Jubler over kviklåns-indgreb: 'I dag kan man dårligt køre i bus uden at få smasket en reklame i hovedet'

Forbrugerråd er glad for ny aftale - brancheforening deler ikke optimismen.

Der er delte meninger om Folketingets nye aftale om kviklån. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

I mange år har han taget sig til hovedet, når han har set, hvor mange danskere der har taget kortfristede lån med helt astronomiske renteudgifter.

Lån, der har været helt lovlige for firmaer at udbyde.

Derfor var det en glædens dag for vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe i går, da et bredt flertal i Folketinget blev enig om en aftale, som de facto skærer mange af de helt dyre lån væk fra markedet.

- Vi ved fra vores gældsrådgivning, at dyre kviklån bringer mange mennesker i ulykke, og vi er overbevist om, at et loft over de årlige omkostninger i procent på 35 vil skære hovedparten af de dyre lån væk, siger han om de nye regler, som Erhvervsministeriet satser på kan træde i kraft 1. juli næste år.

En der også imødeså med spænding, hvad de fleste af Folketingets partier endte med at blive enige om, er Jens-Ole Klitgaard, talsmand i foreningen Digitale Långivere.

Og talsmanden for kviklånsfirmaernes brancheforening deler ikke Forbrugerrådets optimisme.

- De nye regler vil gå ud over de mindre lån og lån, der løber i en kortere periode. De lån, du hurtigt slipper af med igen, får nogle udfordringer, siger Jens-Ole Klitgaard, der slår fast, at han forventer, at medlemmerne af foreningen indretter sig efter de nye regler.

Han vil endnu ikke udtale sig om, hvad de nye regler betyder for foreningens medlemmer, da lovforslaget skal granskes først.

Seks initiativer

  • ÅOP-loft: I dag bliver der udbudt lån med årlige omkostning i procent (ÅOP) på mere end 800. Med aftalen forbydes alle forbrugslån, der har en ÅOP over 35 pct. Det vil sige, at hvis du for eksempel låner 10.000 kroner, så kan du maksimalt betale 3.500 kroner i renter, gebyrer og andre låneudgifter årligt.

  • Markedsføringsforbud: Det betyder, at virksomheder, der udbyder lån med en ÅOP over 25 procent ikke må markedsføre nogen forbrugslån overhovedet. Det bliver dermed forbudt at reklamere for de dyre kviklån i busser og tog. Desuden indføres et forbud mod markedsføring af kviklån på tv i sammenhæng med spil og gambling.

  • Omkostningsloft: Konkret indføres et omkostningsloft, så man maksimalt kan betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set. Altså, hvis du låner 10.000 kroner, kan du maksimalt betale 20.000 kroner tilbage, lige meget hvor lang løbetid lånet har.

  • Desuden er der i aftalen penge til gældsrådgivning, ny lovgivning om at lån mellem privatpersoner skal følge sammen regler som resten af markedet og en styrkelse af undervisningen i privatøkonomi i de danske folkeskoler og ungdomsuddannelser. Kilde: Erhvervsministeriet.

Forbud er meget tilfredsstillende

Det er ikke kun renteomkostninger, som har været et problem i kviklånsmarkedet, hvis man spørger Forbrugerrådet Tænk.

Reklamer for de dyre lån har nemlig været med til accelerere problemerne. Men også her er deres bønner blevet hørt.

Folketinget vil nemlig gøre det ulovligt for firmaer, der udlover lån med en ÅOP på over 25 procent, at reklamere.

- Man kan dårligt køre i bus uden at få smasket en reklame i hovedet, der lover indfrielse af alle ens hedeste drømme, bare man render ned og tager et lån på stedet. Til gengæld glemmer man måske, at man skal betale pengene tilbage, og det er endda i dyre domme. Derfor er et forbud mod markedsføring for disse firmaer meget tilfredsstilende, siger Vagn Jelsøe.

Endelig mener Vagn Jelsøe, at et omkostningsloft også er en fremragende idé.

Et loft betyder konkret, at man maksimalt kan betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.

- Mange kviklånsfirmaer har en forretningsmodel, som handler om morarenter og gebyrer, når man ikke tilbagebetaler til tiden. Det kommer man til livs ved et omkostningsloft, siger vicedirektøren i Forbrugerrådet Tænk.