Jens Jørgen Thorsen er død

Kunstneren Jens Jørgen Thorsen er død, 68 år gammel i sit hjem i Sverige. Han var en af Danmarks mest kendte og omdiskuterede kunstnere.

Kunstneren Jens Jørgen Thorsen er død, 68 år gammel, i sit hjemi Sverige.

Han var en af Danmarks mest kendte og omdiskuterede kunstnere.Hans arbejdsliv koncentrerede sig først og fremmest om maleriet,men han har også arbejdet som kunstkritiker, forfatter, skribent,museumsassistent, filminstruktør, komponist, igangsætter af diversehappenings og medstifter af Papa Bues Jazz Band.

Foruden sine mange malerier og udsmykninger har han lavet 25kortfilm, 3 spillefilm og 10 bøger - og udstillet sine billederover hele verden bla. i Centre Pompidou, MACBarcelona og ICALondon.

Thorsens mesterstykke var hans Jesus-film, der ganske vist førstblev til en realitet i 1992, men i næsten 20 år forinden havde deltfolk i både ind- og udland midt over.

Filminstituttets besluttede i 1973 at tildele 600.000 kroner istøtte til Thorsens meget erotiske Jesus-film. Beslutningen fikselveste Paven til at fordømme Danmark som "Europas svinesti", og iFrankrig, hvor filmen skulle optages, blev Thorsen ganske enkeltnægtet indrejse.

Efter sigende skulle der stadig i dag eksistere adskilligerummeter klagebreve i Rigsarkivet afsendt fra hele verden og rettetmod Thorsens Jesus-film.

De mange protester fik efter langvarigt pres Filminstituttet tilat trække støtten tilbage, og Thorsens filmprojekt måtte altsåvente 20 år på at blive realiseret.

I 60erne arrangerede Jens Jørgen Thorsen især happenings, oftesammen med kollegaen Jørgen Nash. De afbrød en åbningstale iFolketinget med politifløjter, slap hvide mus løs i Det DanskeAkademi og saboterede Madame Butterfly på Det Kongelige Teater medknaldperler.

Jens Jørgen Thorsen fik mange priser - blandt andet PrixByzance, Cannes Filmfestival 1971, Den Store Ikeapris i 1983,Æreskunstner ved Esbjerg Handelsskole 1988, en Robert for Danmarksbedste kortfilm i 1989 og Jazzkulturprisen i 1993.

Han blev student fra Struer Statsgymnasium og var en overgangmurerlærling og læste til arkitekt, før han læste kunsthistorie iotte år. Siden 1964 har han boet i Sverige.

Jens Jørgen Thorsen blev født på Rigshospitalet i 1932, voksedeop i Røde Kro, Skanderborg, Hellerup, Holte og især Holstebro. Hansfar var læge og hans mor bogbinder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk