Jørgen Ivar må ikke længere skyde sine køer: Jeg forstår det simpelthen ikke

Stramning af regler betyder, at landmænd ikke længere må aflive deres dyr på marken.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt at komme i en situation, hvor man er nødt til at kassere dyr, siger Jørgen Ivar Brus Mikkelsen. (Foto: © José Ramanamihantatsoaran, (c) DR)

- Det mest skånsomme er at aflive et dyr, mens det går med snuden nede i græsset, siger Jørgen Ivar Brus Mikkelsen.

Han lever af at have skovkvæg i Mols Bjerge, som han leverer til den lokale slagter. Indtil denne sommer havde han mulighed for at skyde sit kvæg på marken, inden det skal til slagtning. Den mulighed er nu væk. For Fødevarestyrelsen har skærpet reglerne.

- Det forstår jeg simpelthen ikke, siger han.

Flere landmænd har brugt muligheden for at kunne skyde deres fritgående får, svin og kvæg på marken, hovedsageligt på grund af en overbevisning om, at det er bedre for dyrene. For så kan landmanden undgå at skulle indfange dem og genne dem ind i en lastbil. En håndtering som især dyr, der lever frit uden meget menneskelig kontakt, bliver stresset af.

For Jørgen Ivar Brus Mikkelsen kan regelændringen også betyde, at han ikke kan få de største dyr på op til 1,4 ton slagtet. De er nemlig for store til at passe ind i den lokale slagtegang.

- Så må jeg kassere dem, siger han.

Dyrenes Beskyttelse: Dybt problematisk

Dyrenes Beskyttelse er kritisk overfor Fødevarestyrelsens beslutning om at fjerne muligheden for at skyde raske dyr på marken.

- Det er dybt problematisk. Vi ønsker det bedste for dyrene, og det er ikke det bedste for dem at udsætte dem for stress under transporten og for nye miljøer, lige inden de skal aflives, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Mette Herskin er forsker i dyrs stressniveau under transport ved Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet. Hun forklarer, at vi i Danmark er gode til at minimere stress hos dyrene under transport, men stress kan ikke undgås, da indfangning, transport og ankomst i en slagtehal altid er en belastning.

- Hvis skytten gør det korrekt og rigtigt, så vil det være mindre belastende for dyrene at blive skudt på marken, siger hun.

Der findes ikke dansk forskning, der sammenligner stressniveauet hos et dyr, der bliver skudt på marken med et dyr, der fragtes til slagtning og bliver aflivet i en slagtehal.

Brud på EU-regler

Man kan stadig som landmand aflive dyr med skud på marken, hvis et dyr for eksempel har brækket et ben eller har en lignende akut skade, eller hvis dyret er meget vildt og derfor farligt.

Årsagen til at de almindelige, raske dyr ikke længere må skydes, er ifølge Fødevarestyrelsen, at det er et brud på EU-regler.

- Vi er blevet opmærksomme på, at det simpelthen ikke er lovligt, siger Charlotte Vilstrup, der er kontorchef for foder og fødevaresikkerhed hos Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen vil nu undersøge muligheden for at indføre mobile slagterier, så man som landmand kan skåne sine dyr for transport til et slagteri, hvis man ønsker det.

- Hvis man synes, at det stresser dyrene at blive kørt til slagteriet, og man derfor gerne vil vælge en anden løsning, så vil vi arbejde for at det også kan lade sig gøre, siger hun.

Hun vil indbyde blandt andet Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening til et møde om muligheden for mobile slagterier eller andre løsninger.