Julevenner: Otte procent har følt sig ensomme juleaften

Næsten hver tiende dansker har følt sig ensom juleaften, og tallet kan være meget højere.

Næsten hver tiende dansker har prøvet at være ensomme juleaften. (Foto: © Sara Aggefeldt)

Juleaften er en højtid forbundet med samvær og hygge, men for en stor del af danskerne er det en aften fyldt med ensomhed.

Otte procent af den danske befolkning har således oplevet at føle sig ensom juleaften. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for DR Nyheder.

- Medier og samfundet lægger op til, at juleaften er en familieaften eller en fælles aften, hvor man danser om træet og giver gaver, så hvis man ikke har nogen at fejre jul med, får man et forfærdeligt afsavn den aften, siger Torben Bechmann, socialpsykolog ved Institut for psykologi på Københavns Universitet.

Man kan ikke aflyse eller flytte juleaften

Han mener samtidig, at tallet kan være meget højere, da mange mennesker betragter det som et tabu at være alene eller ensom juleaften og derfor ikke tør fortælle åbent om det.

Når det kommer til juleaften er det da også en ekstra hård for mange, fordi den i modsætning til de fleste andre dage på året er en begivenhed, man normalt ikke laver om på, mener Torben Bechmann.

- Juleaften er helligholdt til familien. Man kan altid flytte en aftale midt på året, men når det er juleaften virker det som en voldsom afvisning eller ekskludering, hvis man ikke skal med.

svært at vænne sig til at være alene i december

Han understreger at mange mennesker er ensomme hele året rundt, og at det for manges vedkommende er et mere eller mindre bevidst valg, men selv da kan december være en hård måned at komme igennem.

- Man kan sagtens leve et ensomt liv og vænne sig til det, men for mange vil juleaften være en understregning af, at man er alene, siger Torben Bechmann.

- Det forstærkes også af resten af måneden, hvor man normalt inviterer folk til småkager eller holder julefrokoster, så hvis man heller ikke har den tilknytning kan det være slemt.

Frem mod juleaften sætter DR Nyheder og Røde Kors fokus på ensomhed i julen. Søndag den. 1. december gik Røde Kors i luften med "Julevenner", der går ud på at parre julegæstfrie familier med mennesker, der ikke har nogen at holde jul med.

Læs mere om projektet og meld dig til her.