Jens tabte 25 kilo på fire måneder: 'Slankemedicin har givet mig mit liv tilbage'

Novo Nordisk lancerer i dag en ny og effektiv type slankemedicin i Danmark, og det vækker både glæde og skepsis.

Jens Erik Norlander Stein har tabt 25 kilo på fire måneder med både medicin og coaching. Medicinen er ikke slankemidlet Wegovy, som Novo Nordisk netop har lanceret, men har samme indholdsstof og virker på samme måde. (Foto: © Peter Langkilde, DR)

Livet slog kolbøtter for Jens Norlander Stein i 2015.

Hans kone mistede pludseligt livet, da en rygoperation gik galt, og det efterlod Jens med 'alvorlige buler på sindet' og to børn, der havde brug for hans ubetingede støtte og omsorg.

Med ét ændrede dagligdagens vaner sig drastisk. Indkøb blev erstattet af pizza og takeway, landevejscyklen samlede støv i garagen, og 'de nemme løsninger' blev generelt taget oftere og oftere.

Derfor kom kiloene langsomt snigende. Først fem, så ti og til sidst 45 ekstra kilo, som fik badevægten til at vise 152 og gav en BMI over 40.

- Der kunne jeg godt mærk på kroppen efterhånden, at nu skulle jeg til at gøre noget. Det var besværligt at binde sine sko. Det var besværligt at bukke sig ned, og trapper var også blevet en udfordring, fortæller Jens Norlander Stein.

Men det var først, da han fik udskrevet slankemedicin, at der blev sat skub i vægttabet.

- Det var ikke sådan bare at komme af med vægten i starten, men efter bare fire måneder med medicin og coaching havde jeg pludselig tabt 25 kilo. Det har på mange måder givet mig mit liv tilbage, siger han.

Ny slankemedicin i Danmark

Novo Nordisk lancerer i dag en helt ny slankemedicin i Danmark, som er godkendt til voksne med svær overvægt - et BMI over 30.

Ingen danskere har af den grund prøvet det nye slankemiddel Wegovy fra Novo Nordisk, men slankemidlet er en videreudvikling af firmaets medicin til diabetespatienter med navnet Ozempic.

Det har samme indholdsstof, der hæmmer apetitten og giver følelsen af mæthed.

Og lige præcis Ozempic har Jens Erik Norlander Stein fået udskrevet af en læge som en del af vægttabsforløb med både medicin og coaching.

'En investering i mit liv'

Efter det voldsomme vægttab i de første måneder, er det gået langsommere med at tabe sig for Jens Norlander Stein.

Vægten er dog fortsat nedadgående, og det kan mærkes i hverdagen, understreger han.

- Mit liv er jo blevet lettere igen. Jeg cykler 20 kilometer til og fra arbejde så meget som muligt, og jeg tager gladeligt trapperne igen. Så alle de der små ting i livet er bare nemmere, når man ikke slæber rundt på helt så mange kilo.

Fælles for både Ozempic, som Jens Norlander Stein tager, og den nye slankemedicin fra Novo Nordisk, er, at man skal blive ved med at tage det hele livet, hvis ikke effekten og vægttabet skal forsvinde igen.

Men selvom Jens Norlander Stein ikke grundlæggende ønsker at være afhængig af medicin resten af sit, er han villig til at gøre det for at holde vægten nede på den lange bane.

- For mig er det en investering i mit liv. Jeg er jo alene med mine børn nu, så synes jeg også jeg havde en ekstra forpligtelse til at gøre noget, så jeg stadigvæk kan være her længe endnu. Så hvis det er livslang medicin, der skal til, så må det være sådan, siger han.

Jens Erik Norlander Stein er chef for Amagerværket, og har vejet over 150 kilo. Han betaler selv cirka 1300 kr. om måneden for den medicin, der hæmmer hans sult og øger hans mæthed. (Foto: © Peter Langkilde Peter Langkilde, DR)

'Kontrakt med djævlen'

Det er langt oftest de praktiserende læger, der skal udskrive medicinen, men Bolette Friderichsen, praktiserende læge i Hobro og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, advarer imod, at mange hundredetusind danskere nu bliver patienter og skal medicinere sig resten af livet.

- Du kan sagtens være overvægtig og sund, og du kan sagtens være normalvægtig og usund. Derfor frygter jeg, at vi gør fedme til en sygdom, fordi der nu er et præparat. Vi indsnævrer grænserne for, hvad der er normalt. Og det er vigtigt for mig at sige, at vi nu ikke har fået et quick fix mod overvægt.

Hun kalder også udviklingen af medicinen for god, fordi den reelt vil gøre en forskel for en lille gruppe patienter, der skal tabe sig i forbindelse med eksempelvis en operation.

- Men jeg vil hellere snakke om sundhed end om overvægt. Mange forbinder overvægt med, at man ikke kan lykkes i livet, fordi man ikke kan passe en kjole eller få ønskejobbet. Det vil jeg gerne udfordre.

Også Morten Zacho, forsker i vægttab ved Syddansk Universitet, er skeptisk over, at slankemedicinen i princippet skal tages resten af livet.

- Min største bekymring er den livslange behandling. Studierne peger på, at vægten vender tilbage, når du stopper med at tage det, så derfor kan det blive en kontrakt med djævlen. Du kan få det vægttab, du gerne vil have, men hvis du stopper med medicin, bliver det hele taget fra dig igen, siger han.