Josephine har aldrig mødt sin bedste veninde: 'Jeg ville ikke kunne leve uden hende'

Mere end hver tredje unge dansker har en ven, som de aldrig har mødt.

Josephine Guldberg Arnsbæk har kendt Ashley i næsten seks år. De er bedste veninder, men har aldrig mødt hinanden ansigt-til-ansigt. (Foto: Asger Stage © (c) DR)

De kan snakke i evigheder. De kan græde sammen, og de kan skændes. Og så griner de sammen. Hele tiden.

20-årige Josephine Guldberg Arnsbæk og hendes bedste veninde har kendt hinanden i snart seks år, men de har aldrig mødt hinanden.

En ny Epinion-undersøgelse viser, at 37 procent af danskere i alderen 18-24 år har mindst én god ven, som de aldrig har mødt ansigt-til-ansigt.

Josephine og Ashley taler om dengang, de først stødte på hinanden online:

For Josephine og Ashley startede det hele i et lille hjørne af internettet, hvor de spillede små onlinespil og chattede.

Social derhjemme

Der er seks timers tidsforskel mellem New Jersey i USA og Glamsbjerg på Fyn. Så det er sent i Danmark, da Ashley lige har fået fri fra high school. Josephine sidder i sin sofa og har lige ringet op.

Tidsforskellen er den største begrænsning i Ashley og Josephines venskab. Det er bøvlet at finde tid til de lange samtaler i hverdagen, når man skal op og passe sin uddannelse dagen efter.

Josephine går i gymnasiet, hvor hun lige er startet i en ny klasse.

Hun har ikke fortalt sine klassekammerater om Ashley. For på hendes seneste skole havde folk mange fordomme om onlinevenskabet.

- Jeg blev set som hende den introverte, der bare sad derhjemme i mørket. Men jeg er slet ikke den slags person. Jeg er meget social, selvom jeg har onlinevenner.

Ligeså rigtige venskaber

De har aldrig kunne give hinanden et kram. Eller en lammer for den sags skyld.

Men de har flere gange facetimet og snakket på Skype. Og til trods for den fysiske distance, så kan onlinevenskaber sagtens være ligeså gode, som den slags venner, man har mødt i skolen eller til en

fritidsaktivitet
.

Det siger Malene Charlotte Larsen, der er lektor på Aalborg Universitet.

Hun forsker i unges brug af sociale

medier
, og hun ved godt, at mange folk undrer sig over onlinevenskaber, og at folk tror, at det ikke er et rigtigt venskab.

- Men det er fordi, man har en forudindtaget holdning om, at et rigtigt venskab kun kan opstå i en ansigt-til-ansigt-relation.

Og det forholder sig faktisk næsten omvendt. Onlinevenskaber skiller sig ud ved at have en særlig høj grad af intimitet og fordomsfrihed, siger hun.

Josephine har flere gode venner, som hun ikke har mødt ansigt-til-ansigt. For tiden snakker hun meget med en hollænder og en brite, som hun spiller 'Black Dessert Online' med. (Foto: Asger Stage © (c) DR)

- Der er nogle ydre omstændigheder, der ikke er tilstede. Man tænker ikke på, hvordan personen ser ud, eller hvor personen kommer fra. Og mange unge fremhæver, at de har en særlig fortrolighed med deres digital ven.

Havde været mørkt uden hende

Josephine og Ashley var børn, da de mødtes online. Og de har fulgt hinanden igennem ungdommens mange op- og nedture.

Da Josephine var et af de allermørkeste steder i sit liv, var det Ashley, der reddede hende. På 6000 kilometers afstand.

Sådan her oplevede Josefine venskabet, da alting så sortest ud:

- Jeg har haft selvmordstanker. Men når jeg havde dem, så vidste jeg, at jeg kunne skrive til hende. Det var dét, der gjorde, at jeg ikke fik en depression. Hun trak mig ud.

- Det har virkelig hjulpet mig. Og hun har bare været der.

Stor grad af kontrol

Josephine kan tale med Ashley om ting, som hun ikke kan tale med sine fysiske venner om.

Og det er typisk for onlinevenskaber, at man deler mere ud af sig selv. Det forklarer Andreas Lieberoth, der er adjunkt i pædagogisk psykologi på Aarhus Universitet.

- Her får man selv lov til at bestemme, hvilken del man vil udlevere. Man har en anden grad af kontrol over den relation, man får opbygget. Og relationen kan blive enormt nær.

Vil gerne mødes en dag

Nogle onlinevenner har et stort ønske om at mødes ansigt-til-ansigt. Men for mange andre, så er det godt at holde venskabet på de platforme, hvor det er opstået.

Derfor skal man heller ikke presse onlinevenner til at mødes i virkeligheden, siger Andreas Lieberoth.

Det ville svare til at bede unge fodboldspillere om at begynde at gå til guitar med holdkammeraterne.

- Hvis man ikke har det godt med det, så vil det ikke være det samme venskab.

Josephine og Ashley drømmer dog om at ses en dag. Deres venskab er modent, og de tror, at et møde ville tage venskabet til næste level.

Men er det en dealbreaker, hvis de aldrig mødes? Hør Josephine og Ashley tale om det her: