Journalist om politisk krise i Grønland: Løkkes pengepose splitter regeringen

Uenighed om danske penge til nye lufthavne og dårligt samarbejde har ført til, at Partii Naleraq forlader regeringen.

Landsstyreformand Kim Kielsen vil gerne undgå, at grønlænderne skal til stemmeurnerne igen. Det siger han til Sermitsiaq.AG. Arkivfoto (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Senere i dag lander statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Nuuk. Med sig har han et millionbeløb til bygning af nye grønlandske lufthavne, ifølge det grønlandske Sermitsiaq AG.

Men det falder ikke i god jord hos Partii Naleraq, der har forladt koalitionsregeringen i går. Tilsammen havde koalitionen ind til i dag 16 ud af parlamentets (Inatsisartut) 31 mandater – men nu forlader Partii Naleraq regeringen og tager sine tre mandater med sig.

Og så er regeringen i undertal. Og det kan i sidste ende betyde, at selvstyreformand og koalitionspartner Kim Kielsen (Siumut) skal udskrive valg igen - blot fem måneder efter, at der sidst var valg i Grønland.

En mulighed er, at der bliver udskrevet valg relativt hurtigt. Kim Kielsen afviser dog selv, at et nyvalg står lige for døren.

Kielsen: Det har vi ikke brug for

- Samfundet har ikke brug for et valg nu. Det er heller ikke mit mål. Jeg tror og håber på, at vi kan få enderne til at nå sammen i samarbejde med andre partier, siger Kim Kielsen til Sermitsiaq.AG.

Til KNR, som er den grønlandske pendant til DR, fortæller Kim Kielsen, at han fortsætter som formand for regeringen, og at han vil bruge den kommende tid til at undersøge mulighederne for en ny koalition.

Og det er også den model, som Walter Turnowsky tror mest på. Han er journalist på Sermitsiaq.AG og har dækket grønlandsk politik i fem år.

- Vi ved, at Kim Kielsen allerede er i gang med at forhandle med to andre partier, de borgerlige Demokraterne og det socialistiske parti IA, siger han.

Siumut er et socialdemokratisk orienteret parti, og IA er et socialistisk parti, så i princippet står de to partier ikke så langt fra hinanden.

- Grønlandsk politik er bare skruet sådan sammen, at de to er hovedkonkurrenter, så det gør det hele lidt sværere. Men hvad det ender med, er meget åbent, og det er en meget kaotisk situation lige nu, siger Walter Turnovsky.

Nej tak til danske penge

Den politiske ballade om valg eller ej er dog kun toppen af isbjerget. For det, det hele handler om, er, at Partii Naleraq har følt sig kørt over i regeringen. For partiet bryder sig ikke om, at Lars Løkke kommer med danske penge til etableringen af lufthavne - penge, som ifølge Walter Turnovskys oplysninger, vil gøre Danmark til medejer af de nye lufthavne.

Og partiet bryder sig slet ikke om, at medlemmerne ikke var orienteret om Lars Løkkes besøg.

I torsdags var Kim Kielsen i samråd og sagde, at der ingen fremskridt var i forhandlingerne med Danmark om lufthavnene. Men allerede dagen efter blev en pressemeddelelse sendt ud med nyheden om, at Løkke lander i Nuuk i dag.

- Partii Naleraqs formand Hans Enoksen er rasende og føler, at Kim Kielsen har løjet, sammenfatter Walter Turnovsky.

Og det efterlader et stort åbent spørgsmål: For når Partii Naleraqs tre medlemmer trækker deres støtte, er der i koalitionen ikke længere noget flertal for at takke ja til Lars Løkke Rasmussens tilbud om danske investeringer i et af de største infrastrukturprojekter i Grønland i nyere tid. Og hvad sker der så?

Det grønlandske parti Partii Naleraq trækker sig fra regeringskoalitionen. Partiet dannede regering med tre andre partier, og selvstyreformand Kim Kielsen arbejder nu på at samarbejde med andre. Arkivfoto (Foto: Christian Klindt Sølbeck © Scanpix)

- Det er det rigtigt gode spørgsmål. Måske kan det ende med, at aftalen slet ikke kan underskrives, siger Walter Turnovsky.

- Det har været uhyre svært at finde finansieringen til lufthavnene. Hvis den danske stat skyder penge ind, bliver det nemmere at finansiere lufthavnene, som er et prestigeprojekt for Kim Kielsen.

Indædte fortalere for løsrivelse

Partii Naleraq er indædte fortalere for løsrivelse fra Danmark. Netop derfor er Danmark som mulig medejer af Grønlands nye lufthavne en torn i øjet på partiet.

- Staten blander sig direkte i politik, og dermed sættes der store spørgsmålstegn ved grønlændernes evne til at gøre noget selv, sagde partiets formand Hans Enoksen på et pressemøde i dag.

Men også i selvstyreformands Kim Kielsens eget parti, Siumut, er der opbakning til Partii Naleraq. Ifølge KNR sagde Siumuts lokalafdeling i Sisimiut tidligere på ugen, at ”kolonialismen lever og fortsætter i bedste velgående”.

- Man frygter, at man sætter spørgsmålet om selvstændighed tilbage, hvis Danmark lukkes ind i lufthavnsselskabet, siger Walter Turnowsky.