Journalister vinder i Højesteret: Nu offentliggør vi MRSA-smittede svinefarme

Det kan ikke længere holdes hemmeligt, hvor svinefarme med MRSA ligger i Danmark, har Højesteret besluttet.

En sag anlagt mod Landbrug og Fødevarer af Dansk Journalistforbund på vegne af to journalister er blevet afgjort i Højesteret (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det er ikke okay, at Landbrug og Fødevarer har forhindret to danske journalister i at få adgang til og offentliggøre navnene på de svinefarme, der har været og er smittet med den smitsomme bakterie MRSA.

Det har Højesteret netop besluttet, og det glæder ikke overraskende den ene af journalisterne, Kjeld Hansen.

- Det er en stor sejr, siger han.

Sagen har stået på i over fire år, og sagen har altså været igennem to retsinstanser, og desuden er de to journalister Kjeld Hansen og Nils Mulvad idømt dagbøder for at offentliggøre navnene på svineproducenterne, selv om de ikke måtte.

Kjeld Hansen glæder sig over, at danskerne fremover kan få at vide, hvor de smitteramte svinefarme ligger og dermed har mulighed for at tage sine forholdsregler. Og han lover, at det ikke varer længe, før listen om de nuværende MRSA-ramte farme kommer frem.

- De vil blive offentliggjort så snart, vi har dem - og vi har dem formentlig på mandag, siger Kjeld Hansen.

Han mener, at sagen er af principiel karakter.

- Det er vigtigt, at en interesseorganisation som Landbrug og Fødevarer ikke kan blokere befolkningens ret til at vide sådanne ting her ved at udtage en stævning, siger Kjeld Hansen.

Sagen kort

  • 48 landmænd deltog mellem 2008 og 2011 frivilligt i en undersøgelse lavet af Fødevarestyrelsen om forekomsten af MRSA i deres svinebesætninger.

  • Journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen søgte i foråret 2012 aktindsigt i resultaterne.

  • Efter to afslag gik journalisterne til Folketingets Ombudsmand, som i juni 2014 gav dem medhold i, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag for at nægte aktindsigt.

  • Det førte til, at Landbrug & Fødevarer i juli 2014 stævnede Fødevarestyrelsen for at forhindre, at oplysningerne om svinebesætningerne blev udleveret til journalisterne.