#JegHarOplevet: Danske kvinder deler sexistiske oplevelser på Twitter

Det vælter ind med kvinders ubehagelige oplevelser på det sociale medie. Og det kan gøre en forskel, mener Dansk Kvindesamfund.

#JegHarOplevet giver kvinder muligheden for at sætte fokus på sexisme uden at skulle være en del af en bevægelse eller ideologi, mener Dansk Kvindesamfund. (© Twitter)

De seneste timer er det på Twitter væltet ind med kvinders oplevelser med sexisme - selv dronningens fødselsdag har måttet vige pladsen som det mest populære emne på det sociale medie.

Med hashtagget #JegHarOplevet deler kvinder alt fra oplevelser med gramseri, over diskrimination til seksuel vold.

https://twitter.com/linehedeman/status/588693317724012544

https://twitter.com/ScaaniiVanDerP/status/588703334430814208

https://twitter.com/kiajerichau/status/588689985454374912

Mange nye stemmer byder indHos Dansk Kvindesamfund var man fra start med til at opfordre kvinder til at dele deres oplevelser under hashtagget #JegHarOplevet. Det er dog inspireret af det norske #JegHarOppleved.

Næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, mener, at det giver kvinder muligheden for at tale ud uden at blive sat i bås.

- Her er Norge gået i front med hashtagget, som er genialt, fordi det giver en mulighed for at sætte fokus på og tale om sexisme, uden at man bliver sat i bås som rødglødende rødstrømpe. Det gør det nemmere at tale om, og mange nye stemmer byder ind. Det er vigtigt og nødvendigt, hvis der skal ske forandringer, siger hun og fortsætter:

- Helt personligt synes jeg, det er glædeligt og rørende at se, at kvinder får muligheden for at se, at de ikke står alene.

Massivt kvindehad på Facebook

Det er dog ikke alle, der er glade for diskussionen på Twitter.

- Der er allerede nogle, der er begyndt at trolle hashtagget, men det er forventeligt, og det skal man bare overhøre, siger Ulla Tornemand.

Når man ytrer sig om sexisme, kan man nemlig hurtigt blive mødt med had, mener hun.

- Kvinder bliver ofte mødt med, at der bliver sat spørgsmålstegn ved det, de beskriver. De bliver udsat for anklager om, at det nok var deres egen skyld.

- Og deler man offentligt oplevelser af typen som #jegharoplevet på Facebook kan man blive mødt med massivt kvindehad, siger Ulla Tornemand.

Det til trods, er næstforkvinden i Dansk Kvindesamfund alligevel glad for trenden, som, hun mener, kan gøre en forskel.

- Det rykker utroligt meget. Man får italesat sexisme på samme måde som i vores Stop Sexisme-projekt, men forskellen er, at her behøver du ikke identificere dig med en bestemt bevægelse eller ideologi, og det giver mulighed for, at nye stemmer kan dele deres oplevelser, siger Ulla Tornemand.