Jensens, McDonald's og Utzon: Tre gange navnestrid har ført til retssag

Efterkommere af H.C. Ørsted vil lægge sag an mod det tidligere Dong, der nu hedder Ørsted. Det er langt fra første gang, at navne har ført til kampe i retten.

I 1996 vandt pølsemanden Allan Pedersen fra Silkeborg, bedre kendt som McAllan, sagen mod McDonalds om retten til at bruge Mac i et firmanavn. (Arkivfoto) (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)

Et navn er ikke bare et navn.

Et navn gemmer på historie, følelser og kan i sidste ende også gemme på indtjening. Derfor har personer og virksomheder igennem flere årtier kæmpet om retten til navne.

Nu er turen kommet til energiselskabet Ørsted, der tidligere hed Dong. Tre efterkommere af videnskabsmanden H.C. Ørsted vil lægge sag an mod Ørsted, der i efteråret ændrede sit navn.

Efterkommerne oplyser, at Ørsted aldrig har spurgt Ørsted-slægten om tilladelse til at bruge navnet.

- Når Dong på denne måde overtager vores slægtsnavn, og så oven i købet mener at gøre det som en anerkendelse af vores forfader H.C. Ørsted, har de gjort regning uden vært, skriver én af efterkommerne Søren Peter Ørsted i en mail til Ritzau.

Navneskiftet blev begrundet med, at Dong ville markere sit skifte fra fokus på olie og gas til i stedet at satse på vedvarende energi. Ifølge Ørsted er navnet en hyldest til videnskabsmanden.

Og det er altså langt fra første gang, at der skal en retssag til at fastslå, hvem der må bruge hvilket navn. Her er nogle af de mest bemærkelsesværdige sager:

Pølsemand Mac Allan Pedersen. (arkivfoto) (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)

Pølsemand vs. McDonald's

Én af de første stridigheder om navne i Danmark, der nåede forsiderne, var sagen om Pølsemanden Allan Pedersen.

I starten af 1990'erne lagde fastfood-giganten over dem alle McDonald's sag an mod Allan Pedersen, fordi han kaldte pølsevognen i Silkeborg for McAllan.

Efter en tre år lang retssag vandt pølsemanden i 1996 over McDonald's med dommerstemmerne 5-0 i Højesteret, hvor han fik tilkendt en erstatning på 40.000. I processen endte Allan Pedersen med at skifte navn til Mac Allan Bjerrum Pedersen.

Kampen mod giganten satte dog sine spor. Pølsevognen fik nemlig ikke lov at bære sit navn ret længe.

Kort efter sejren måtte McAllan lukke sin berømte pølsevogn, da Kvickly opsagde hans standplads. Han forsøgte sig også i et års tid som forpagter af en gammel skovridergård ved Virklund lidt uden for Silkeborg.

En bekostelig skilsmisse kombineret med en pølsevogn, som blev sprængt i stumper og stykker af øvelseshåndgranater, var med til at sende Mac Allan Pedersens økonomi i bund. Resultatet var, at han blev sat på gaden, fordi han ikke kunne betale sin husleje.

I 2003 talte Berlingske med Mac Allan, der fortalte, at han rejste til Grønland i 1998, hvor han bestyrede Christianshåbs eneste hotel, diskotek og restaurant, i fritiden fotograferede han til den lokale avis og så skrev han også lidt.

- Jeg er lige blevet færdig med at skrive en kriminalroman kombineret med en kogebog. Den hedder »Gåsehud i Kabyssen, fortalte Mac Allan.

Ejer af Jensens Fiskerestaurant i Sæby, Jacob Jensen. (Arkivfoto) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Jensens Bøfhus vs. Jensens Fiskerestaurant

Flere end 250.000 danskere hedder Jensen til efternavn. I 2014 betød en dom fra Højesteret dog, at man ikke længere kan bruge "Jensens", hvis man starter en virksomhed.

Dommen faldt efter, at Jensens Bøfhus trak Jensens Fiskerestaurant fra Sæby i Nordjylland i retten for at bruge det kendte danske efternavn til sin virksomhed.

Fiskerestauranten skulle ikke kun finde et nyt navn. Sæby Fiskehal, som drev Jensens Fiskerestaurant, skulle også betale 200.000 kroner til Jensens Bøfhus for krænkelse af varemærkerettigheder og for at bruge det logo, som blev forbudt ved Sø- og Handelsrettens dom sidste år.

Man skulle tro, at sejren i Højesteret ville betyde glæde på Jensens Bøfhus, men hele sagen endte med at give gevaldigt bagslag. Restauranten blev begravet i kritik på sociale medier og endte i en gedigen 'shitstorm'.

Hele sagen endte med Jensens Bøfhus fortrød navnestriden.

- Der var jeg ikke i trit med vores gæster og med at forstå, hvad de mente i sådan en sag, sagde Palle Skov Jensen, der fremhæver, at én enkelt Jensens Fiskerestaurant i Sæby ikke ville være noget problem.

Benedikte Utzon skiftede navn til Liv Utzon. (Arkivfoto) (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Utzon vs. Utzon

- Jeg er vildt ked af det, helt nede i mit hjerte. Samtidig er jeg også vred.

Sådan sagde Benedikte Utzon tilbage i 2015, efter Sø- og Handelsretten afgjorde, at hun ikke længere måtte skrive Benedikte Utzon' på sine kollektioner.

Designeren gik i 2012 konkurs med sit firma, og selskabet Topbrands købte varemærket fra konkursboet. Benedikte Utzon havde selv muligheden for at købe navnet for 20.000 kroner i 2012, men hun havde ikke råd. Hun brugte dog fortsat navnet erhvervsmæssigt.

Derfor skulle designeren ifølge dommen betale 5.000 kroner i bøde, sagens omkostninger på 65.000 kroner og 125.000 til Topbrands.

Siden har designeren kæmpet for at få lov til at beholde sit navn i erhvervsmæssig sammenhæng. Højesteret har dog stadfæstet dommen, der betyder, at hun ikke længere må designe og sælge tøj under sit eget navn.

Derfor valgte Benedikte Utzon i starten af 2017 at ændre navn til Liv Utzon.

- Jeg gik hele navnebogen igennem, lige som når man skal have børn. Det blev et symbolsk navn. Jeg er jo ikke død, jeg er i levende live. Derfor hedder jeg nu Liv Utzon, sagde Liv Utzon til finans.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk