Jens arrangerer puttemiddag på gymnasiet: Traditionen må ikke dø

Rektor tager afstand fra kommende puttemiddage på Espergærde Gymnasium.

Jens Torpe er opvokset i Hørsholm og har fulgt dækningen af puttemiddage fra siden. Der har han savnet en mere moderat fremstilling af dem. (Foto: PRIVATFOTO © Jens Torpe)

I 3.g på Espergærde Gymnasium er de netop nu i gang med at planlægge og arrangere to puttemiddage - en drengemiddag og en pigemiddag for de nye 1.g’ere.

18-årige Jens Torpe er en af drengene, der arrangerer pigemiddagen. Det gør han sammen med alle årgangens andre drenge, fortæller han. De er glade for festen.

- Traditionen må ikke dø.

De har alle fulgt mediedækningen af de såkaldte puttemiddage, siden BT bragte en artikel med 17-årige Anja, der fortrød sin deltagelse.

- Vores rektor har sagt, at der kan komme sanktioner, og det har vi selvfølgelig lyttet til, siger Jens Torpe.

Han understreger dog, at de heller ikke før rektors ord havde haft aktiviteter, som dem 17-årige Anja Leighton beskrev, i overvejelserne.

Til sin puttemiddag på Rungsted Gymnasium skulle Anja putte en agurk i halsen og tage sin venindes bh af.

- Der er jo en drukkultur i Danmark. Det kan man ikke komme uden om. Vi forsøger at undgå, at det bliver grænseoverskridende. Men man må da gerne komme lidt ud af sin comfort zone. Det er da en del af gymnasiet, siger han.

- Men vi har snakket meget om det. Vi har hver vores grænse, og det vil vi ikke ændre på. Nej skal betyde nej.

Har du eller dit barn været til puttemiddag eller lignende arrangementer på gymnasiet? Har du hørt om andre gymnasier, hvor det finder sted? Kontakt journalist Peter Boier på BOIE@DR.DK.

Drengene er netop nu i gang med at håndplukke, hvilke piger der skal servere til deres middag.

Jens Torpe forventer, at de ender med at invitere en 15-20 piger, der skal servere for hele årgangens 3.g-drenge. De har tre kriterier for, hvem der får invitationen:

- Vi kigger selvfølgelig på, hvem der er pæne. Sådan er det jo. Så kigger vi på, hvem der er sjove, og på hvem der er ’på’ – der skal være gang i dem. De skal være sjove at feste med, fortæller han.

De har endnu ikke planlagt selve aftenen og festen, men han forventer, at aftenen kommer til at indeholde alkohol, og at pigerne selvfølgelig skal servere og besvare nogle personlige spørgsmål.

Uniformen er fastlagt: Hvide skjorter og sorte nederdele.

- Men vi blander os selvfølgelig ikke i længden af nederdelen. Og de må da også selv bestemme farven på deres undertøj, siger Jens Torpe.

Har selv været tjener til puttemiddag

Selvom han netop nu planlægger puttemiddag for de nye elever på Espergærde Gymnasium, har han også oplevet at være på den anden side af festen. Dengang gik den engelsk- og samfundsfag-studerende elev på Rungsted Gymnasium, som han forlod før 2.g.

- Vi kunne alle komme og give et forsøg til auditions, da pigerne ikke kendte så mange af os. Det foregik på gymnasiet, hvor jeg skulle ind sammen med en kammerat.

Pigernes udvælgelsesproces var ikke helt lødig.

- Vi skulle drikke shots og give lapdances. Og så skulle vi på video besvare nogle spørgsmål om, hvor mange vi havde været sammen med, hvem vi gerne ville være sammen med og sådan noget.

Jens Torpe var en af de heldige, der blev valgt, og det var han naturligvis glad for. Til selve middagen skulle han dække bord og servere drinks.

- Og hver gang vi hældte op, var glasset ikke til dem. Det var til os. Og efter det niende glas rødvin trak man da lidt på det.

Derefter skulle de udvalgte drenge op på en scene i bar overkrop, som pigerne tegnede på.

- Mit indtryk er, at alle havde det sjovt.

Historierne gør indtryk

Jens Torpe vil gerne fortælle om sin puttemiddag og om den, de netop nu planlægger, da han føler, at de historier, der hidtil har været beskrevet, kun omhandler de ekstreme tilfælde, hvor nogen er gået for langt.

For sådan foregår det ikke altid, forklarer han. Det vigtigste er, at folk har det sjovt.

- Vi så nogle af de andre historier og har selvfølgelig tænkt, at sådan skal vores ikke ende. Det her signal har vi ikke lyst til at sende, fortæller han.

- Folk skal ikke tro, vi er klamme.

Hvad har I konkret overvejet at gøre for at undgå at nogen føler sig presset?

- Vi overvejede at skrive i invitationen, at man ikke skulle føle sig presset til at komme. Men det ændrer jo konceptet - og vi vil altså ikke være så politisk korrekte.

- Alle unge i Nordsjælland er ikke nogle skarn. Vi vil gerne vise, hvordan det også kan foregå, og vi håber, at folk tager pænt imod det. Vi mener intet ondt.

Rektor tager afstand

Rektor på Espergærde Gymnasium Henrik Boberg Bæch fortæller, at han i morgen skal forbi gymnasiets elevråd og snakke puttemiddage.

Og i næste uge tager han ordet til en morgensamling.

- Nogen gange laver eleverne arrangementer, der er ude af tråd med vores værdier. Det gør de for eksempel, hvis der er krænkende indhold eller diskriminerende udvælgelseskriterier. Og hvis det er tilfældet, tager vi afstand fra dem. Det er noget, de gør i fritiden, og vi opfordrer elever til ikke at deltage eller arrangere, fortæller rektoren.

Vælger eleverne alligevel at arrangere noget, der af ledelsen vurderes som krænkende eller diskriminerende er de klar til at handle, hvis det får konsekvenser for undervisningsmiljøet.

- Vi er klar til at sanktionere, hvis det bliver nødvendigt, forklarer Henrik Boberg Bæch.

Facebook
Twitter