- Han siger, at han nu er pensionist og en fri mand, og han føler sig ikke længere bundet af, at han tidligere var en af cheferne i Søfartsstyrelsen.
Sådan lyder forklaringen fra journalist Lars Halskov på, hvorfor en tidligere skibsinspektør efter 26 år har valgt at stå frem med nye oplysninger om Scandinavian Star-katastrofen.
Flemming Thue Jensen, der var skibsinspektør for Søfartsstyrelsen og hovedundersøger af brandkatastrofen, fortæller i søndagens udgave af Politiken, hvorfor han mistænker medlemmer af besætningen for at stå bag den omfattende brand, hvor 159 personer omkom.
Lars Halskov, der er journalist på Politiken og forfatter til bogen ’Branden – Gåden om Scandinavian Star’, har igennem flere år beskæftiget sig med Scandinavian Star-katastrofen.
Han har derfor løbende haft kontakt med Flemming Thue Jensen. Men det er først nu, efter flere årtiers tavshed, den tidligere skibsinspektør har valgt at stå frem.
- Jeg har forsøgt at få ham til at stå frem flere gange, da han er en af de helt centrale personer i den her sag, men han har aldrig villet udtale sig. Men her for kort tid siden sagde han så til mig, at nu var tiden kommet, forklarer Lars Halskov til DR Nyheder.
Dansk chauffør mistænkt
Ifølge Lars Halskov skete Flemming Thue Jensens beslutning også i forlængelse af, at norsk politi trak anklagen mod den danske lastbilchauffør, som omkom i hovedbranden på færgen og blev mistænkt for at stå branden, tilbage i 2014.
- Han siger, at så vidste han, at han havde en viden, som han skulle ud med, forklarer Lars Halskov.
Flemming Thue Jensen var en af de første, der kom ombord på det brandhærgede skib, efter ilden var slukket og færgen bugseret til den svenske by Lysekil, hvor arbejdet med at bjærge de mange lig blev påbegyndt.
Efter flere undersøgelser konstaterede han, at hovedbranden på skibet var nøje planlagt.
Branddørene var spærrede med madrasser og kiler, og skydedøren til vogndækket var holdt åben af en såkaldt skibsklods. Skibsklodser var noget, besætningens medlemmer opbevarede et særligt sted, og som passagerer ikke kendte til, har Flemming Thue Jensen forklaret til Lars Halskov.
Norsk politi fik tunnelsyn
Ifølge Flemming Thue Jensen tydede det også på, at en tredje brand var påsat. Denne brand brød først ud tolv timer efter hovedbranden, hvor den mistænkte chauffør omkom, og først efter alle de overlevende var blevet evakueret fra færgen.
- På det tidspunkt var det kun få besætningsmedlemmer, der var ombord sammen med redningsmandskabet, forklarer Lars Halskov.
Efter branden var det de danske myndigheder, der fik ansvaret for at efterforske, hvem der egentlig ejede Scandinavian Star og hvilke forsikringsforhold, der gjorde sig gældende.
Norsk politi fik derimod opgaven med at efterforske, hvordan branden brød ud, og hvem der muligvis stod bag.
Ifølge Lars Halskov har Flemming Thue Jensen ingen forklaring på, hvorfor norsk politi ikke tog de her beviser alvorligt andet end, at norsk politi ret hurtigt fik ’tunnelsyn’ og koncentrerede sig om den danske lastbilchauffør, der tidligere var dømt for brandstiftelse, forklarer Lars Halskov.
Politiet i Oslo genåbnede forrige år sagen om færgebranden, og efterforskningen er fortsat i gang.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1122119271171929