Job uden grænser: Hver tredje tjekker arbejdsmail i fritiden

Fleksibiliteten ved arbejdsmails er et tveægget sværd, mener fagforeningen Djøf.

Når der triller nye arbejdsmail ind i indbakken er det for mange danskere svært ikke at tjekke, hvad der står i den - også selv hvis de egentlig holder fri.

En arbejdsdag er for mange ikke længere en klassisk 8-16-virkelighed.

Omkring hver tredje dansker tjekker arbejdsmail i fritiden mindst én gang om dagen. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for DR Nyheder.

At så mange af os har svært ved at holde fingrene fra arbejdsindbakken, kommer ikke bag på Bo Netterstrøm, der er stresskonsulent og seniorforsker ved Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Det er jo et udtryk for det, vi kalder det grænseløse arbejde. At man faktisk også er på arbejde i sin fritid - om ikke andet så i sine tanker og i sin adfærd, forklarer han.

Fagforskelle

Undersøgelsens tal siger ikke noget om, i hvilke brancher medarbejderne især har travlt med at tjekke arbejdsmails i fritiden.

Men ifølge Bo Netterstrøm er der sandsynligvis store brancheforskelle på omfanget af mailbrugen. I nogle brancher vil det ikke bare være hver tredje, men nærmere den overvejende del, der logger ind på mailboksen, når de har forladt arbejdspladsen.

- I de videnstunge brancher, som journalist, læge eller andre fag, hvor man er i kontakt med mange mennesker i løbet af en lang arbejdsdag, vil det være sådan, at mange mennesker faktisk oplever det her konstant, forklarer han.

Den vurdering bliver bakket op af en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2012. Heri fremgår det, at det særligt er jobgrupper som læger, undervisere og forskere ved universiteter, gymnasielærere samt psykologer, der ofte føler sig stresset.

De mindst udsatte grupper er ifølge undersøgelsen brandmænd, reddere og sikkerhedsvagter samt militærpersonale.

Et tveægget sværd

En af de fagorganisationer, der repræsenterer medarbejdere i de videnstunge brancher, er Djøf.

Her kommer tallet heller ikke som en overraskelse, og ifølge afdelingsformand Lars Qvistgaard er medarbejdernes mulighed for at tjekke mails i fritiden et tveægget sværd.

- Det er jo et udtryk for fleksibilitet, hvor man kan prøve at få tingene til at hænge sammen, men omvendt er det et problem, for risikoen er, at man arbejder for længe, ikke får holdt fri og får de nødvendige pauser, som man også skal have i sit arbejdsliv, siger han.

Hos Danmarks Arbejdsgiverforening er der ikke så stor en bekymring for, at danskerne bliver stressede af at tjekke arbejdsmails i fritiden.

- Vores egne undersøgelser viser, at det danske arbejdsmarked fungerer virkelig, virkelig godt, og folk synes, der er en balance, og at de er meget tilfredse - også i dialogen med ledelsen, så det vil sige, at redskaberne til at håndtere det, er der allerede, forklarer direktør Pernille Knudsen.

Vil stige i fremtiden

En rapport fra Danmarks Statistik om it-anvendelse i befolkningen viser, at omkring 2,5 millioner danskere mellem 16 og 89 år bruger deres mobiltelefoner til at sende og læse mails.

Det svarer til 84 procent af mobilbrugerne og er en stigning på knap 17 procent sammenlignet med 2012.

I fremtiden vil antallet af danskere, der tjekker deres arbejdsmail i fritiden sandsynligvis også stige, da der er en tendens til, at det grænseløse arbejde breder sig til mange brancher, mener Bo Netterstrøm.

- Til gengæld tror og håber jeg på, at vi, når vi har lært den her nye teknologi at kende lidt bedre, håndterer det på en anden måde, så vi ikke er så enormt optagede af at besvare en sms eller e-mail eller telefon lige med det samme. Vi kan godt leve fem minutter uden, siger han.