Jo, det findes: Ahmed fra Nordvest var eksil-præsident for Jubaland

Efter fem årtier i Danmark skal Ahmed Dualeh beslutte sig for, om han vil stille op som præsident i Somalia.

71-årige Ahmed Dualehs livshistorie ligner ikke de fleste andres.

I dag bor han i Nordvest i København, men han blev født ind i en fattig nomadefamilie med 12 børn, har stået i lære hos en italiensk urmager, været styrmand og kaptajn i Danmark, blev millionær med eget firma, og efter 45 år i Danmark blev han i 2012 udnævnt af eksilsomaliere til præsident i Jubaland i Somalia.

Rejsen fra ludfattig nomade til livet i Danmark og missionen i hjemlandet kunne man i går følge i dokumentaren ”Præsidenten fra Nordvest”, der blev sendt på DR2.

Men hvordan hænger det sammen, at en mand, der har boet i fem årtier i Danmark, pludselig vil være præsident i Jubaland, og kan man efter så mange år i Danmark overhovedet være en relevant præsident for somaliere?

Det var et af spørgsmålene, som Ahmed Dualeh blev stillet, da han efter programmet svarede på spørgsmål fra dr.dk’s brugere i TÆT PÅ.

Han mener, at Somalia kan lære meget af de danske idéer om velfærd og ligestilling.

- At have været i Danmark i så mange år tilfører nye og bedre syn på tilværelsen for befolkningen. De værdier, jeg har taget til mig i Danmark, kan bruges i Somalia af det somaliske folk, svarede Ahmed Dualeh.

Præsidentdrømmen var op ad bakke

Ahmed Dualeh kom til Danmark i 1967, hvor han blev optaget på den danske søfartsskole. Senere kom ungdomskærligheden Zahra til landet, og det blev starten på et liv med familien i Danmark.

Selvom Ahmed Dualeh siden da har haft base i Danmark, har kontakten til Somalia været tæt, og han har aldrig været væk fra barndomslandet mere end et år ad gangen.

Hvordan Jubaland skulle ledes, og hvem der skulle sidde for bordenden, var der dog flere meninger om, og i sidste ende opgav Ahmed Dualeh drømmen.

- Det var op ad bakke hele tiden. Jeg havde mange interesser imod mig, siger han blandt andet.

Samtidig tog den megen tid væk fra Danmark også hårdt på forholdet til hustruen Zahra og resten af familien, som man kan se øverst i artiklen.

- Tror på mere fred i Somalia

På trods af modstanden har Ahmed Dualeh ikke opgivet håbet om at skabe forandringer i hjemlandet.

Han stillede senere op som premierminister uden at blive valgt, og han har nu stiftet sit eget politiske parti og er blevet opfordret til at stille op ved præsidentvalget i Somalia i 2020, og lige nu overvejer han fremtiden.

Ahmed Dualeh bruger for tiden al sin energi på hjælpeorganisationen ’Children of Somalia Foundation’ (COSFO), som han selv har stiftet. Snart er den første skole færdigbygget med hjælp fra private danskere og selskaber. Håbet er at færdigbygge 20 skoler i løbet af de næste tre år.

- Jeg har faktisk ikke tid til at være pensionist, siger Ahmed Dualeh.

- Jeg har helliget resten af mit liv til arbejdet for Somalias børn og deres uddannelse og sundhed.

I dag tror Ahmed Dualeh på, at der en dag bliver fred i Somalia.

- Det ser meget lysere ud, og jeg er overbevist om, at der bliver mere fred i Somalia meget snart. Der vil stadig være nogle vanvittige terrorister hist og her, men deres dage er talte, siger han i TÆT PÅ.

Du kan se hele dokumentaren om Ahmed Dualeh på DR TV.

FacebookTwitter