John fra Vollsmose: Jeg skal være rimelig ramt, før jeg går til læge

Trods et indbyggertal på over 9.000 har der i over et årti ikke været en praktiserende læge i Vollsmose, hvor 66-årige John Bonde bor.

Beboerne i Vollsmose skal til andre bydele for at komme til læge. John Bonde har flere gange måtte udskyde et lægebesøg, fordi han ikke kunne overskue turen ind til klinikken. (Foto: © Claus Rud)

John Bonde støtter sig til en stok, mens han hjemmevant viser rundt mellem boligblokke og græsarealer i det socialt belastede boligområde Vollsmose i udkanten af Odense.

Den 66-årige folkepensionist og tidligere lærer har for en stund forladt sin lejlighed for at udpege det højhus, der for ti år siden lagde lokaler til områdets praktiserende læge.

I dag er praksissen fortid, og siden er der ikke kommet nye læge-kræfter til bydelen.

- Selvom behovet og ønsket er stort, er det ikke blevet efterkommet endnu. Der er åbenbart ikke nogen, der har haft lyst til at etablere sig som læge herude, siger John Bonde.

Dårligt ry "skræmmer lægerne væk"

Vollsmose har med flere end 9.000 indbyggere i teorien borgere nok til at kunne holde flere læger fuldtidsbeskæftigede.

Alligevel er Odense-bydelen én ud af 15 udsatte boligområder på Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets ghettoliste, der slet ikke har en praktiserende læge. Det viser en optælling, DR har lavet.

- Jeg tror, lægerne er påvirket af det ry af kriminalitet, som jo kendetegner Vollsmose i medierne. Og hvis det er det eneste udgangspunkt, de har, så tør de ikke rigtig komme herud, mener John Bonde.

Han mener også, der kan være en anden grund til, at lægerne bliver væk:

Afstand skyld i udsatte lægebesøg

John Bonde har blandt andet døjet med flere blodpropper i benet og skal jævnligt til konsultation hos sin læge. Det forgår i en praksis, der ligger inde i centrum af Odense, omkring fem kilometers transport fra Vollsmose.

Afstanden tilbagelægger John Bonde med bus, men flere gange har han måtte melde afbud, fordi han ikke kunne overskue turen derind.

- Jeg skal være rimeligt ramt, inden jeg overhovedet søger læge. Det har min egen læge også sagt. Det ville måske være nemmere, hvis der var en læge heroppe, man lige kunne gå op til. Det er jeg sikker på, siger han.

John Bonde går med stok efter flere blodpropper i benet. (Foto: © Claus Rud)

Han er overbevist om, at flere af Vollsmoses beboere har lignende udfordringer med at skulle transportere sig til en anden bydel for at komme til læge. Værst går det ud over områdets ældre og børnefamilierne, mener han.

- Jeg tror simpelthen, det forhindrer nogle i at søge læge, fordi det er så besværligt.

Nyt sundhedshus uden lægepraksis

Som medlem af en af bydelens boligbestyrelser og frivillig skribent for den lokale avis er John Bonde løbende i kontakt med mange af Vollsmoses andre beboere.

Han forklarer, at behovet for en praktiserende læge flere gange har været oppe til debat - senest da et nyt lokalt sundheds- og medborgerhus for nylig slog dørene op i boligområdet.

- Der var meget snak om, at det var rigtig god mulighed for også at få en læge placeret der. Men det er altså ikke lykkedes endnu, selvom jeg ved, det er et savn herude, siger han.