Johanne og Andrea går til videnskab i fritiden: Jeg vil gerne have noget at vide, som jeg ikke vidste i forvejen

Videnskabsklubben vil gøre naturvidenskaben til en integreret del af alle børn og unges almendannelse.

Johanne Bro Rædkjær og Andrea Poulsen tester, hvordan en hests syn fungerer ved at tage et par briller på af en overklippet toiletrulle. (Foto: © Sarah Friis Elkjær)

10 børn stimler sammen om et rullebord. De har fået tommelfingrene tapet ind på siden af hånden med malertape og skal åbne en pose med en banan, der skal skæres i fire stykker.

- 3, 2, 1, værsgo. I må ikke bruge tommelfingrene, husk det, siger Yashmin Kulmbach, der er frivillig underviser på holdet.

Men hvorfor nu det? Jo, fordi edderkopaben ikke har en egentlig tommelfinger, og børnene skal prøve, hvordan det er at undvære den.

De går alle i fjerde klasse, men klokken er 16 denne torsdag, og de har fået fri fra skole, så de er altså ikke til natur og teknik, biologi eller et andet obligatorisk fag i skolen.

Tværtimod har børnene meldt sig til Videnskabsklubben, hvor de hver torsdag mødes på HTX i Silkeborg efter skoletid og fordyber sig i videnskabens fascinerende verden. Lidt ligesom andre børn går til håndbold, svømning eller trommer.

Direktør for Videnskabsklubben Rikke Schmidt Kjærgaard er ikke i tvivl om, at børn godt vil gå til videnskab.

- Det gider de virkelig godt. Vi har lange ventelister, og vi er nu i 40 byer. 663 børn står på ventelister, og det er rigtig mange, da der kun kan være 12 børn på et hold, siger hun.

To af de børn, som er med til dagens videnskabsklub om primatologi, er Johanne Bro Rædkjær og Andrea Poulsen, der normalt går i 4. klasse på Kornmod Realskole.

- Min mor så Videnskabsklubben på en hjemmeside og spurgte, om jeg ville med. Jeg sagde ja, fordi jeg gerne vil vide mere om videnskab, siger Andrea Poulsen.

- Hendes mor sagde til min mor, at min mor skulle fortælle mig, at der var en videnskabsklub. Jeg synes, at det lød spændende, så derfor ville jeg gerne gå her, fortæller Johanne Bro Rædkjær.

Et præstationsfrit rum

Videnskabsklubben har hold til børn fra 4. til 6. klasse, og Rikke Schmidt Kjærgaard oplever, at det er emnet og fællesskabet, der trækker i børnene, når de melder sig til.

Klubben skiller sig også ud fra undervisningen i skolen på især ét område.

- Vi kan give dem en masse oplevelser, hvor det handler om at bare være nysgerrig. Man skal ikke præstere eller have en bestemt karakter. Det er et præstationsfrit rum, hvor du møder andre bøn med samme interesse, men de møder også unge – altså vores frivillige mentorer, så de møder en opnåelig rollemodel, forklarer hun.

Brillerne af toiletpapirsrullen gør, at Johanne Bro Rødkjær ikke kan se, hvad der sker foran hende på samme måde, som hun plejer at kunne. Det gør det svært at gribe bolden. (Foto: © Sarah Friis Elkjær)

Yashmin Kulmbach fra 2.G på HTX i Silkeborg er en af de unge, der er med til at åbne børnenes øjne for naturvidenskaben.

Hun er selv en stor fan af naturvidenskab, og den har hun fået gennem de voksne i hendes liv, da hun var yngre.

- Det var min kemilærer og biologilærer i folkeskolen, som åbnede min interesse for området. Min far har selv gået på HTX, så han har også givet mig et indblik i, hvad naturfag er, fortæller hun.

I Videnskabsklubben er konceptet inspireret af det amerikanske peer-to-peer-koncept, hvor unge underviser unge. Det er en stor fordel, mener Yashmin Kulmbach.

- Vi kan give børnene et andet syn på naturvidenskabelige fag, da vi har haft det på et andet niveau og ved, hvordan det er at sidde til undervisning, så vi har en forståelse for at gøre fagene spændende, siger hun.

Få ledige pladser

Direktør Rikke Schmidt Kjærgaard har også store drømme med klubben.

- Vi har et strategisk mål om at være til stede i alle byer i Danmark, som har et gymnasium. Vores succeskriterium er, når vi har gjort naturvidenskab til en fuldstændig integreret del af børn og unges almendannelse, siger hun.

Andrea Poulsen er åben over for, hvad Videnskabsklubben bringer, men har et lille ønske til forløbet.

- Jeg vil gerne have noget at vide, som jeg ikke vidste i forvejen, siger hun.

Videnskabsklubben har ingen eller få ledige pladser på 77 ud af 81 hold i landet, hvilket svarer til 36 ud af 40 byer.