Jørgen har levet efter vintertid siden 1980

I Danmark findes en forening for folk, der er imod sommertid. Jørgen er formand og nægter at indstille uret.

(© Colourbox)

Jørgen Bak lever i sin egen tid. Det har han gjort siden 1980.

Det betyder, at han gennem flere måneder hvert år møder en time for tidligt på arbejde og trækker en time fra eller lægger en til, når han laver sociale aftaler, for han nægter at stille sit ur efter det, de fleste andre kalder sommertid.

- Jeg er uddannet eksperimentalfysiker, så jeg har nok en vis respekt for måle-instrumenter. Ure er ikke noget, man bare piller ved, forklarer han til Kristeligt Dagblad.

Kører videre på normaltid

Så når resten af Danmark og det meste af Europa klokken to i nat sætter uret en time frem, kører Jørgen Bak blot videre på den normaltid, han nu har levet efter i 32 år.

Dengang i 1980, da den seneste version af sommertid blev indført i Europa, boede han i Schweiz.

Her var og er urindustrien et større foretagende, og da landet ikke var medlem af EU, besluttede man at holde sig uden for. Jørgen fulgte med.

Men da franskmændene året efter pressede Schweiz til at ændre holdning, fordi det var dyrt og bøvlet at have forskellig tid på hver side af grænsen, holdt Jørgen fast i normaltiden og har gjort det lige siden.

Forening er imod

Og han er ikke alene. Landsforeningen Mod Sommertid, som han er formand for, har 1100 medlemmer, og på Facebook støtter 3716 personer foreningens kamp for at få afskaffet det, han mener er "ikke bare en dyr og farlig, men også fuldstændig overflødig regel".

Foreningen har eksisteret siden 2000 og får hele tiden flere støtter. Inden længe, lover Jørgen Bak, har argumenterne og opbakningen vokset sig så stor, at der kommer en politisk aktion.

- Hvis bare politikerne var klar over, hvor skadelig sommertiden er, ville de straks afskaffe den, siger han og mener at have opbakning fra mindst halvdelen af befolkningen.

Det er i øvrigt natten til søndag, at du skal sætte uret en time frem.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter