Jehovas Vidner om grove taler: Vi citerer bare Biblen

Talsmand for Jehovas Vidner afviser, at trossamfundet kan sammenlignes med nazister.

Talsmand for Jehovas Vidner, Erik Jørgensen.

At sammenligne tidligere medlemmer af Jehovas Vidner med gift, slanger og dødelig virus er ikke racisme.

Det fastslår talsmand fra Jehovas Vidner, Erik Jørgensen, efter at to taler på trossamfundets sommerstævne har vakt debat.

Læs talerne under linket her.

I talerne bliver de fremmødte advaret mod tidligere medlemmer: de frafaldne. Det foregår i så grove vendinger, at Niels-Erik Hansen, leder af Dokumentations- og Rådgivningscebtret mod Racediskrimination, vurderer, at det er på kant med straffelovens racismeparagraf.

Han hæfter sig særligt ved, at de tidligere medlemmer bliver sammenlignet med dødelig virus - en sammenligning, som Niels-Erik Hansen sidestiller med nazisternes måde at kalde jøder for pest og kolera.

- Grim sammenligning

Den sidestilling er Erik Jørgensen fortørnet over.

- Det er en meget grim og forkert sammenligning, fordi vi ikke har lagt nogen for had. Vi beskytter vores trossamfund mod nogen, der angriber vores trossamfund, som tidligere har været medlemmer, siger talsmanden for Jehovas Vidner til DR Nyheder.

Støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner overvejer at anmelde trossamfundet for overtrædelse af racismeparagraffen.

- Vi citerer bare Biblen

Hvis det sker, vil Jehovas Vidner minde om, at de har religions- og ytringsfrihed og forklare sagen for politiet, siger Erik Jørgensen:

- Vi har ikke brugt udtryk, der ikke har grobund i Det Nye Testamente. Hvis det er en overtrædelse af racismeparagraffen, er vi jo der, hvor man skal forbyde det nye testamente. Det, kan vi ikke tro, er meningen.

I racismeparagraffen står der, at man ikke må forhåne eller nedværdige, men hvis man sammenligner andre mennesker med gift, smittefarlig virus eller slanger, som det bliver gjort i jeres taler, er der så ikke tale om at forhåne eller nedværdige?

- Da Jesus gik her på jorden, kaldte han sine religiøse modstandere for giftslange-yngel. Vil man sige, at Jesus forhånede dem, eller forkyndte han blot sandheden?

Hvis det står i Biblen, kan man så sige det uden at tage hensyn til den danske lovgivning?

- Vi ønsker bestemt at tage hensyn til den danske lovgivning, men indtil videre er der ikke nogen, der er blevet dømt for at forkynde Biblens lære, siger Erik Jørgensen.

Tidligere dom

Mens ingen i Danmark er blevet dømt for at citere Biblen, blev Hizb ut-Tahrir i 2003 dømt for at overtræde racismeparagraffen ved citere Koranen på løbesedler med budskabet om, at jøder skulle slås ihjel.

Den dom får dog ikke Erik Jørgensen til at tro, at Jehovas Vidner kan blive dømt:

- Vi i ønsker at holde afstand til dem, der er frafaldne. Vi vil ikke være sammen med dem, men vi tilskynder ikke til vold eller overfald. Det er en væsentlig forskel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk