Jim Lyngvild købte to af prins Henriks masker: De viser, at han var morsom

Modeeksperten Jim Lyngvild kom hjem med to masker efter den første auktion af prins Henriks afrikanske kunst i går.

Jim Lyngvild med den ene af prins Henriks masker, som han fik købt. (© Jim Lyngvild)

De var egentlig vurderet til mellem 2 og 4.000 kroner, men modeeksperten Jim Lyngvild endte med at give 11.000 kroner for to masker købt hos Bruun-Rasmussens autioner i går aftes.

Maskerne har tilhørt prins Henrik og er sammen med cirka 900 andre genstande sat til salg efter prinsens eget ønske.

- Da jeg så de her masker – en stor lidt grov maske og en anden mindre, lidt fin maske – tænkte jeg, at det ligner dronningen og prins Henrik, så de skulle hjem og hænge på Ravnsborg, siger Jim Lyndvild her dagen derpå.

  • Maskerne var vurderet til 2.000–4.000 kroner, men Lyngvild måtte af med 11.000. (© Bruun-Rasmussen)
  • Dronninge-masken, som Jim Lyngvild købte sammen med den anden. (© Jim Lyngvild)
  • Jim Lyngvild med den ene af prins Henriks masker. (© Jim Lyngvild)
  • Prins Henrik var gennem hele sit liv en passioneret samler af figurer og masker fra Afrika og asiatisk jadekunst - alt lige fra amuletter til skåle og fabeldyr. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Det er næsten 900 genstande, der er sat til salg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Det er prinsen selv, der har bestemt, at disse genstande skulle sælges på auktion. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
1 / 6

Samling afspejler humor og viden

Han er meget imponeret af prins Henriks samling af afrikansk og jadekunst, og ifølge Lyngvild afspejler samlingen i høj grad prinsens humor.

- Det er plat at sige, men læg mærke til, hvor mange penisfigurer der er i samlingen. Manden havde super meget humor, og det afspejler den her kollektion, siger Jim Lyngvild.

Han sad under auktionen ved siden af en ekspert i afrikansk kunst, der fortalte, at tingene var af meget høj kvalitet.

Vær med, når en antilopeopsats, der var vurderet til 4.000 - 8.000 kroner ender med et hammerslag på 35.000 kroner:

- Det siger jo, at prinsen havde en reel viden om det her. Men de ting, han valgte at købe, er ikke kun det pæne og nydelige. Det er sjælen af Afrika - og også det grimme. Og det er det, der tænder mig ved den her samling - at det var passion snarere end interesse for at kunne sælge det videre og tjene penge på det. At få lov at købe noget af det er at træde ind i en kunstnersjæls hjerne, og det skal man have stor respekt og ydmyghed over for, siger Jim Lyngvild.

Giver et indtryk af en verdensmand

Auktionarius og tredje generation hos auktionshuset Bruun Rasmussen, Alexa Brrun-Rasmussen, kalder da også samlingen for "enestående".

- Samlingen er på en måde fortryllende - både fordi den er stor, men også fordi man kan mærke, at prinsen har samlet med hjertet, siger hun.

- Jeg synes, at vi har fået et endnu bedre indblik i den verdensmand, han var, med den respekt, han altid viste andre kulturer ved altid at bære sit jadesmykke eller gå i sine kinajakker. Det ser man tydeligt, når man får lov at arbejde med så enorm en samling over så mange dage.

Prins Henrik på sin 80-års fødselsdag i Frankrig. Her var han klædt i kinaskjorte med et jadesmykke om halsen. (Foto: MARC SALVET / PHOTOPQR / DEPECHE © Scanpix)

Til middag med prinsen med online-auktion undervejs

Jim Lyngvild fortæller, at han selv har siddet til et privat middagsselskab med prins Henrik, året før han døde. Og her snakkede de to kunst, ligesom prinsen under middagen skulle byde på en afrikansk genstand på en onlineauktion.

- Han sad og bød og var spændt som et lille barn på, om han fik den.

Den nyklinkede maskekøber er også at finde ved auktionen i dag.

Pengene fra de i alt tre dages autioner med prinsens kunstgenstande kommer til dels til at gå til velgørenhed i form af Kronprinseparrets Fond og Nikolai og Felix-fonden.