Jonas var kampstiv på DR3 - Nu har han lagt sit liv om

BAGGRUND Et DR3-program og utallige Facebook-svinere var en del af den opskrift, der fik Jonas Thorup til at droppe sine ekstreme drukvaner.

Allerede inden DR3-udsendelsen gled over skærmen, blev Jonas Thorup genstand for enorm kritik på Facebook, hvor brugere mente, han var "dum" og skulle "skydes i hovedet".

"Du er fandeme for dum" og "du skulle skydes i hovedet" var blandt de Facebook-beskeder, Jonas Thorup modtog, efter han havde deltaget i DR3-programmet 'Druktur Retur' i januar.

Men i dag har den 21-årige vestjyde lagt sit liv helt om. Fra ikke at ville gå uden for en dør, efter Facebook-shitstormen, er han nu på vej mod drømmejobbet, har mødt en 'rigtig sød' pige og har indset, at hans ekstreme drukvaner var uholdbare.

Inden han nåede til den erkendelse, var han fordi DR3-programmet Druktur Retur.

DR3 sender indimellem DR3 nogle udsendelser, som virkelig kan få folk til tasterne, og hvor forargelsen bare vokser og vokser, jo længere kommentarfelterne på Facebook bliver.

Senest var det Ulrik, der knalder gifte mænd på Amager, som blev voldsomt debatteret. Og i sidste måned var det voksenbabyen Nikolaj, der går med ble og bliver madet, som fik seernes taster til at gløde.

Og lige sådan gik det, da Jonas Thorup kom på skærmen. Han var den første i programserien Druktur Retur på DR3, der lod hele Danmark følge ham på skærmen på en af sine voldsomme drukture.

Se, hvordan Jonas tidligere festede

Jeg blev meget utryg og usikker på mig selv

Jonas Thorup

Allerede inden udsendelsen gled over skærmen, blev Jonas Thorup genstand for enorm kritik på Facebook, efter brugere havde læst artikler om programmet på dr.dk.

I artiklerne kunne de læse, at Jonas Thorup typisk skyllede 40 genstande ned på én aften, fik blackouts og flere gange var blevet indlagt på hospitalet til observation eller udpumpning.

Og det fik flere seere til at opsøge ham på Facebook for at udtrykke deres uforbeholdne mening om ham:

- Du er fandeme for dum.

- Du burde sgu selv betale for alle dine indlæggelser.

- Du skulle skydes i hovedet.

Jonas Thorup blev chokeret over, hvordan folk, på baggrund af én udsendelse, dømte ham.

- Jeg blev meget utryg og usikker på mig selv, fortæller han i dag.

- Jeg har aldrig prøvet at være i rampelyset på den måde før, og når man så bliver modtaget med en decideret shitstorm, så rammer det.

Formålet med Jonas Thorups medvirken i programmet var ifølge ham selv at belyse, hvordan unge fester og drikker igennem.

I dagene efter udsendelsen forsøgte han så vidt muligt at holde sig inden døre. I hjembyen Hvide Sande i Vestjylland følte han, at han blev set skævt til, når han gik på gaden.

- Jeg havde lyst til at skjule mig og gå i hi. Jeg følte, folk så på mig som en alkoholiker, husker han.

Arbejdsgiver så også Jonas' tv-druk

I dag har Jonas Thorup - trods de hårde ord mod hans person - formået at vende shitstormen og sin medvirken i programmet til noget positivt.

- Jeg kiggede mig selv i spejlet og sagde: "Er det virkelig det, du vil, når du er i byen?" Jeg tilsidesatte venner og uddannelse, og det hele gik bare op i hor og druk.

Han liv er lagt om; han drikker kun sjældent, og både hans hverdage og weekender forløber derfor meget anderledes, end før han var med i 'Druktur Retur'.

- Når jeg står op, er det med et smil på læben. Jeg vågner med god samvittighed - frisk og veludhvilet.

Jonas Thorup er blevet bedre til at sige nej til vilde drukture, efter at han medvirkede i Druktur Retur.

Efter programmet var Jonas Thorup bekymret for, om hans tv-optræden ville have konsekvenser for hans fremtidige jobmuligheder, når han var færdiguddannet som social- og sundhedshjælper.

Men trods pinlighederne på tv er det lykkes Jonas at få det job, han ville have:

- De havde set mig i programmet, men det holdt dem ikke tilbage. Jeg er rigtig glad for at arbejde der, siger han.

Arbejdspladen er lige nu Hvide Sande hjemmepleje, men jobbet håber han er springbrættet til drømmejobbet.

- Planen er at få lidt mere erfaring inden for faget, inden jeg søger ind som ambulanceassistent, fortæller han.

- Jeg vil gerne lære dig bedre at kende

Hans druk har heller ikke helt skræmt det modsatte køn væk. For mellem hadebeskederne var der også respektfulde, anerkendende - og flirtende - henvendelser.

- Blandt de mange, der skrev, var en rigtig sød pige, som jeg stadig skriver med. Hun skrev noget i retningen af: "Det kan godt være, andre ser dig som hamrende ucharmerende. Men jeg synes, du har noget, jeg gerne vil lære bedre at kende", fortæller Jonas Thorup.

De to har set hinanden flere gange, og Jonas Thorup er sikker på, de kommer til at have kontakt lang tid fremover.