Journalistforbund: Kilde-afsløring skader

Dansk Journalistforbund frygter, at Ekstra Bladets udlevering af spindoktor skader fagets troværdighed.

Lars Werge: Journalister skal ikke gradbøje kildebeskyttelse (Foto: © DR)

Ekstra Bladets afsløring af forhandlingerne med daværende skatteminister Troels Lund Poulsens (V) spindoktor, kan skade forholdet mellem journalister og deres kilder.

Sådan lyder det fra Lars Werge, der er næstformand i Dansk Journalistforbund.

- Vi mener ikke, det er vejen frem, understreger han.

- Man kan sagtens forestille sig, at folk bliver påvirket af den her sag. At folk bliver i tvivl, om de nu også får den lovede anonymitet, fortsætter han.

Diffus kildebeskyttelse

Ifølge Lars Werge bliver kildebeskyttelsen alt for diffus, hvis det pludselig er den enkelte journalists opgave at gradbøje begrebet.

Derfor er det kun i helt ekstraordinære tilfælde, at en journalist skal undergrave kildebeskyttelsen, som for eksempel i sager om kriminelle forhold.

- Selve kildebeskyttelsen, synes vi ikke, man skal gå på akkord med, heller ikke hvis det er en spindoktor.

- Der er jo også andre, der anonymt fortæller om forhold, de gerne vil have fremmet, både i politik, erhvervsliv, kultur og sport. Skal de så ikke have den samme kildebeskyttelse?, spørger han.

Kildekritik nødvendig

Dansk Journalistforbund synes i stedet man skal forebygge manipulation i medierne ved at være kritisk over for kilderne, allerede inden de når at få deres historier i medierne.

- Det er vores opfattelse, at det er et område, det er svært at differentiere på. Derfor er det nemmere at sige, at alle har krav på kildebeskyttelse, selvfølgelig med en forudgående kritisk tilgang til kilderne, siger han.