Tema Terrorsagen

Jødisk formand om kommende retssag: Det er en ond drøm, der gentages

I morgen starter retssagen til danmarkshistoriens største efterforskning, terrorattentaterne i København.

Dan Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund, virker fattet, når han svarer på spørgsmål om terrorangrebet mod det jødiske samfund sidste år.

Han har utallige gange tænkt og talt om den 14. februar sidste år, da terroren ramte Krudttønden og den jødiske synagoge.

Men alligevel vil retssagen i morgen vække en gru i ham igen.

- Det er en dårlig film, der kører igen - en ond drøm, der gentager sig. Vi skal tilbage til de ting, der skete for et år siden, som var så forfærdelige. Men det er jo nødvendigt, siger han om retsagen, hvor danmarkshistoriens største politiefterforskning skal prøves ved retten.

Terrorsagen

Over et år efter angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København kører retssagen nu mod fire mænd i Københavns Byret. De er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein, efter han havde angrebet Krudttønden. Følg retssagen her.

Gå til tema

Fire er tiltalt efter terrorparagraffen for at have hjulpet Omar El-Hussein og risikerer fængsel på livstid.

Dan Asmussen tror, at mange tænker, at fordi de fire har siddet varetægtsfængslet i et helt år, så må der være noget at komme efter.

- Men man har også hørt mange historier om ulovlige mobiltelefoner i fængslet, som kan have sløret og vanskeliggjort opklaringen. Jeg tror, mange tænker; er det her en sikker sag - eller hvad er det?

Når det hele er overstået – når de eventuelle medgerningsmænd er fundet og buret inde – så tvivler Dan Asmussen alligevel på, at det jødiske samfund blot ånder lettet op. For måske er der flere, der går med den slags had.

Formanden håber, ligesom resten af det jødiske samfund, at Omar El-Hussein var en enlig ulv, og at ingen andre vil ty til den slags handlinger.

- Jeg så mennesker, der tiljublede morderen som en helt

Men Dan Asmussen har også oplevet indikationer på det modsatte.

- Ved morderens begravelse ude i Brøndbyøster var der hundredvis af personer, der tiljublede ham som en helt ved begravelsen. Jeg skal ikke lægge skjult på, at det hos mig skabte en vis usikkerhed om, hvorvidt andre personer i Danmark kunne gøre det samme, siger han.

- Hvis man er socialt marginaliseret, hvis der er ting, som går rigtig skidt i ens tilværelse, og man så oplever en kultur, hvor man opfordres og anerkendes for at gennemføre den slags handlinger, så kan jeg godt være bekymret for, at nogen tænker, at her er vejen til anerkendelse for en selv og ens familie.

Det, der ligger Dan Asmussen mest på sinde, er, om Danmark det seneste år har rykket sig nok i kampen mod radikalisering.

- Er vi kommet langt nok med at sørge for, at vi ikke har folk, der lever i parallelsamfund med helt andre værdier og normer, hvor en ting som at begå mord på uskyldige rent faktisk kan risikere at bliver anerkendt?, spørger han sig selv.

Se klip fra interviewet i toppen af artiklen eller se hele interviewet i TV Avisen 21.30.

Sagen kort

  • Fire personer er nu tiltalt i terrorsagen. Sagen mod dem begynder 10. marts.
  • Mændene er tiltalt efter straffelovens terror-paragraf. Terror-paragraffen kan give fængsel på livstid.
  • Politiets sigtelse drejer sig om, at de på forskellige måder skal have medvirket til Omar El-Hussein gerninger. Alle nægter sig skyldige. Politiets sigtelse drejer sig om, at de på forskellige måder skal have medvirket til gerninger, som Omar El-Hussein lavede. Mændenes sigtelse drejer sig om medvirken til drab og drabsforsøg.
  • Oprindelig var en femte mand, en 18-årig, også sigtet, men på grund af manglende beviser, opgav man tiltalen, og han blev i januar løsladt.