Jomfruer, drab og krav om sex: Sådan voksede kvindehadsk incel-kultur frem

Bliv klogere på seksuelt frustrerede mænd, der hader kvinder så meget, at de slår ihjel.

Elliot Rodger (tv), Alek Minassian og Scott Beierle (th) er alle tre incels, der har begået massedrab som hævn mod kvinder. (Foto: © Screenshot fra YouTube/Reuters/Ritzau Scanpix, Screenshot fra YouTube/Reuters/Ritzau Scanpix)

De kalder sig incels og er mænd, der ifølge dem selv lever i et ufrivilligt cølibat, hvor kvinder nægter dem sex og kærlighed.

I stedet for at forsøge at score kvinder har de besluttet at hade og ydmyge kvinder.

DR har den sidste uge sat fokus på en ny, grov og ydmygende form for afpresning af piger og unge kvinder på nettet. Afdækningen viser, at videoer og billeder af afpresningen er populær i kvindehadske fora på nettet. Fora, hvor incels færdes.

Men hvordan opstod incel-bevægelsen, og hvad kendetegner den mere specifikt? Her får du et overblik over incelbevægelsen i 10 punkter.

1

En incels kendetegn

Incel er en forkortelse for ”involuntary celibate”, der betyder ufrivilligt cølibat. Ordet bliver brugt af en gruppe af mænd og drenge internationalt. De har det til fælles, at de er frustrerede over stadig at være jomfruer eller over ikke at kunne få sex.

På nettet beskriver incels ofte sig selv som socialt akavede og ikke fysisk attraktive. Samtidig kalder de hinanden for gentlemen.

Incels mener, at de har krav på sex og kærlighed, og de ser sig selv som undertrykte, fordi de ikke får sex og kærlighed.

Frem for at forbedre deres chancer for at score piger eller kvinder mødes incels på tværs af nationaliteter i kvindehadske fora på nettet. Her taler de nedsættende om kvinder og støtter hinanden i, at det er i orden at chikanere kvinder og i yderste konsekvens at slå kvinder ihjel.

2

Sådan begyndte incel-bevægelsen

Begrebet ”involuntary celibate” blev taget i brug i 1990'erne af den lesbiske kvinde Alana, der var jomfru til langt op i 20’erne.

Forklaringen var ifølge Alana selv, at hun ikke havde sit udseende med sig, og at hun var socialt akavet. Hun startede et online fællesskab, som hun kaldte Alana’s Involuntary Celibacy Project. Projektet var målrettet personer, der ligesom Alana selv havde svært ved at finde en partner.

I 00'erne blev incel-begrebet og Alanas onlinefællesskab overtaget af kvindehadske mænd, der ikke fik sex. Og derfra udviklede det at være incel sig til at blive en hel identitet og ideologi for nogle grupper af mænd.

Der findes ingen undersøgelser af, hvor mange der identificerer sig som incels. Men Maia Kalkke Lorerentzen vurderer, at stigende ligestilling paradoksalt nok har været med til at styrke incel-bevægelsen:

Hun er rådgiver i firmaet Cybernauterne og har de seneste 12 år undersøgt digitale mandefællesskaber og kvindefjendske grupper på nettet, hvor incels færdes.

- Vi er kommet langt med ligestillingen, og når man er det, kommer der tit et modsvar, siger hun.

3

Alle kvinder er ens

Incels lader ikke kun deres had gå ud over de kvinder, der har afvist dem og nægtet dem sex og kærlighed. Hadet bliver også rettet mod kvinder, de aldrig har mødt.

Det er ifølge Maia Kalhke Lorentzen, rådgiver i firmaet Cybernauterne, forklaringen på, at videoer og billeder af kvinder, der bliver afpresset til at ydmyge og mishandle sig selv, hitter i onlinefællesskaber for incels.

- For incels har kvinder én funktion: De burde give dig sex og kærlighed. Når kvinder ikke gør det, bliver de et hadeobjekt, der skal ydmyges. Der er slet ikke nogen forståelse for, at kvinder jo har personlighed. Derfor bliver afstraffelsen af en kvinde en afstraffelse af alle kvinder, siger Maia Kalhke Lorentzen.

