Der bør laves attraktive stillinger til læger, hvor de kan dele deres arbejde i storbyen med en stilling i en mindre by, der ligger i en anden region.
Sådan lyder det fra Robusthedskommissionen, som i går fremlagde 20 anbefalinger til, hvordan sundhedsvæsnet skal klare sig, når der bliver flere ældre og færre hænder.
Løsningen kan være, at en speciallæge eksempelvis både arbejder på Rigshospitalet i København og Nykøbing Falster Sygehus halvanden times kørsel syd på.
Men sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) mener, at delestillingerne i praksis bliver svære at indføre.
- Der er en søgning mod de store byer. Det er der, hvor man bliver uddannet, og der hvor man bor. Så er der jo ikke det store behov for at pendle ud til et andet sted, hvis man kan undgå det, siger han.
Anbefaling er afprøvet
Anbefalingen fra kommissionen er ikke nogen ny opfindelse. Faktisk er det allerede afprøvet i Østdanmark at dele lægestillinger mellem to regioner.
I efteråret meldte Region Hovedsstaden ud i en pressemeddelse, at der i første halvår af 2023 skulle slås stillinger svarende til 30 årsværk op med delt arbejdstid mellem et hospital i Region Hovedstaden og et sygehus i Region Sjælland.
Men arbejdet med at få delestillingerne besat har været udfordret. Indtil nu er der kun slået ti stillinger op inden for psykiatrien, hvoraf én er blevet besat. De ni øvrige stillinger er nu blevet genopslået.
Overlæge siger nej tak
Johannes Krogh er overlæge på Psykiatrisk Center Amager i København og er en af de læger, som Region Sjælland er interesseret i at få kløerne i. Men han har ikke lyst til at arbejde to forskellige steder:
- Jeg har svært ved at se, hvordan jeg kan dele min tid i to og tage det fulde behandlingssanvar og yde tværfaglig behandling i to regioner, siger han.
Han har flere bekymringer ved at takke ja til jobbet og nævner blandt andet: - At mit arbejde kommer til at bestå af en konsulentfunktion, hvor jeg kommer ind til en række bestillingsopgaver, som andre har defineret, at patienten har brug for. På den måde vil jeg gå glip af at se hele mennesket, siger Johannes Krogh.
Overlæger: Vi foretrækker fuldtidsstillinger
Hos Overlægeforeningen forstår formand Susanne Wammen godt, at der er behov for at komme den ulige lægedækning på landets hospitaler til livs, men hun mener, at dele-stillingerne er en forkert løsning.
- Jeg vil langt foretrække, at man laver nogle attraktive fuldtidsstillinger med muligheder for personlig udvikling frem for at lave delestillinger.
Hun har fulgt forsøget med at lokke læger fra Region Hovedstaden til Region Sjælland, og mener ikke, at ledelsen i de to regioner har haft stort nok fokus på, hvor vigtigt det er at være en del af et hold på et hospital.
- Det er vigtigt som læge at have et fast tilhørsforhold til det sted, man arbejder. Det er noget af det, vi ser som en forudsætning i psykiatrien, siger Susanne Wammen.
Hvis du gerne vil dykke ned i alle 20 anbefalinger fra Robusthedskommissionen, kan du gøre det her
Regionsrådsformand: Vi er nødt til at handle
Heino Knudsen (S) er regionsrådsformand i Region Sjælland og har i kraft af sin kasket som formand for Danske Regioners løn- og praksisudvalg gennemgået robusthedskommissionens nye anbefalinger grundigt.
Han mener, at anbefalingen er den rette vej at gå, selvom han er skuffet over, den manglende interesse for dele-stillingerne i sin egen region.
- Det er grundlæggende ikke tilfredsstillende. Rekruttering er en af vores største udfordringer, og det er helt sikkert, at hvis vi ikke tænker i nye løsninger, vil vi have et sundhedvæsen i Region Sjælland, der er mere presset i fremtiden
- Kom det bag på dig, at I kun fik besat én ud af de ti psykiatri-stillinger, I slog op?
- Jeg havde ønsket, at vi havde besat dem alle sammen den første dag. Men det er et udtryk for, at det er en helt ny måde at arbejde på, og derfor skal vi have respekt for, at det kan tage lidt tid at ændre den måde at blive ansat på.
- Hvornår er de 30 årsværk besat?
- Det er svært for mig at sætte en præcis dato på. Det aller vigtigste for mig er, at der er en god dialog mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden. Vi er i fuld gang med at skabe de her nye løsninger for fremtiden, siger Heino Knudsen.
I DR’s dokumentarserie 'Med livet i hænderne' kommer du tæt på læger, sygeplejersker og portører på Rigshospitalet, der også oplever i sundhedsvæsen under pres. En ny sæson er ude nu. Du kan se serien på DRTV og på DR1 onsdag kl. 21.25.