Jonas Vingegaard bliver nummer to i sit allerførste Tour de France: 'Det er bare svært at forstå'

Jonas Vingegaards andenplads er det bedste danske resultat i Tour de France i 25 år

Jonas Vingegaard.

Husk navnet.

Det bliver næppe sidste gang, vi kommer til at stifte bekendtskab med det. En ny cykelstjerne er født i Danmark.

I sit første Tour de France bliver Jonas Vingegaard nummer to i det samlede klassement.

Efter paradekørsel på Champs-Elysees, hvor Wout van Aert tog etapesejren, skal Jonas Vingegaard på Tour de France-podiet.

- Jeg har ikke rigtig tænkt over det. Det er jo historie og fuldstændig vanvittigt, at jeg kommer på podiet. Og så i mit første Tour de France, det havde jeg slet ikke forventet. Det er bare svært at forstå, siger Jonas Vingegaard til DR.

Med sig på podiet havde han sin datter, Frida, der næsten er et år gammel. Og det er der en særlig grund til, fortæller Vingegaard.

- Det var bare helt fantastisk. Frida er sammen med Trine (Jonas Vingegaards kæreste, red.) dem, der betyder allermest for mig. Så at kunne stå oppe på podiet sammen med Frida, det er helt fantastisk. Det er svært at sætte ord på.

- Nu vil jeg bare gerne fejre det sammen med min familie og holdet, siger han.

  • De tre ryttere, der kørte sig på podiet. Fra venstre mod højre: Jonas Vingegaard med datteren Frida, Tadej Pogacar og Richard Carapaz. (Foto: CHRISTOPHE ENA © Associated Press)
  • Nu skal Jonas Vingegaard slappe af og holde lidt ferie med datteren Frida og kæresten Trine, fortæller han. (Foto: Daniel Cole © Associated Press)
1 / 2

Bedste siden 1996

Andenpladsen i det samlede klassement er det bedste resultat leveret af en dansker i Touren siden Bjarne Riis vandt i 1996.

Bjarne Riis har siden indrømmet at have brugt doping til at opnå sejren.

Ser man bort fra ryttere, der senere har indrømmet brug af doping, så er Jonas Vingegaards andenplads i det samlede klassement det bedste resultat opnået i Tour de France nogensinde.

Og det vækker genklang i det danske land.

Cykelekspert Brian Nygaard har tidligere kaldt det en sensation, at Vingegaard var ved at køre sig på podiet, og han er langt fra den eneste, der har fået øjnene op for den unge dansker.

Også Vingegaards holdkammerat, Wout van Aert, der vandt på Champs-Elysees, har stor respekt for sin holdkammerats andenplads i det samlede klassement. Det siger han til ritzau.

- Jonas har været så stærk. Han holdt motivationen høj på holdet, og han gav os noget at kæmpe for.

- Det er fantastisk at se, hvordan han har klaret det. Vi var kun fire tilbage på holdet i den sidste uge, men vi lykkedes med at hjælpe Jonas på podiet, og jeg er meget stolt af ham, siger Wout van Aert til Ritzau.

Danskeren Peter Green fra Esbjerg tog sidste lørdag spontant beslutningen om at tage til Paris, da han blev spurgt af vennen Jens Langebæk, om de ikke skulle tage afsted.

Både for at heppe på de rekordmange danskere, der er med i årets Tour, men så sandelig også for at få et glimt af Jonas Vingegaard.

- Det er hele banden, der har fået os til Paris, men vi må nok også indrømme, at Vingegaard trækker en del. Det er sindssygt flot, siger Peter Green.

Direktøren for den danske Tour-start, Alex Pedersen, er også i Paris. Senere skal han på podiet for at modtage stafetten forud for Tour-starten i Danmark næste sommer. Og det gør bestemt ikke ham noget, at det bliver krydret med en fantastisk, dansk præstation.

- Jonas har virkelig grebet chancen, vokset med opgaven og leveret en fantastisk flot præstation, siger Alex Pedersen.

Også Københavns overborgmester, Lars Weiss, er til stede i Paris for at være en del af den officielle overdragelse af "nøglerne" til Tour de France-starten i Danmark i 2022.

- Det var stort at få Tour de France til Danmark og starte i København, men Vingegaard som en af forhåndsfavoritterne, når vi går i gang næste år, det kunne ikke være bedre.

- Det er fantastisk, hvad Vingegaard har præsteret, siger Lars Weiss.

Rettelse: I afsnit syv er Jonas Vingegaards datters alder rettet. Hun er næsten et år og ikke to, som det tidligere fremgik af artiklen.