4

Staceys and chads

Incels kalder attraktive piger og kvinder for "staceys". Foto: Colourbox

Incels er i oprør mod succesfulde mænd, der får sex, og de piger og kvinder, der afviser incels.

I incel-miljøet har de mænd, der får sex, fået tilnavnet Chads, mens de populære og attraktive piger og kvinder, der nægter incels sex, bliver kaldt for ”Staceys”.

”Staceys” bliver af incels beskrevet som overfladiske, ubegavede og ondskabsfulde.

5

Imod feminisme

Incels er imod feminister som kvinden her. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis (Foto: © ALKIS KONSTANTINIDIS, Scanpix)

Incels er imod feminisme, fordi de har set, hvordan feminismen har været med til at gøre kvinder økonomisk uafhængige af mænd.

- Incels' drøm er at have en partner, som de kan kontrollere, som bliver hos dem, og som opfylder deres behov. De mener, at det er feministernes skyld, at det er blevet sværere at få i 2020, siger Maia Kalhke Lorentzen.

6

Incels og massedrab

Flere incels har udført fysiske angreb, som de har begrundet med et had til kvinder. En opgørelse fra Georgia State University linker incel-kulturen med 47 drab de seneste fem år.

Det første fysiske angreb skete i 2014, hvor 22-årige Elliot Rodger dræbte seks mennesker og sårede 14 i byen Santa Barbara i den amerikanske delstat Californien. Angrebet er blevet døbt ”Isla Vista-massakren”.

  • Elliot Rodger optog en planlagt video i sin bil, inden han udførte sit angreb i maj 2014. Billedet er et screenshot fra videoen. Foto: Youtube
  • Seks personer døde og 14 blev såret, da Elliot Rodger skød om sig fra sin bil i området Isla Visla i Santa Barbara, Californien. Bilen kørte bagefter galt, og han blev fundet død i den. (Foto: © © Jonathan Alcorn / Reuters, Scanpix)
  • Elliott Rodger forsøgte under sit angreb at trænge ind i et kollegium for kvinder. Det lykkedes ikke, men han skød tre kvinder uden for kollegiet. To af dem døde. Billedet er fra mindestedet foran kollegiet i Isla Vista. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix)
1 / 3

Inden sit angreb lagde Elliot Rodger et manifest og en video ud på Facebook og Youtube, hvor han forklarede, hvorfor han ville dræbe. Her fortalte han, at han fortsat var jomfru og kaldte det en forbrydelse, at piger ikke var interesserede i ham.

Efter sin død er Elliot Rodger blevet hyldet i de online-fællesskaber, hvor incels mødes.

- Incelbevægelsen gik forud for Elliot Rodger, men han er den første berømte incel, og det var ham, der fik gjort bevægelsen berømt, siger Maia Kalhke Loretzen.

I videoen her kan du høre et klip fra Elliot Rodgers manifest-video og se klip fra afhøringen af canadieren Alek Minassian, der også var incel.

En af dem, Elliot Rodger inspirerede, var Alek Minassian.

I april 2018 kørte 25-årige Alek Minassian en hvid varevogn ind i gruppe mennesker i Toronto i Canada. Han dræbte 10 og sårede 15 under sit angreb, der er blevet betegnet som terror.

Inden angrebet skrev Alek Minassian den her besked på Facebook, hvor han hyldede Elliot Rodger:

"Incel-revolutionen er allerede i gang! Vi vil styrte alle Chad'erne og Stacy'erne! Hil den overlegne gentleman Elliot Rodger!"

Det seneste masseangreb begået af en incel fandt sted i november 2018, hvor 40-årige Scott Beierle skød og dræbte to kvinder og sårede fem i et yoga-center. Det skete i den amerikanske by Tallahassee i Florida.

Scott Beierle skød og dræbte 21-årige Maura Binkley og 61-årige Nancy Van Vessem i yoga-studiet i Tallahassee.

Efter angrebet blev der ifølge The New York Times fundet noter på Scott Beierles hotelværelse, hvor der stod:

”Hvis jeg ikke kan finde en anstændig kvinde at leve sammen med, vil jeg finde mange uanstændige kvinder at dø sammen med.”

Hør Maia Kalhke Lorentzen fortælle om Scott Beierle i videoen her.

