Vaccinen har tændt et lys for enden af corona-tunnelen.
Men mens udrulningen af Sundhedsstyrelsen vaccineplan måske burde have fået det lys til at brænde endnu klarere, så har forvirring om, hvornår man skal modtage vaccinen, i stedet dæmpet lyset blandt mange patienter og pårørende.
En rundspørge, som foreningen Danske Patienter har lavet, viser nemlig, at rigtig mange patienter og pårørende er i tvivl om, hvilken patientgruppe de tilhører, og derfor hvornår de står til at kunne modtage en coronavaccine.
- Der hersker en enorm uklarhed om, hvilken patientgruppe, man hører til. Og så er folk bange for, om man bliver glemt, når der skal sendes vaccine-indkaldelser ud, fortæller Annette Wandel, der er vicedirektør i Danske Patienter.
Det er blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt man er i 'øget risiko' eller 'særlig øget risiko', lyder det.
I Faxe Ladeplads sidder John Førsterling på 75. Med en permanent lungebetændelse og en lungefunktion på 41 procent fik han efter eget udsagn at vide, at han ville være en af de første, der ville blive tilbudt vaccinen.
- Jeg har fået at vide, at hvis jeg får corona, så dør jeg. Derfor har jeg nu været isoleret i snart et år, fortæller han.
Men i hans e-Boks mangler stadig det brev, der skal gøre det muligt for ham at booke en tid til vaccinen.
- Jeg har de sidste fjorten dage forsøgt at få klar besked om, hvornår jeg kan forvente at blive vaccineret, siger John Førsterling.
'Det er et stort kaos'
Klar besked har han dog endnu ikke fået.
- Jeg har forsøgt at ringe til Sundhedsstyrelsen, der opgav jeg at komme igennem efter fire timer. Så ringede jeg til regionen, der fortalte mig, at jeg skulle kontakte mit hospital eller min praktiserende læge. Da jeg gjorde det, kunne de ikke hjælpe, men sagde, at de fik flere lignende opkald fra folk.
Derfor har han ikke meget tilovers for, hvordan man informerer patienter, der går og håber på snarlig besked om, at de kan få en corona-vaccine.
- Det er et stort kaos. Den højre hånd ved ikke, hvad den venstre gør.
Hos Danske Patienter er kritikken knap så hård. Her har man forståelse for, at myndighederne står i en ekstraordinær situation.
- Vi er ude i en rigtig svær kommunikationsøvelse for myndigheder, siger Annette Wandel.
Dog efterlyser man hos Danske Patienter, at praktiserende læger bliver bedre til at hjælpe borgere, der er i tvivl. Samtidigt foreslår man, at patient- og pårørendeforeninger får en konktaktperson i Sundhedsstyrelsen, der vil kunne hjælpe direkte med kommunikationen.
Annette Wandel anerkender dog samtidig, at der ikke kan gives svar på alt.
- Det er selvfølgeligt urealistisk, at man kan få klart svar på alt, men der er nogle svar, man kan blive klarere på. For eksempel, hvornår man er i 'øget risiko' og 'særligt øget risiko'.
Din egen læge har ikke svaret
Selvom man har forståelse for frustrationen blandt patienterne, så giver det ikke mening, at gøre som John Førsterling og tage sagen i egen hånd. Det slår formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, fast.
- Det nytter ikke noget at ringe til sin praktiserende læge. Faktisk vil vi gerne bede om, at man ikke bare ringer for en sikkerheds skyld. Det kan betyde, at man blokerer for andre henvendelser - for eksempel fra folk med symptomer.
Han kan dog sagtens genkende billedet af, at mange er forvirrede om, hvornår det bliver deres tur til at få stikket.
- Både jeg og mine kolleger har fået en hel del henvendelser fra folk. Og jeg kan sagtens forstå, at folk er forvirrede. Der har jo været forskellige udmeldinger fra forskellige myndigheder. Noget fra regionerne, noget fra Sundhedsstyrelsen og nogle gange også kommunen.
Har kommunikationen fra myndighederne været for dårlig?
- Det kan man ikke sige. Vi har jo aldrig prøvet det her før. Man kan nok ikke rigtig klandre nogen. Og det går jo faktisk meget fint med den danske vaccineindsats.