Jonathan Motzfeldt begravet i Nuuk

Hele Grønland fulgte statsbegravelsen i Nuuk af tidligere landsstyreformand og landstingsformand, pastor Jonathan Motzfeldt.

Under overværelse af kronprins Frederik blev Jonathan Motzfeldt begravet fra Hans Egedes Kirke i Nuuk. (Foto: Ulrik Bang © Scanpix)

Hans Egedes kirke i Nuuk var fyldt, da tidligere landsstyreformand og landstingsformand, pastor Jonathan Motzfeldten blev stedt til hvile.

Blandt de danske deltagere var kronprins Frederik, kulturminister Per Stig Møller, der repræsenterede regeringen, og Mogens Lykketoft, som repræsentant for Folketinget.

Befolkningen fulgte på radio og tv

Jonathan Motzfeldts datter, Karen, holdt en bevægende tale til sin fars begravelse, som blev fulgt af hele Grønlands befolkning i en direkte tv- og radioudsendelse.

Biskop Sofie Petersen tog i sin prædiken udgangspunkt i Jonathans liv og levnet, 40 års politisk arbejde og kampen for hjemmestyre og nu selvstyre. Dertil kom, at Jonathan altid var utroligt nærværende i alle situationer.

En række nuværende og tidligere grønlandske politikere udgjorde den største del af deltagerne fra Grønland, heriblandt formanden for selvstyret, Kuupik Kleist.

Sluttede med kaffemik

Han benyttede lejligheden til at indlede med et af Jonathan Motzfeldts egne yndlingscitater fra Biblen: "Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt", skriver Sermitsiaq.

Efter bisættelsen blev Jonathan Motzfeldts båre nedsat på kirkegården ved Grønlands universitet, Ilimmarfik. Efter begravelsen var der kaffemik for alle i kulturhuset Katuaq.

Samtidig med bisættelsen i Nuuk blev der holdt en mindegudstjeneste i Helligåndskirken på Strøget i København. Gudstjenesten blev forrettet af den grønlandske præst i Danmark, Jens Kristian Kleist.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter