Jordemødre efter scannings-boom: Der skal være retningslinier for gravide

Antallet af scanninger af gravide er eksploderet de seneste år. Men det er uklart, om opvarmningen af fostret kan have en skadelig effekt.

Der skal være klare retningslinjer for hvor mange gange gravide må ultralydsscannes, lyder det fra jordemoderforeningen og professor på rigshospitalet. Overdreven scanning kan nemlig muligvis være skadeligt for fosteret. (© Colourbox)

- Sundhedsstyrelsen skal få udstukket nogle retningslinjer. Det skal ikke være op til den enkelte gravide at stå og afveje, tør jeg, tør jeg ikke.

Sådan siger Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen om de ultralydsscanninger, der viser fosterets køn og helbred. Hun vil have Sundhedsstyrelsen til at være mere klar i mælet med, hvor mange gange gravide kan få et kig på deres kommende barn.

Jordemoderforeningens opfordring kommer i kølvandet på en stor stigning af vordende mødre, der vælger at gå til flere end de anbefalede to ultralydsscanninger. Til scanningerne vil flere forældre for eksempel have 3D-scanninger og billeder af fosteret, de kan dele med andre.

- Det er noget, der er eksploderet inden for de seneste fire-fem år, siger Ann Tabor, der er professor på Center for Føtalmedicin og Gravide på Rigshospitalet.

Ultralydsscanninger er ikke dokumenteret farligt. Men det kan opvarme vævet omkring fosteret, hvilket muligvis kan have en skadelig effekt.

- Vi ved ikke, om det betyder noget for et foster at blive opvarmet. Men det kan ikke udelukkes. Det er en af grundene til, at vi anbefaler, man er forsigtig med at lave ekstra scanninger, siger Ann Tabor, der mener, at der altid skal være en lægefaglig baggrund for, at lave ultralydsscanninger.

Forskning mangler

Sundhedsstyrelsen opfordrer i dagens Kristeligt Dagblad til, at gravide er forsigtige, og nøje overvejer, om flere end de sædvanlige to ultralydsscanninger er nødvendige. De vil dog ikke komme med deciderede retningslinjer.

- Der er ikke dokumenterede skadevirkninger. Derfor er der ikke grundlag for, at vi kan lave sådan nogle retningslinjer, siger Steen Jørgensen, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Men Sundhedsstyrelsen bør dokumentere deres opfordring til at være forsigtige, lyder det fra jordemoderforeningen.

- Det skal ikke gøres med en generel, løs opfordring til de gravide. Det skal gøres med en faglig undersøgelse af området, siger Lillian Bondo.

Sundhedsstyrelsen klar til nærmere undersøgelse

Ideen om en mere grundig undersøgelse af skadevirkningerne ved ultralydsscanninger er Ann Tabor fra Rigshospitalet med på. Hun mener heller ikke, at Sundhedsstyrelsens anbefaling er tilstrækkelig.

- Man skal ikke bare gå til scanning, som man går i supermarkedet. Jeg vil gerne støtte, at Sundhedsstyrelsen bliver mere klar i sin anbefaling, siger hun.

Og det kan ikke afvises, at Sundhedsstyrelsen følger Jordemoderforeningens opfordring om at samle fagpersoner for at underbygge anbefalingen med videnskabeligt belæg.

- Jeg vil se på, om det er noget, vi skal lave tage initiativ til. Vi hører meget gerne fra de faglige miljøer og fra forskningsmæssig side, siger Steen Jørgensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter