og jeg har talt om det tidligere, har de hele tiden sagt, at Putin ikke kunne finde på at invadere Ukraine. Men nu sker det, og det kommer bag på os alle. Undskyld, skriver de til mig, fordi de ikke troede på, at det kunne ske. Vi har det virkelig dårligt, siger Mikhail Skalyga.

For selvom hverken den 27-årige ph.d.-studerende på DTU eller hans venner føler sig ansvarlige, skammer de sig.

- Jeg skammer mig over, hvad mit land gør lige nu. Jeg er fyldt med frygt, fordi jeg ikke ved, hvad der vil ske. Men mest af alt føler jeg med ukrainerne, fortæller han og tilføjer:

- Jeg har det virkelig dårligt, og jeg har grædt hele morgenen.

Julia Zhukova Klausen

For Julia Zhukova Klausen har konflikten fyldt længe og meget.

- Jeg er forarget over, hvor mange menneskeliv det vil koste. Det er en tragedie, som udvikler sig lige nu.

Hun flyttede selv fra Rusland i 1999 og arbejder i dag som lektor på Aalborg Universitet, men hendes mor bor i landet. Det gør hende bekymret på flere plan.

- Jeg er bekymret over fremtiden. Kan det være starten på en mere omfattende og længerevarende konflikt? Hvad betyder det for den europæiske og internationale fremtid? Vil grænserne blive lukket fuldstændig? Hvornår kan jeg besøge min mor igen?

Julia Zhukova Klausen har fulgt med i optrapningen i flere måneder, og netop i dag forsøger hun at danne sig et overblik over meninger og følelser blandt den russiske befolkning på sociale medier.

Der, hvor hun kigger, er der ingen opbakning til de militære handlinger:

- Der er ingen, der ønsker krig. De taler om fred. Og nogle kommentarer udtrykker sågar støtte til de vestlige sanktioner i relation til oligarkerne.

Yulia Apakina

- Jeg kan ikke snakke om mine følelser i denne situation, fordi situationen i sig selv er så forfærdelig.

28-årige Yulia Apakina bor i Danmark på fjerde år med sin datter og danske mand. Hun studerer til dagligt på VIA University College i Herning – og så er hun opvokset i en familie, hvor hendes mors side er fra Ukraine.

- Denne anspændte situation burde ikke ende, som den gør lige nu, hvor et helt land bringes i fare. Alle borgere i og uden for landet efterlades i frygt for deres eget liv og for deres familiers, som de ikke kan kontakte nu og måske aldrig kommer til det.

Hun har familie og venner i både Rusland og Ukraine, men lige nu forstår hun ikke, hvordan dette kan ske i 2022.

- Jeg vil ikke have hverken denne eller andre krige, ligegyldig hvilke årsager der kan være. Sådan burde det ikke være i det 21. århundrede.

Det har inden artiklens udgivelse ikke været muligt at finde herboende russere, der er for Ruslands indtog i Ukraine.