7

En del af noget større

Incel-fællesskabet på nettet er ifølge Maia Kalhke Lorentzen fra Cybernauterne er del af et større netværk på nettet af mænd, der har fokus på maskulinitet og er imod feminisme. Eksperter kalder netværket ”the manosphere” eller på dansk ”manosfæren”.

De mest radikale grupper i manosfæren består ifølge Maia Kalhke Lorenzen af mænd, der hader kvinder og radikaliserer andre mænd og drenge til at gøre det samme.

Incels adskiller sig ifølge Maia Kalhke Loretzen ved at være en af den mest voldsparate gruppe i det større netværk.

8

Fællestræk med højreradikale

Der er ifølge flere forskningsprojekter et overlap mellem incels og højreradikale grupper.

I Europa har der været højeradikale angreb, hvor gerningsmænd deler tanker omkring kvinder med incels, forklarer Maia Kalhke Lorentzen.

Hun peger på nordmanden Philip Manshaus, der i august 2019 dræbte sin halvsøster med tre skud i hovedet og forsøgte at angribe en moske nær Oslo. Forinden havde 22-årige Philip Manshaus været aktiv på de samme hjemmesider, som incels færdes på.

  • Philip Manshaus, da han ankom til retten i august 2019. (Foto: © Norsk Telegrambyra AS, Scanpix)
  • Blomster til minde om Philip Manshaus halvsøster, som han dræbte uden for familiens hjem i den norske by Bærum uden for Oslo. (Foto: © NTB Scanpix, Scanpix)
1 / 2

Derudover nævner Maia Kalhke Lorentzen skyderiet i den tyske by Halle i oktober 2019, hvor en mand og en kvinde blev dræbt af den 27-årige tysker Stephan Balliet.

- Inden skyderiet sagde gerningsmanden, at det er feministernes skyld, at fødselsraterne er faldende i vesten, siger Maia Kalhke Lorentzen og uddyber:

- Han troede som flere højreradikale på, at muslimerne er i gang med at udskifte den vestlige befolkning, og at feministerne hjælper til ved at sige til kvinder, at de selv må vælge deres partner og ikke behøver at få så mange børn. Det samme had til kvinder og det samme raseri til feminister deler højreradikale med incels.

  • Mindeceremoni for de dræbte i Halle i Tyskland. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Scanpix)
  • Specialstyrker eskorterer Stephan Balliet til afhøring i oktober 2019. (Foto: © Ralph Orlowski, Scanpix)
1 / 2
9

Incels i Danmark

Der har ikke været fysiske incel-angreb på kvinder i Danmark eller i Europa.

Om der findes danske mænd eller drenge, der identificerer sig selv som incel, findes der ikke undersøgelser af.

Men i november satte ligestillingsminister Mogens Jensen (S) som formand for Nordisk Ministerråd 700.000 kroner af til at undersøge fora på internettet, der opildner til kvindehad og vold mod kvinder.

Undersøgelsen, der skal være færdig i år, skal se på, hvilke unge mænd der færdes i udvalgte fora, og hvordan disse fora på internettet former og forstærker unge mænds holdning til og forståelse af ligestilling.

I forbindelse med lanceringen af den nye undersøgelse af kvindehad sagde ligestillingsminister Mogens Jensen til Berlingske:

- Når man ser mænd, der slår kvinder ihjel med udgangspunkt i de holdninger, der dyrkes på disse fora, ja, så kan det sammenlignes med terrorisme.

10

Ekstremt farlig

Maia Kalhke Lorentzen finder incel-bevægelsen ”ekstremt farlig”.

- Vi har set angreb i både USA og Canada. Måske kommer vi også til at se dem i Europa. Bevægelsen er digital voldsparat med koordinerede digitale angreb, der både består i chikane af kvinder på deres sociale medie-platforme, i afpresning og i hævnporno.

- Og så har bevægelsen et giftigt kvindesyn og et giftigt syn på mænd og kvinders relationer, der kan risikere at sprede sig videre ud fra de her digitale fællesskaber.

Du kan se mere om incel-bevægelsen og møde Sarah Hodges, der blev skudt af Scott Beierle i Tallahassee i Florida. Det er i 21 Søndag i aften kl. 21.00 på DR1.