Jeppe gik ned for at blive testet, men kom hjem med et stik i armen

Et testcenter i Odense tilbyder borgerne en 'drop-in-vaccine' uden tidsbestilling.

Jeppe Thorup var tilfældigvis ude og blive testet, da han fik at vide, at han kunne køre direkte videre til vaccinationscenteret og få sit andet stik. (Foto: (C) DR Nyheder)

- Hej. Velkommen til.

- Må jeg stille dig et spørgsmål?

- Er du blevet vaccineret?

Daglig leder Birgitte Christensen tager imod danskere, der skal podes i testcenteret på Billedskærervej i Odense.

I denne uge er det nemlig ikke kun vatpinden, hun skal styre.

Testcenteret har nemlig indgået et samarbejde med vaccinecenteret på Athenevænget i Odense fem kilometer derfra. Det handler om at få fat i de danskere, der mangler første og andet stik af coronavaccinen.

- Er I vaccineret?, spørger Birgitte Christensen igen en flok, der ankommer til testcenteret.

- Nej, det er vi ikke, lyder svaret.

- Har I tænkt på at blive det?

- Nej, ikke endnu.

- Der er et tilbud i denne her uge om at blive vaccineret uden tidsbestilling. Så kan I bare tage derud, siger Birgitte Christensen og stikker gruppen en flyer, hvorpå der står 'Stadig ikke vaccineret?'.

Tiltaget kalder de drop-in-vaccine, og består i, at man kan tage ud til vaccinecenteret og få et stik uden tidsbestilling. Tirsdag er testcenteret lykkedes med at sende 50 danskere direkte fra test til vaccine.

- De fleste synes, det er lidt spændende. Eller også siger de bare 'nej, jeg er vaccineret'. Men jeg hørte om en familie på fire, der ikke helt havde taget stilling, men sagde 'nu gør vi det da', og så tog de ud på Athenevænget (vaccinecenteret, red.), siger daglig leder Birgitte Christensen.

Birgitte Christensen deler 'Stadig ikke vaccineret?'-flyers ud i indgangen til testcenteret. (Foto: (C) DR Nyheder)

'Det var da meget smart'

En af dem, der tirsdag tog i mod tilbuddet om drop-in-vaccine, er tømrerlærling Jeppe Thorup.

Han var tilfældigvis ude at blive testet, da han fik at vide, at han havde mulighed for at køre direkte videre til vaccinationscenteret og få sit andet stik.

- Det er da meget smart. Så er det jo overstået. I forhold til at jeg skulle vente til næste uge, siger 20-årige Jeppe Thorup.

På grund af en ferie blev hans andet stik rykket yderligere i forhold til, hvornår det egentlig skulle have været.

Men ved at droppe ind i vaccinationscenteret i Odense undgår han nu yderligere ventetid - og andet besvær, lyder det.

- Det er dejligt. Så slipper man for coronapasset og test, siger Jeppe Thorup, der ikke synes, at det var intimiderende at blive spurgt, om han var vaccineret, idet han var på vej ind og blive testet.

- Det var egentlig fint. Så fik jeg muligheden. Jeg kunne altid bare sige nej, siger han.

20-årige Jeppe Thorup er en af de danskere, der har taget imod tilbuddet om drop-in-vaccine. (Foto: (C) DR Nyheder)

Vaccineinteressen er faldende blandt unge

Idéen til drop-in-vaccine opstod i forrige uge hos Rachel Sander, der er stedfortræder for afdelingssygeplejersken på vaccinationscenteret Athenevænget i Odense:

- Vi kunne se, at vi havde faldende tilgang til vores vaccinetilbud herude. Og det kunne have mange årsager, men vi blev enige om at se, om vi kunne løse det lokalt, og se om vi kunne gøre en forskel her, siger Rachel Sander.

- Tanken er, at vi skal have de sidste med. Dem, der af alle mulige årsager ikke lige har fået bestilt tid.

Den faldende interesse i at blive vaccineret kan ses i antallet af danskere, der har ladet sig førstegangsvaccinere i perioden mellem den 1. juni og 31. juli. Altså de seneste to måneder.

Her er antallet faldet fra mellem 30.000-40.000 om dagen til nu mellem 10.000-20.000 om dagen. Seneste måling er fra den 31. juli, hvor antallet af danskere, der modtog deres første vaccine, var 6.478.

Ifølge eksperter kan det have betydning for flokimmuniteten, hvis ikke nok bliver vaccineret.

Opgørelser fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at omkring 20 procent af 20 til 29-årige er færdigvaccinerede, mens det samme gælder for omkring 15 procent af de 30 til 39-årige. Tallet er dog langt højere, når det gælder første vaccinestik.

Blandt de 10 til 19-årige er knap 20 procent færdigvaccinerede. Børn mellem 12 og 15 år fik dog først invitation til vaccine 14. juli.

- Vi vil rigtig gerne have fat i vores unge mennesker, altså dem fra 15 til midten af 20’erne, og så en flok mellem 30 og 35 år, for det er dem, vi kan se i statistikkerne, ikke helt er hoppet med på vognen endnu, og det vil vi gerne have, siger Rachel Sander.

- Hvis man ikke vil, er det ikke noget, vi skal diskutere. Det er bare et tilbud, siger Birgitte Christensen. (Foto: (C) DR Nyheder)

Og initiativet er allerede på andendagen gået godt, vurderer hun. Hun er glad for, at over 50 mennesker alene tirsdag har taget mod tilbuddet om drop-in-vaccine.

Men tallet må gerne være endnu større, og hvis det viser sig at konceptet bliver en succes, bliver det nok ikke alene i denne uge, at man kan droppe forbi og blive stukket.

- Det er noget, vi arbejder videre med alt efter, hvordan vores næste uger ser ud. Vi kan jo være heldige, at alle mennesker booker tider, men drop-in er nok vejen frem for at få de sidste med, siger Rachel Sander.

På testcenteret på Billedskærervej i Odense er man glade for at kunne hjælpe flere i retning af første og andet vaccinestik.

- Jeg synes, det er en god idé. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, så vi hurtigt bliver vaccineret alle sammen, siger daglig leder Birgitte Christensen, der ikke finder det grænseoverskridende at spørge de besøgende, om de vil vaccineres.

- Hvis man ikke vil, er det ikke noget, vi skal diskutere. Det er bare et tilbud.

Rettelse: Det fremgik kortvarigt af artiklens overskrift, at der var tale om Jeppes første vaccinestik, men der er altså tale om, at han fik sit andet stik ved en drop-in-vaccine.

Facebook
Twitter