Johnny fik tæsk i stedet for mad på Godhavn - nu får han 300.000 i erstatning

28 Godhavnsdrenge fik i går erstatning for de overgreb, de blev udsat for i årene 1946 til 1976. Men hvad med alle de andre?

Johnny Krøll Clausen var en af de børnehjemsbørn der blev udsat for systematiske overgreb på børnehjemmet Godhavn. Foto: DR Nyheder

Der er ikke nogen døre i Johnny Krøll Clausens hjem i Roskilde. Med undtagelse af toiletdøren har han pillet dem allesammen ned og hængt gardiner op i stedet for.

Han er panisk angst for små lukkede rum, og det har han været, siden han som 11-årig boede på det berygtede børnehjem Godhavn i Tisvildeleje, hvor han ofte blev lukket inde, når han skulle straffes.

Han er en af de mange drenge, der i perioden fra 1946 til 1976 blev udsat for systematiske krænkelser på børnehjemmet, og han får stadig tårer i øjnene, når han skal fortælle om det.

300.000 i erstatning

Men i dag er Johnny Krøll Clausen ogå lettet. Den erstatningssag der har stået på det seneste halve år, og som har handlet om en mulig godtgørelse til ham og 27 andre Godhavnsdrenge, er nu slut.

Social- og Ældreministeriet har indgået et forlig med de i dag voksne Godhavnsdrenge, og det betyder, at de allesammen får tildelt 300.000 kroner i godtgørelse. Det oplyser deres advokat Mads Pramming.

- Det er en anderkendelse af, at det har været rigtig alvorligt, det der er foregået, og at det har været en krænkelse af deres menneskerettigheder. Og så er det et pænt beløb, selvom det selvfølgelig er helt umuligt at opgøre sådan en ulykkelig barndom i kroner og øre, siger han.

Men selvom de tidligere Godhavnsdrenge selvfølgelig er glade for afgørelsen, så var den også forventelig, siger deres advokat.

Statsminister Mette Frederiksen (S) undskyldte i sommeren 2019 på statens vegne for den misrøgt og de overgreb, som de tidligere børnehjemsbørn oplevede, og i februar i år fik 17 af de tidligere beboere tildelt samme erstatning, som der er givet i denne sag.

Derfor havde det været mærkeligt, hvis de 28 "nye" ofre ikke havde fået samme anerkendelse, understreger han.

Fik tæsk i stedet for mad

Johnny Krøll Clausen, der i dag er 65 år, medgiver, at han da er glad for afgørelsen og for erstatningen.

- Men det kommer aldrig til at fjerne arene. Jeg ville hellere have haft, at man i tidernes morgen havde sørget for, at vi havde fået en psykolog, siger han.

Han boede på Godhavn, fra han var 11, til han var 13 år og blev sendt dertil, fordi hans far mistede livet i en togulykke. Myndighederne mente dengang ikke, at Johnny Krøll Clauses mor kunne passe tre drenge alene, og derfor fjernede de den yngste - altså Johnny.

På børnehjemmet Godhavn oplevede Johnny Krøll Clausen at få tæsk næsten dagligt, at blive lukket inde i små rum og at blive voldtaget af en lærer.

- Når man lå og sov, kom læreren og hentede en, og så gjorde han nogle grimme ting ved os, fortæller han og tilføjer:

- Og så fik vi ofte tæsk i stedet for mad.

I dag arbjeder han som taxachauffør, men oplevelserne fra dengang sidder stadig i kroppen på ham.

- Nogle gange når jeg holder stille og ikke har noget at lave, begynder jeg bare at græde, fordi det kommer tilbage igen. Jeg har det altid inde i kroppen, siger han.

Derfor vil han også bruge nogle af de penge, han får udbetalt, på at komme til en psykolog. For han er langt fra færdig med at bearbejde sine traumer.

Hvad med alle de andre?

Selvom der er blevet sat punktum for de 28 tidligere børnehjemsbørn, mener Godhavnsdrengenes advokat, Mads Pramming, at det er under al kritik, at det skulle tage så lang tid, før de fik deres erstatning. Specielt med tanke på, at 17 ofre allerede havde fået samme afgørelse.

Han så gerne, at sager som den her blev løst uden at inddrage domsstolene. For det store spørgsmål er nu i følge Mads Pramming:

- Hvad med de andre? Der er jo flere end de 17 og nu 28 drenge, der har været på Godhavn. Skal de også gå til en advokat og anlægge retssager for at få godtgørelse for de krænkelser, de har været udsat for af staten? Og hvad gør vi med dem, der har været på andre børnehjem?

Han spår, at vi godt kan forvente os flere søgsmål af samme slags, hvis ikke myndighederne beslutter sig for at håndtere sagerne anerledes.

DR Nyheder ville gerne have spurgt Social- og Ældreminister Astrid Krag (S) om, hvad der skal ske med de tidligere børnehjemsbørn, der endnu ikke har fået tilkendt en godtgørelse, men hun har ikke ønsket at stille op til interview.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at Godhavnsdrengene og deres advokat har været igennem en retssag. Det er rettet. Idet der blev indgået forlig, var der ikke tale om en retssag, men om forligsforhandlinger.