Joanna kæmpede mod IS: Retten skal nu bestemme om hun skal have sit pas tilbage

Tirsdag begynder den principielle retssag, hvor en pasinddragelse for første gang siden lovændring skal for en dommer.

- Det er fuldstændigt latterligt, sagde dansk-kurdiske Joanna Palani kort efter, at politiet inddrog hendes pas, fordi hun havde kæmpet i Irak. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I november 2014 rejste den dansk-kurdiske kvinde Joanna Palani fra familien i Danmark for at deltage i krig mod Islamisk Stat i Irak.

Hun skulle egentlig have afsluttet sin studentereksamen, men i stedet droppede hun 3.g og tog til Irak for at kæmpe på kurdernes side.

- Det er mit folk, der er i krig, og jeg kan ikke vende dem ryggen og sidde i trygge Danmark. Det er for egoistisk til mig at være sådan en pacifist. Jeg har det ikke i mig, sagde hun i juni sidste år i dokumentaren 'Joanna - en dansker i krig', hvor Berlingske fulgte hende til frontlinjen i det nordlige Irak.

DR Nyheder fik i samarbejde med avisen adgang til interview og optagelser med den 22-årige unge kvinde.

- Jeg savner også min familie helt vildt. Jeg har ikke set dem i snart syv måneder. Men jeg føler bare, det her er lidt vigtigere, sagde hun blandt andet i dokumentaren.

Joanna Palani og hendes familie kommer fra de kurdiske områder i Iran og flygtede til Danmark i midten af 1990'erne på grund af krig i deres hjemland.

Fik inddraget passet

Efter flere måneder med Kalashnikov-geværet over skulderen, vendte Joanna Palani hjem til Danmark. Og kort efter inddrog Københavns Politi den unge kvindes pas og gav hende et såkaldt udrejseforbud.

Det gjorde politiet som følge af en lovændring, alle partier i Folketinget – på nær Enhedslisten – vedtog i foråret 2014. Loven går ud på, at politiet kan fratage passet eller udstede rejseforbud, hvis man hos politiet eller PET har mistanke om, at en person er på vej til at deltage i en væbnet konflikt – eller når personen vender hjem igen.

Med loven ville Folketinget sætte en stopper for, at radikaliserede unge bliver rekrutteret og rejser ud til væbnede konflikter i Syrien og andre steder - og for eksempel slutter sig til Islamisk Stat.

Politiets afgørelse i Joanna Palanis sager hviler angiveligt på, at hun skulle have tilsluttet sig YPG, der er en kurdisk milits med tilknytning til PKK, Kurdistans Arbejderparti, som står på EU's og USA's terrorlister.

- Det er fuldstændigt latterligt, sagde Joanne Palani kort efter, at politiet inddrog hendes pas, til DR Nyheder.

Hun siger selv, at hun kæmpede med de kurdiske Peshmerga-styrker mod Islamisk Stat i Syrien.

Klage resulterer nu i principiel retssag

Derfor valgte Joanna Palani at klage over, at politiet inddrog hendes pas og gav hende udrejseforbud. Og det resulterer nu i en retssag, der starter tirsdag. Her skal en dommer afgøre, om politiet handlede rigtigt, da de tog passet fra den unge kvinde i september sidste år.

Det er den første retssag, hvor en dommer skal vurdere om politiet på baggrund af lovændringen fra foråret sidste år, har handlet rigtigt ved at fratage en person passet.

- Derfor er sagen principiel, forklarer DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe og fortsætter:

- Dommerens vurdering af sagen kan få betydning for, hvornår politiet fremover inddrager passet fra danskere, der ønsker at rejse til konfliktområder. Flere eksperter har tidligere kritiseret reglerne for at være for upræcise, hvilket også gør rettens vurdering interessant.

Politisk bevågenhed

Joanna Palani er ikke den eneste dansker, der er rejst til Irak og Syrien for at kæmpe.

Ifølge PET's Center for Terroranalyses seneste trusselsvurdering har mindst 115 forladt Danmark, og langt hovedparten vurderes at kæmpe side om side med Islamisk Stat.

Trine Maria Ilsøe forklarer, at dagens retssag er særligt interessant, fordi Joanna Palani kæmpede mod IS.

- Reglen blev vedtaget for at bremse danskere, der tog til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat. Men rent teknisk har man lavet nogle regler, der også rammer dem, der kæmper for andre end Islamisk Stat. Derfor har sagen også politisk bevågenhed, siger hun.

Sagen kan ende i to forskellige scenarier: Enten får Joanna Palani sit pas tilbage og får ophævet sit udrejseforbud, eller også giver dommeren giver politiet ret. Det betyder, at den unge kvinde så ikke vil få sit pas tilbage, og at hun altså stadig ikke må forlade Danmark.

Joanna ønsker ikke at udtale sig inden retssagen tirsdag, men her kan du se hele DR Nyheders interview med hende i september, da hun fik at vide, at politiet inddrog hendes pas.

Berlingske fulgte hende i kampen mod Islamisk Stat, og i samarbejde med avisen bragte vi tilbage i juni i år hendes historie. Få den her.

Facebook
Twitter