Jellingstenen lyver

Nye udgravninger i Ribe beviser at det ikke var kong Harald Blåtand, der "gjorde danerne kristne", som teksten på den store Jellingsten ellers hævder.

Nye udgravninger i Ribe beviser at det ikke var kong Harald Blåtand, der "gjorde danerne kristne", som teksten på den store Jellingsten ellers hævder. (© Colourbox)

Den store Jellingsten lyver, så vandet driver...

Det er nemlig slet ikke sandt, hvad der står skrevet på den, altså at Harald Blåtand "gjorde danerne kristne".

Det beviser nye udgravninger i Ribe, hvor arkæologer har fundet spor af kristne begravelser fra omkring år 800 - altså mere end 150 år før kong Harald bød en stenhugger at "gøre disse kumler" på den store Jellingsten.

Men at teksten på stenen er det rene løgn, kommer ikke bag på middelalderhistorikeren Brian McGuire fra Roskilde Universitet:

- Det har været et nationalistisk selvmål at hævde, at én dansk konge har kunnet gøre Danmark kristent ved en politisk beslutning. Man har ikke overvejet, at Jellingstenen var et stykke propaganda, siger Brian McGuire til Politiken.

Ikke det rene bragesnak

Museumsinspektør ved Kongernes Jelling, Hans Ole Matthiesen, mener dog ikke at de nye fund i Ribe viser, at der ikke er hold i ordene på den store Jellingsten:

- Vi har længe været klar over, at der blev gjort flere missionsfremstød i Danmark. Det skete f.eks. omkring 820, da Ansgar fik lov til at bygge kirker tre steder, bl.a. i Ribe. Men det Harald Blåtand gør, er at han sender et signal til selv de mest fatsvage jyder om, at han altså er konge over hele Danmark, og at det nu er tid til at skifte Odin og Thor ud med kristendommen, siger han.

FacebookTwitter