Jødisk Samfund frygter hadprædikanter: Meldte imam til politiet

For første gang er en dansk imam tiltalt for at bifalde drab på jøder.

Fredagsprædikenen fandt sted i Masjid Al-Faruq-moskéen på Heimdalsgade på Nørrebro i København. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Vi er tilfredse med, at der nu rejses tiltale.

Sådan lyder reaktionen fra formanden for Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen, efter at anklagemyndigheden har valgt at tiltale en dansk imam for at bifalde drab på jøder i en fredagsprædiken sidste år.

Den pågældende prædiken fandt sted den 31. marts 2017 i en moské på Heimdalsgade på Nørrebro i København, som betegnes som en kontroversiel, fundamentalistisk og konfrontationssøgende moské.

Det er Det Jødiske Samfund, der selv har anmeldt sagen til politiet for at få sat en stopper for prædikener med positiv omtale af drab og had mod jøder, siger formanden.

- Vi er dybt bekymret for, at denne type prædikener kan misforstås af svage sjæle og på den måde føre til nye attentater. Derfor går vi til politiet, lyder det fra Dan Rosenberg Asmussen.

Han tænker tilbage på terrorangrebet i København i 2015.

- Vi tør simpelthen ikke lade være med at få den type prædikener stoppet.

Med denne sag er det ikke første gang, at Det Jødiske Samfund er gået til politiet. Formanden skønner, at Det Jødiske Samfund har henvendt sig til myndighederne tre gange inden for de sidste år.

- Det er rystende, at man efter attentatet i 2015, hvor man kan se, hvor galt det kan gå, fortsat har den slags prædikener, siger han.

Ved terrorangrebet i 2015 blev den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard dræbt ved kulturhuset Krudttønden og den 37-årige vagt Dan Uzan blev dræbt ved den jødiske synagoge.

Blomster foran den jødiske Synagoge i Krystalgade, København, nogle dage efter terrorangrebet. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Opfordring til drab på jøder

Med tiltalen mod imamen, der er dansk statsborger, er det første gang, der rejses tiltale for overtrædelse af straffelovens bestemmelse om hadprædikanter, som blev indført 1. januar 2017.

Ved fredagsprædikenen i den kontroversielle moské på Heimdalsgade på Nørrebro i København sagde imamen ifølge anklagemyndigheden blandt andet:

"Dommedag oprinder ikke, førend muslimerne bekæmper jøderne, således at muslimerne slår dem ihjel, og jøden vil skjule sig bag sten og træer, og stenen og træerne vil sige: ’O muslim, O Guds tilbeder, der er en jøde bag mig, så kom og dræb ham’."

Få dage før terrorangrebet i København i 2015 besøgte gerningsmanden, Omar El Hussein, Heimdalsgade-moskéen, men Dan Rosenberg Rasmussen har ingen holdning til, om den pågældende moské har et særligt hårdt syn på jøder.

Uanset om bemærkningerne var fremkommet i Odense, Aarhus eller Nørrebro, var Det Jødiske Samfund gået til politiet.

Han mener dog, at jøder på Nørrebro kan komme i problemer, hvis de tydeligt viser deres religiøse tilhørsforhold.

- Hvis nogen spørger mig om et godt råd, ville jeg ikke anbefale folk at gå på Indre Nørrebro med tydelige jødiske symboler. Så kan man altså rende ind i problemer, endsige overfald. Det er et problem. Det er desværre sådan det er i dag, siger han.

Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund i Danmark. (Foto: DR Nyheder)

Myndighederne skal på banen

Selvom Det Jødiske Samfund glæder sig over, at der er rejst tiltalte, så undrer formanden sig over, at der er gået over et år fra anmeldelsen til tiltalen mod imamen, der er dansk statsborger.

- Jeg synes, det er lang tid. Det må jeg sige. Men jeg er opmærksom på, at det er et helt nyt regelsæt, så måske er det en prøvesag, som kræver længere tid, siger han.

Han efterspørger også mere handling fra myndighederne selv.

- Jeg kan undre mig over, at det er Det Jødiske Samfund, der gang på gang skal være dem, der anmelder den type sager, og at der ikke fra myndighedernes side er fokus på at monitorere denne type prædikener, fordi de har et problematisk indhold, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Den pågældende imam er også tiltalt for overtrædelse af racismeparagraffen. Det vides ikke, hvornår sagen kommer for retten.

Facebook
Twitter