For lidt mere end to år siden blev lærerstuderende Jibriil Hassan Ali sammen med en ven visiteret af politiet en sen nattetime på vej hjem fra Strøget i København.
Begrundelsen fra betjentene: Du befinder dig i en visitationszone, og derfor skal du visiteres.
- Det var nedværdigende at stå midt på Strøget og blive visiteret af en politibetjent. Man bliver jo udstillet foran alle mulige mennesker, siger Jibriil Hassan Ali til P1 Dokumentar.
Københavns Politi erkender i dag, at der ikke var nogen visitationszone på Strøget, da Jibriil Hassan Ali blev visiteret. Den fejlagtige brug af visitationszonereglerne betød, at han ikke fik mulighed for at afprøvet ved retten, om visitationen var i orden og at han gik glip af en eventuel erstatning.
Gjorde betjentene det mod bedre vidende?
Visitationszonereglerne må kun bruges til at visitere efter våben i særligt afgrænsede overophedede områder.
Hvis der havde været en visitationszone, måtte betjentene derfor ikke bruge visitationszonereglerne til andet end at lede efter våben hos Jibriil Hassan Ali.
Men det er der noget, der tyder på, at betjentene gjorde.
Ifølge politibetjentenes politirapporter står de ud af deres politibiler, fordi de ser Jibriil Hassan Ali og hans ven i færd med at blokere gaden med vejmateriel. En påstand begge afviser.
- Både ud fra retsbogen og politirapporterne virker det til, at betjentene bliver opmærksomme på de her personer i forbindelse med noget andet kriminelt, end at de skulle have våben på sig, siger adjunkt i strafferet og tidligere politianklager Nicolaj Holst til P1 Dokumentar.
Forening: Det ligner magtmisbrug
Han understreger, at det ikke kan afvises, at betjentene har foretaget en separat visitation, som ikke havde noget at gøre med den mulige vejblokade. Er det tilfældet, har betjentene dog ikke noteret det i deres rapporter.
Ifølge den retspolitiske forening RUSK ligner det magtmisbrug.
- Når man ser på sagen, har jeg meget svært ved at forestille mig, at de her betjente ikke bevidst har anvendt reglerne om visitationszonerne ulovligt, siger Steven Vildgaard Hansen til P1 Dokumentar.
- Selv hvis man lader tvivlen komme betjentene til gode og siger: Fint nok, de troede der var en visitationszone, så er det klart, at når de ser nogle personer, der har gang i et muligt strafbart forhold, så skal de anvende de strafferetslige regler, der giver borgerne de retsgarantier, de har krav på.
P1 Dokumentar har i over to uger forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politis direktør Thorkild Fogde, men det har ikke været muligt at få ham i tale.