Juletrafikken står for døren: Slip udenom skubberi og lange køer

22. og 23. december bliver julens mest travle rejsedage. Få overblikket over, hvordan juletrafikken bliver.

I år bliver både den 22. og 23. december ekstra travle dage for DSB. Det er særligt, hvis man skal fra Sjælland og Fyn til Jylland, at der kan blive mangel på pladser i togene. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Kilometerlange motorvejskøer og toge og busser proppet med vinterklædte passagerer læsset med julegaver i massevis.

Snart rejser danskere over hele landet hjem for at holde jul - og det sætter trafikken under pres.

Her får du et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, når du skal ud på den årlige julerejse mod sprødstegt and, saftig flæskesteg, fløderig ris a la mande og det obligatoriske gaveræs i familiens skød.

Fart på hovedstadsområdet og Jylland

Ifølge Vejdirektoratet byder julen i år på enkelte dage med mange biler på vejene og perioder med forsinkelser flere steder i landet.

Det gælder især 23. december, som Vejdirektoratet regner med bliver årets travleste rejsedag i julen.

Tager du bilen, skal du især være opmærksom på trafikken, der bevæger sig på tværs af landet mellem Hovedstadsområdet og Jylland.

Men også på E45 mellem Kolding og Aarhus skal man forvente tæt trafik, lyder meldingen fra Vejdirektoratet.

- Vi forventer, at den travleste dag med udrejse bliver lørdag den 23. december fra klokken 10 til 16, hvor der især er tryk på vejene mellem 11 og 13, forklarer vagthavende i Trafikcentret hos Vejdirektoratet, Jimi Nyrup.

(Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen © DR Grafik)

Efter gaverne kommer køerne

Når du har løbet rundt om huset til tonerne af 'Nu' det jul igen' og danset hånd i hånd med farmor og resten af juleslænget om stuens flot pyntede juletræ, og hele familien har flået i silkebånd og julepapir og sendt gaverne rundt til skue for alle, skal bilen atter pakkes, og så går turen hjemad.

På det tidspunkt vil bilerne den anden vej også kunne lægge hårdt pres på de danske trafikårer. Det gælder især trafikken 2. juledag fra vest mod øst henover Fyn og Sjælland mod hovedstadsområdet.

- Vi forventer, at der vil være godt run på den 26. december mellem 10 og 17 - og især mellem 10 og 14 vil der være nok være tæt trafik på vejene, siger Jimi Nyrup fra Vejdirektoratet.

Anbefalingen lyder derfor at køre uden for de tidsrum, hvis muligheden byder sig.

Og så er det en rigtig god idé at holde sig opdateret på trafikken på trafikinfo.dk eller via appen af samme navn.

Helt overordnet lyder opfordringen fra Vejdirektoratet:

- Sørg for at holde afstand, kør efter forholdene og sørg for at tage det stille og roligt på vejene – I er på vej på juleferie, så nyd turen, siger Jimi Nyrup.

Kør gerne af sted før alle andre, så slipper du nemmere igennem juletrafikken på vejene. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Hører du til dem, der hellere vil sidde i toget og blunde med 'Last Christmas' i ørerne på vej mod hyggeligt samvær, er det ved at være sidste udkald, hvis du skal have et sted at slappe af i togvognen, fortæller informationschef hos DSB Tony Bispeskov.

Her vil togene være fyldt godt op både 22. og 23. december.

- Det plejer at være 23. december, der er den travleste dag. Men i år bliver 22. december også en meget travl dag, da den falder på en fredag. Det betyder, at der så også vil være pendlertrafik den dag, siger Tony Biskeskov.

Ingen hvid jul til at forsinke togene

Det er især, hvis man skal fra Sjælland og Fyn til Jylland, at der kan blive mangel på pladser i togene.

- Vi anbefaler, at man booker en pladsbillet – også for at hjælpe os til at se, hvor mange rejsende vi kan regne med. Der er stadig pladser at få, men det er ved at være sidste udkald, siger han.

Når julen nærmer sig sin afslutning, er det særligt den 26. og 27. december, der bliver travle på skinnerne, fortæller Tony Bispeskov.

Han tilføjer, at hjemrejsedagene dog som regel er lidt mere stille og rolige end dagene op til jul.

DSB forventer ikke forsinkelser i årets juletrafik - men hvis det pludselig skulle vise sig at blive en hvid jul, kan det se anderledes ud.

- Hvis bilisterne vælger at køre i tog, fordi der ligger sne på vejene, kan vi risikere, at der kan opstå forsinkelser. Men det regner vi ikke med, siger informationschefen.

Alt tyder dog på, at vi ikke får hvid jul i år. Et kig i prognosen for dagene omkring juleaften viser, at vejret bliver overskyet, vådt og blæsende.

Ekstra busser på vejene

Hos Flixbus, som fragter danskerne med bus mellem Sjælland og Jylland, er det især 22. og 23. december, der bliver travle.

- Den 22. er vores mest travle dag, skarpt forfulgt af den 23. Og som sædvanlig er det sådan med juletrafikken, at der er mest travlt fra Sjælland til Jylland, siger Winnie Højer, der er landechef for Flixbus, som Linie 888 og Abildskou er en del af.

Hun fortæller, at der er sat ekstra busser ind på alle ruter, og at nogle ruter kører med dobbelt så mange busser som normalt.

Alligevel skal man være hurtig, hvis man skal nå at få fingrene i en billet før jul.

- Forespørgslen på billetter til jul har været enorm, men der er stadig pladser til nogle få afgange. Så det handler om at være lidt fleksibel, og så er det faktisk muligt at få billetter til nogle af vores afgange, siger Winnie Højer.

Hun anbefaler, at man tjekker frie billetter på flixbus.dk og giver en opfordring med på vejen til de mange passagerer:

- Husk julehumøret, for vi er ikke alene på vejene, så det kræver, at vi alle sammen har tålmodighed.

- Og så skal man komme i god til sit stoppested, siger hun og fortæller, at Flixbus' største stoppesteder – Ingerslevgade i København og Aaarhus Rutebilstation - vil være bemandede i de travle dage.

150.000 rejser igennem lufthavnen i København i juledagene. Der bliver dog slet ikke så travlt som i højsæsonen om sommeren. (arkivfoto) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Mere luft i lufthavnen

22. og 23. december er hvert år højdepunktet for juletrafikken, når danskerne rejser både gennem landet og ud af landet for at holde jul med familien eller fejre højtiden i væk fra vinterkulden og i et varmere land.

I Københavns Lufthavn forventer man, at op mod 150.000 rejser igennem lufthavnen disse dage.

Men travlheden i juledagene er dog langt fra på højde med de største rejsedage i sommerferien eller efterårsferieugen,uge 42. Og der vil formentlig være mere luft ved sikkerhedskontrollen end på motorvejen.

Derfor anbefaler passagerchef Thomas Hoff Andersson flypassagerer at komme til lufthavnen som normalt og følge den tid, flyselskabet anbefaler.

- I forhold til andre tider på året er her slet ikke så travlt, siger passagerchefen.

Han opfordrer i stedet flypassagererne til at være opmærksomme på, hvordan de pakker rejsetaskerne, så man ikke mister en julegave, fordi den ikke kan komme gennem sikkerhedskontrollen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk